avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... plangere penala sau actiune pe calea dreptului comun?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

plangere penala sau actiune pe calea dreptului comun?

societatea la care sunt salariat a incheiat acum 2 ani un contract de vanzare de autovehicule, cu o persoana fizica, prin care cumpara doua autovehicule. Societatea a platit banii cu ordin de plata, dar nu a mai intrat in posesia autovehiculelor. Timp de 2 ani tot ne chinuim ca macar sa ne recuperam banii, dar vanzatorul este cand plecat din tara, cand ne promite ca ne aduce autovehiculele. Intrebarea mea este putem sa ne adresam cu o plangere la parchetul de pe langa instanta unde isi are domiciliul vanzatorul sau sa ne formulam o actiune pe calea dreptului comun?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:30, 28 Noiembrie 2008
Va puteti adresa instantei de judecata , in speta judecatoriei in a carei raza teritoriala a fost incheiat respctivul contract de vanzare -cumparare , pt a-l obliga pe vanzator sa si execute obligatiile contractuale , predarea bunurilor , sau pt a se constata rezolutiunea contractului de vanzare cumparare , pt neexecutare culpabila a obligatiei contractuale.
(cu efectul ca parintile sa fie repuse in situatia anterioara prin restituirea prestatiilor si solicitarea de catre dvs de daune interese )
Infractiunea este singurul temei al raspunderii penale.
Plangerea penala nu este incidenta in acest caz .
Totusi , este necesar ca un avocat sa studieze clauze contractuale (eventual acele pacte comisorii care inlatura /limiteaza rolul instantei de judecata in pronuntarea rezilierii /rezolutiunii contractelor )
Succes .
contractul nu contine nici un fel de pact comisoriu. Contractul are: parti, obiect, pret si atat. Nimic mai mult.
Asta nu inseamna ca nu-l puteti da in judecata. Dvs. ati platit pretul.
Nu este un caz penal, mai mult va complicati.
cezara costina a scris:

societatea la care sunt salariat a incheiat acum 2 ani un contract de vanzare de autovehicule, cu o persoana fizica, prin care cumpara doua autovehicule. Societatea a platit banii cu ordin de plata, dar nu a mai intrat in posesia autovehiculelor. Timp de 2 ani tot ne chinuim ca macar sa ne recuperam banii, dar vanzatorul este cand plecat din tara, cand ne promite ca ne aduce autovehiculele. Intrebarea mea este putem sa ne adresam cu o plangere la parchetul de pe langa instanta unde isi are domiciliul vanzatorul sau sa ne formulam o actiune pe calea dreptului comun?

De principiu, este recomandabila o actiune in civil.

Insa, daca fapta ar constitui infractiune acest lucru va poate ajuta mai mult.
Din ce motiv nu executa vanzatorul contractul ?
Daca nu exista inselaciune fapta respectiva nu constituie infractiune.
Ar trebui sa vada un avocat contractul.

avocat Claudiu Lascoschi
va raspund cu intarziere si imi cer iertare. Vanzatorul nu are in proprietate aceste masini. La incheierea contractului vanzatorul a sustinut ca are masinile inchiriate la o unitate militara din Beius. Ulterior am aflat ca de fapt vanzatorul trebuia sa le cumpere de la unitatea militara si sa ni le vanda noua.

Alte discuții în legătură

Inselaciune? pop sorin pop sorin Buna ,am nevoie de sfaturi in ceeace priveste neexecutarea unui contract In concret,am incheiat doua antecontracte de vanzare cumparare pt cate un teren ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu de gradul iv ramona traistaru ramona traistaru Buna ziua, In ian 2009 am semnat un contract de vanzare-cumparare pentru un ap , contract in care este stipulat un pact comisoriu de gradul IV, in sensul ca ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cu achitare partiala uditza uditza Am un apartament de vanzare, iar cumparatorul nu are toti banii acum si nu poate nici sa isi ia un credit. Se poate face un contract de vanzare-cumparare in ... (vezi toată discuția)