avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1186 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme cu intabularea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme cu intabularea

In urma decesului tatalui meu in 2003 am facut succesiunea bunurilor. In 2007 in urma unui act de partaj voluntar, am impartit in 3 loturi terenul situat in punctul ACASA ( deci cel unce se afla casa parinteasca de peste 40 de ani. Eu am ales un lot pe care in momentul de fata imi construiesc o casa. In momentul in care am obtinut autorizatia de constructie( august 2008) mi s-a cerut doar actul de partaj si schita cadastrala.
In momentul in care am facut actul de partaj, am depus actele la ANCPI pentru intabulare. Dupa cateva saptamani sunt anuntat de notar ca a venit respingere pe motiv ca "notarul public a intocmit actul de partaj fara sa solicite in prealabil certificat de sarcini sau extras de autentificare"
Eu tineam minte ca adusesem de la primarie asa ceva, dar cum nu mai stiam exact, am intrebat ce trebuie sa fac acum. M-a pus sa platesc 100 ron, si el a ramas ca depune la dosar certificatul de sarcini. Am plecat apoi in strainatate. Dupa un an ma anunta ca nu a rezolvat nimic, ca nu e luat in considerare certificatul de mostenitor. Am fost eu azi cu toate actele in brate la ANCPI, unde mi-au spus ca certificatul de mostenitor e un act declarativ si ca trebuie sa obtin titlul de proprietate in instanta. Mi se pare deja ca traim intr-o tara de nebuni si ca legea o interpreteaza fiecare cum il taie capul, important este sa fim plimbati cat mai mult. Va rog sa mi se ofere un raspuns competent si un sfat.

P.S Cunosc foarte multi oameni care si-au intabulat proprietatile pe care le detineau din mosi-stramosi, doar pe baza unor extrase de rol de la primarie si a unei schite cadastrale . Ce sa inteleg, ca tata daca dorea sa intabuleze terenul, putea fara probleme, dar odata mort copii cu aceleasi acte si dovezi in buzunar, au nevoie de judecatorie ? Mentionez ca intre mostenitori (eu, sora, mama) nu exista neintelegeri de niciun fel

Multumesc mult pentru raspunsuri

Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 08:11, 26 Noiembrie 2008
Din punctul meu de vedere, aveti tot ce va trebuie: certificat de mostenitor si Partaj voluntar Potrivit acestuia fiecare mostenitor a primit in lotul sau parte din mostenire si dupa continutul regasit in act trebuie efectuata intabularea.
Nu vad rostul unei actiuni in instanta, intrucat mostenitorii au acceptat succesiunea si au efectuat si iesirea din indiviziune.

Insa, ceva trebuie sa fie in neregula si atunci ar fi bine sa mergeti cu toate actele la acelasi notar care le-a intocmit si sa ii solicitati ajutorul. In definitiv, are raspundere asupra actelor intocmite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj voluntar fara intabulare? justme1 justme1 Buna ziua, as dori sa fac fac succesiunea dupa moartea parintilor mei (suntem doi frati). Ne-am inteles asupra impartirii si am mers la notar, cu toate actele ... (vezi toată discuția)
Anulare tranzactie Statescu Statescu Buna ziua! Dupa decesul tatalui meu raman 3 mostenitori :mama mea, fratele meu si eu. La momentul intocmirii certificatului de mostenitor eu am renuntat la ... (vezi toată discuția)
Partaj voluntar MITI78 MITI78 Pentru un partaj la notar in care toti mostenitorii sunt de accord sa obtina fiecare cate o bucata de pamant fara a fi nevoie de divizarea loturilor(pe titlu ... (vezi toată discuția)