Societatile comerciale pot acorda persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, din fondurile proprii, compensatii banesti individuale, in conditiile si in cuantumurile prevazute in contractele colective de munca. Sumele reprezentand salariile compensatorii sunt denumite in legislatia fiscala compensatii banesti individuale.
Compensatiile acordate salariatilor concediati individual sunt considerate venituri din salarii si impozitate ca atare. Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda.
Veniturile asimilate salariilor cuprind orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit, asa cum sunt definite de Codul fiscal si de Normele metodologice de aplicare ale acestuia.
Determinarea impozitului se face in conformitate cu prevederile art. 57 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Impozitul lunar prevăzut la alin. (1) se determină astfel:
b) pentru veniturile obţinute în celelalte cazuri, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţă între venitul brut şi contribuţiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora
Poate angajatorul Dvs. s-a referit si la celelalte contributii pe care le datorati.:wassat: