avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Informatii asigurare sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Informatii asigurare sanatate

Salut.

Poate reuseste cineva sa ma lamureasca.
Am 22 de ani, anul trecut am terminat facultatea, n-am lucrat si nu lucrez cu forme legale (nu am platit si nu platesc nicio contributie la stat).
Am intrat si eu pe site-ul SIUI, am introdus CNP-ul si imi apare ca sunt asigurat. Asa sa fie?

Am citit ceva pe undeva, dar nu stiu sigur daca este adevarat. Cei cu varste cuprinse intre 18 si 26 de ani sunt scutiti de plata contributiilor la sanatate, chiar daca nu mai sunt studenti si nu au un loc de munca?

Alt lucru care m-ar interesa: eu cum pot sa aflu daca am medic de familie? Tin minte ca aveam un medic de familie, un medic padiatru (cred) la care am mers ultima data pe la 15-16 ani. Avand in vedere ca acum sunt major, cum trebuie sa procedez, trebuie sa ma inscriu la alt medic de familie?

Chestia e ca, din cate am inteles eu, cand te inscrii la un medic de familie trebuie sa duci si adeverinta de salariat care sa demonstreze ca ai platit asigurarea...iar eu nu sunt salariat. Ce trebuie sa fac?

E foarte aiurea. In mod normal nu m-ar interesa deloc acest aspect pentru ca pana acum nu am avut nicio problema de sanatate, dar trebuie sa mai pun si raul in fata...

Ideea e ca vreau sa am un medic de familie care sa ma indrume, eventual sa mai fac niste analize din cand in cand + sa-mi platesc contributiile la sanatate daca este nevoie astfel incat sa nu stau cu griji ca, Doamne fereste, (dau un exemplu) poate fac apendicita...nu-s asigurat si trebuie sa platesc zeci de mii de lei ca sa ma operez .

Sper ca ma poate ajuta cineva cu niste sfaturi, informatii. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 17:02, 28 Martie 2012
1. Tinerii sunt asigurati fara plata contributiei intre 18 si 26 de ani doar daca nu realizeaza un venit si isi continua studiile,asa incat daca ati absolvit deja facultatea,chiar daca aveti 22 de ani,nu mai sunteti asigurat fara plata.Cred ca sistemul casei nu este actualizat daca mai apareti inca cu acest statut.

2. Aveti obligatia de a va asigura la sanatate,chiar daca nu realizati venit,incheind un contract de asigurare cu casa de sanatate.

3.Odata ce incepeti sa contributi la sanatate,avand acel contract,Casa de Sanatate va va elibera o adeverinta de asigurat. Pe baza acesteia,va puteti inscrie la medicul de familie ales si putet beneficia de serviciile medicale de baza asigurate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass Isabela21 Isabela21 Buna seara. Am verificat de curiozitate pe site-ul casei de asiguri prin programul SIUI daca sunt asigurata si imi spune : \\"persoana nu este asigurata\\",dar ... (vezi toată discuția)
Declarata decedata dar lucrez si platesc cass Isa  Radov Isa Radov Vin cu rugamintea de a-mi da un sfat la urmatoarea situatie pe care o traiesc: Sunt asigurata la CAS Ilfov din anul 2002. Institutia unde lucrez a virat ... (vezi toată discuția)
Contributia de asigurari sociale de sanatate sergiu2011 sergiu2011 Buna ziua, Am o nelamuriere,anul trecut am terminat liceul iar din toamna asta vreau sa incep facultatea.Ce se intampla? In perioada aceasta (din vara ... (vezi toată discuția)