avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Solicitare info mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Solicitare info mostenire

Buna ziua!
Ma numesc Marian Mihai si am o rugaminte catre dumneavoastra cei de aici.
Ambiiparinti sunt in viata dar unul dintre ei vor sa imi lase jumatate din apartament iar celalalt nu este de acord.Mentionez ca mai am inca 2 frati. Va rog sa imi spuneti care ar fi calea legala prin care pot obtine aceasta parte a unuia dintre parinti care doreste sa o lase mie.
Va multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: ttlevent , utilizator 11:34, 28 Martie 2012
Conform dispozitiilor noului Cod Civil, e greu:

Regimul unor acte juridice


Art. 322. - (1) Fără consimţământul scris al celuilalt soţ, niciunul dintre soţi, chiar dacă este proprietar exclusiv, nu poate dispune de drepturile asupra locuinţei familiei şi nici nu poate încheia acte prin care ar fi afectată folosinţa acesteia.
(2) De asemenea, un soţ nu poate deplasa din locuinţă bunurile ce mobilează sau decorează locuinţa familiei şi nu poate dispune de acestea fără consimţământul scris al celuilalt soţ.
(3) În cazul în care consimţământul este refuzat fără un motiv legitim, celălalt soţ poate să sesizeze instanţa de tutelă, pentru ca aceasta să autorizeze încheierea actului.
(4) Soţul care nu şi-a dat consimţământul la încheierea actului poate cere anularea lui în termen de un an de la data la care a luat cunoştinţă despre acesta, dar nu mai târziu de un an de la data încetării regimului matrimonial.
(5) În lipsa notării locuinţei familiei în cartea funciară, soţul care nu şi-a dat consimţământul nu poate cere anularea actului, ci numai daune-interese de la celălalt soţ, cu excepţia cazului în care terţul dobânditor a cunoscut, pe altă cale, calitatea de locuinţă a familiei.
(6) Dispoziţiile alin. (5) se aplică în mod corespunzător actelor încheiate cu încălcarea prevederilor alin. (2).

Multumesc pentru raspuns dar in mare nu am inteles.
Proprietari sunt ambii parinti si doar unul vrea sa imi dea partea lui, celalalt nu.
Mama vrea sa imi dea partea ei iar tatal nu este de acord.Mentionez ca parintii sunt casatoriti legitim, nu sunt divortati.
Mama vrea sa imi lase mie partea ei deoarece este bolnava si nu vrea sa mosteneasca tatal meu 75% dupa moartea ei, ci vrea sa imi lase mie de acum partea care i se cuvine din apartament.
Va rog sa ma lamuriti daca exista vreo cale in acest sens.
Mii de multumiri anticipate!
Va rog mult sa imi raspundeti solicitarii mele.Este greu, incurcat dar vreau sa stiu daca se poate face ceva sau nu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj Sherley Sherley Am o casa construită cu fostul Sot CIT timp am fost căsătoriți . Sintem divorțați de 2 ani dar nu am facut Partajul . Autorizația de construire este pe ... (vezi toată discuția)
Divortata - proprietate inchiriata de fostul sot kyty1 kyty1 Buna ziua, Sunt divortata de curand si nu am facut inca partajul. Suntem propietari ai unei garsoniere iar fostul sot a inchiriat fara sa-mi ceara acordul si ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. trebuie acordul soției la vânzarea unui apartament ... barbulescuorlando barbulescuorlando Buna ziua. Trebuie acordul soției la vânzarea unui apartament mostenit în urma decesului părinților de către soț? În actele de sucesiune nu este ... (vezi toată discuția)