Buna ziua,
Va rog un raspuns clar si concret: Exista cineva care a facut o actiune in instanta de Contencios Administrativ,pentru restituirea taxei de poluare,FARA A PARCURGE PROCEDURA PREALABILA ?
Imi poate da cineva o speta in aceasta situatie ? O hotarare data de instanta,fara procedura prealabila ?
Concret,va rog.
Va multumesc.
O zi buna.
Dupa cum ati observat din raspunsul documentat al dlui avocat Patrascu, a fost admis un RIL in domeniu. In cadrul lui se precieaza foarte clar ca actiunile avand ca obiect restituirea taxei auto/inmatricularea vehiculelor fara plata taxei sunt admisibile chiar si in lipsa parcurgerii procedurii prealabile. Mai clar de atat nu se poate. Invocati RIL-ul in cererea de chemare in judecata ca sa justificati lipsa procedurii prealabile impuse prin legislatia contenciosului administrativ. Este prea repede sa cereti speta in domeniu, RIL-ul a fost publicat in ianuarie 2012. Nu se putea porni si finaliza o actiune atat de repede.
Dar nu aveti nevoie de speta. RIL-ul contine tot ce va trebuie.
Va multumesc. Am facut actiunea si apoi am mai citit pe forum. Am gasit unele articole in care se face referire la RIL-ul mentionat,insa se da sfat sa se faca totusi procedura cu DFP, (intrucat nu ar exista norme metodologice de aplicare in acest sens....)respectiv cerere de restituire catre DFP - respingerea acesteia de catre DFP - iar apoi actiune in instanta (tot la Contencios ???).
Practic,nu mai stiu ce sa cred. Dar nici nu vad ceva logic sa mai pierd timp cu procedura prealabila,cand CJUE a desfiintat clar aceasta taxa de poluare pe 07-iul-2011 cauza Iulian Nisipeanu vs.DGFP Gorj,AFP Tg.Carbunesti si AFM.
Deci,sa inregistrez actiunea la Tribunal - Contencios Administrativ ?
Am facut trimitere la Decizia ICCJ nr.24/14.11.2011,voi anexa si un extras din aceasta.
Va multumesc. Si nu va suparati ca pun atatea intrebari,dar vreau sa fiu sigur ce fac.
O zi buna.
Pai normele metodologice cine sa le aiba? Ministerul Finantelor nu are ce face cu ele. RIL-ul se ia in considerare de catre instanta de judecata.
In conformitate cu prevederile CPC, RIL este un instrument juridic prin intermediul caruia se asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii de catre toate instantele judecatoresti. E adevarat, in doctrina pot exista opinii pro si contra, in functie de orientarea doctrinara a fiecaruia. Ramane la latitudinea instantei, insa eu cred ca instanta va lua in considerare RIL-ul. E doar opinia mea. Eu as utiliza aceasta institutie.
Ok. Am inteles. Voi face asa. Insa,in cazul unei respingeri pe motivul neparcurgerii procedurii prealabile,pot face procedura prealabila ulterior si o alta actiune mai departe ?
Va multumesc.