avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Actiune restituire taxa poluare- cu sau fara procedura ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Actiune restituire taxa poluare- cu sau fara procedura prealabila?

Buna ziua,
Va rog un raspuns clar si concret: Exista cineva care a facut o actiune in instanta de Contencios Administrativ,pentru restituirea taxei de poluare,FARA A PARCURGE PROCEDURA PREALABILA ?
Imi poate da cineva o speta in aceasta situatie ? O hotarare data de instanta,fara procedura prealabila ?
Concret,va rog.
Va multumesc.
O zi buna.
Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 14:07, 28 Martie 2012
Dupa cum ati observat din raspunsul documentat al dlui avocat Patrascu, a fost admis un RIL in domeniu. In cadrul lui se precieaza foarte clar ca actiunile avand ca obiect restituirea taxei auto/inmatricularea vehiculelor fara plata taxei sunt admisibile chiar si in lipsa parcurgerii procedurii prealabile. Mai clar de atat nu se poate. Invocati RIL-ul in cererea de chemare in judecata ca sa justificati lipsa procedurii prealabile impuse prin legislatia contenciosului administrativ. Este prea repede sa cereti speta in domeniu, RIL-ul a fost publicat in ianuarie 2012. Nu se putea porni si finaliza o actiune atat de repede.
Dar nu aveti nevoie de speta. RIL-ul contine tot ce va trebuie.
Va multumesc. Am facut actiunea si apoi am mai citit pe forum. Am gasit unele articole in care se face referire la RIL-ul mentionat,insa se da sfat sa se faca totusi procedura cu DFP, (intrucat nu ar exista norme metodologice de aplicare in acest sens....)respectiv cerere de restituire catre DFP - respingerea acesteia de catre DFP - iar apoi actiune in instanta (tot la Contencios ???).
Practic,nu mai stiu ce sa cred. Dar nici nu vad ceva logic sa mai pierd timp cu procedura prealabila,cand CJUE a desfiintat clar aceasta taxa de poluare pe 07-iul-2011 cauza Iulian Nisipeanu vs.DGFP Gorj,AFP Tg.Carbunesti si AFM.
Deci,sa inregistrez actiunea la Tribunal - Contencios Administrativ ?
Am facut trimitere la Decizia ICCJ nr.24/14.11.2011,voi anexa si un extras din aceasta.
Va multumesc. Si nu va suparati ca pun atatea intrebari,dar vreau sa fiu sigur ce fac.
O zi buna.
Pai normele metodologice cine sa le aiba? Ministerul Finantelor nu are ce face cu ele. RIL-ul se ia in considerare de catre instanta de judecata.
In conformitate cu prevederile CPC, RIL este un instrument juridic prin intermediul caruia se asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii de catre toate instantele judecatoresti. E adevarat, in doctrina pot exista opinii pro si contra, in functie de orientarea doctrinara a fiecaruia. Ramane la latitudinea instantei, insa eu cred ca instanta va lua in considerare RIL-ul. E doar opinia mea. Eu as utiliza aceasta institutie.
Ok. Am inteles. Voi face asa. Insa,in cazul unei respingeri pe motivul neparcurgerii procedurii prealabile,pot face procedura prealabila ulterior si o alta actiune mai departe ?
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fara procedura prealabila ? gigelas gigelas Buna seara, Am mai incercat sa obtin un raspuns cert si sigur,in ceea ce priveste restituirea taxei auto FARA PARCURGEREA PROCEDURII PREALABILE. Exista ... (vezi toată discuția)
Taxa de poluare - oug 50/2008 justitiabil-ro justitiabil-ro Buna ziua, Am intentat o actiune in instanta pentru recuperarea taxei de poluare platita in decembrie 2008 pentru un autovehicul cumparat din Germania si ... (vezi toată discuția)
Taxa auto este supusa medierii? tomamirela tomamirela Buna ziua, pentru recuperarea taxei auto trebuie sa apelez la un mediator? In acest sens pe cine chem la mediere -pe cei de la fisc,de la primarie sau pe ... (vezi toată discuția)