avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Prescriere fapte penale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Prescriere fapte penale

Buna Ziua.
Acum 11 ani, fratele meu a fost chemat ca martor la o ancheta penala de furt calificat. Dupa ce organele de ancheta s-au lamurit ca nu este implicat in fapta penala, dupa 2 ani a fost chemat ca martor la proces.
Resposabilii principali (se pare au fost mai multi) au fost condamnati deja de cativa ani, dar acum se pare ca s-a deschis un nou proces. Din nou el este chemat ca martor in instanta de judecata. Fratele meu nu are mare incredere in justitia noastra, si se intreaba daca din martor poate deveni inculpat sau acuzat de complicitate. Precizez ca fapta a fost savarsita acum 11 ani. Din ce am citit pe internet, fapta se prescrie dupa 10 ani de la savarsirea ei. Intrebarea mea este, daca prescrierea raspunderii penale se poate aplica in cazul fratelui meu, care nu a fost niciodata invinuit, sau exista riscul sa fie transformat din martor in inculpat?

Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 17:15, 28 Martie 2012
Prescriptia raspunderii penale opereaza fata de toti participantii la o infractiune, indiferent ca au fost autori, complici sau instigatori.
Este posibil orice, nu putem sti, insa, exista si sansa ca prescriptia sa fi fost intrerupta, daca au fost efectuate anumite acte de urmarire penala si astfel fapta sa nu fie inca prescrisa.
Fratele sa se prezinte cand este chemat, iar daca va fi totusi acuzat de ceva, sa isi angajeze aparator.
este posibil ca unul sau unii dintre cei condamnati sa fi facut o cerere de revizuire si de aceea este chemat ca martor.
daca nu a facut nimic nu are de sa se teama.
chiar daca fapta a fost savarsita acum 11 ani depinde despre ce infractiune vorbim si despre situatia in care cursul prescriptiei ar fi fost intrerupt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intreruperea prescriptiei raspunderii penale titiana32 titiana32 buna seara, puteti sa-mi spuneti va rog cand anume se intrerupe prescriptia raspunderii penale intr-un caz de evaziune fiscala prev.de art.11 lit.b din legea ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa intr-un caz de crima lifestolen_21 lifestolen_21 Buna dimineata! Am o mare nelamurire intr-un caz de crima,un baiat,impreuna cu fratele sau si inca un prieten au fost atacati de 7 indivizi,atacatorii find ... (vezi toată discuția)