avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Care este rolul procurorului?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Care este rolul procurorului?

Am facut doua plingeri penale unui vecin. Vecin cu pile la politie. In ancheta demarata de cei de la sectia 26 politie mi-au influentat martorii si s-a akjuns pina la urma la NUP. Nu mica mi-a fost mirarea sa constat ca procuroarea a copiat identic ce a scris cel de la sectie, fara nici o modificare in motivare, nici macar nu a facut ceva, nimic, a copiat fara sa judece ce face.
Spre exemplu: plingerea mea era pentru insulta si amenintare si in motivare cei de la sectie au scris ca vecinii mei nu sustin problema cu muzica tare pe care eu nu o reclamasem. Atit, nimic legat de insulta sau de amenintare, nici macar legat de numele persoanei reclamate pentru astea. Cum se poate asa ceva?
Ce rol are atunci aceasta veriga ineficienta, procuratura, odata ce copiaza identic ce scrie sectia de politie? E inutila, dupa parerea mea.
Iarasi, nu inteleg de ce in Romania trebuie sa mori ca politia si procuratura sa considere ca ai dreptate? Dumnealor nu se baga decit in cazuri grave, ce insulta, ce amenintare? Da-le-ncolo... astea sunt parfum.... Desi exista legi care le sanctioneaza, nici politia, nici procuratura nu le iau in serios expunindu-ne la umilinta din partea golanilor. De ce????
Cel mai recent răspuns: Costica33 , utilizator 17:48, 28 Martie 2012
Aveti posibilitatea sa formulati plangere impotriva actelor procurorului.
In conformitate cu prevederile art. 131 Constitutia Romaniei, in activitatea judiciara Ministerul Public, structura din care face parte procurorul, reprezinta interesele generale ale societatii, apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor.
Daca credeti ca ati fost nedreptatit formulati plangere impotriva rezolutiei procurorului de neincepere a urmaririi penale in temeiul art. 278 indice 1 Cod procedura penala.
Cu privire la celelalte intrebari pe acest forum nu vi se poate raspunde intrucat s-ar incalca regulamentul de postare.

Ultima modificare: Miercuri, 28 Martie 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic
"Plangerea adresata drect instantei de judecata impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau a ordonantei ori,dupa caz, a rezolutiei de clasare,de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale ,data de procuror,fara ca acesta sa fie atacate ,in prealabil,conform art.278 din cpp,la procurorul ierarhic superior ,este inadmisibila"(Decizia nr.XII/2005 I.C.C.J.)
Plangerea trebuie intemeiata pe 275-278 cpp nu pe 278 ind. 1,acesta din urma se adreseaza instantei.
procurorul analizeaza dosarul si pune concluzii in consecinta.
probabil in cazul dvs a considerat ca cele scrise de anchetator corespnd realitatii si din aceasta cauza a dat acea solutie.
faceti plangere impotriva rezolutiei.
Multumesc tuturor.
Cum sa considere corecta ancheta politiei cind eu am facut plingere pentru insulta si amenintare (nici un cuvint, referire la muzica tare) si in textul motivarii scrie ca au fost intrebati vecinii de muzica tare si ei au spus ca pe ei nu i-a deranjat. Este evident ca procurorul nici macar nu a citit plingerea si a copiat fara sa citeasca (se poate si asta) textul politiei. Pai asa dreptate.... mai rar. Referitor la insulta si amenintare, nici un cuvint in motivare, nimic.
Ce rost mai are sa fie lege care sa pedepseasca insulta si amenintarea daca dumnealor li se par mizilicuri astea si dau mereu (am auzit de la avocati de nenumarate cazuri) NUP? Ce dreptate mai e asta? Doar daca mori se mai agita si atunci daca apare presa.
Cu totii se vaita ca sunt multe dosare si plingeri. Pai da, or fi, si asta numai pentru ca dumnealor nu dau nici o sanctiune acestor oameni si incurajeaza astfel proliferarea lor.
Sa stie unul ca e pedepsit instant (ca in alte tari) pentru asa ceva, ia sa vezi cum n-ar mai fi atitea cazuri. Deci, ei insisi isi fac de lucru mai mult, nepedepsind vinovatii, plus ca ne umilesc pe noi toti nefacind nimic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solutie prim procuror, nup impotriva unui atacator, ce pot face mai departe? Costin Savescu Costin Savescu Am fost batut cu picioarele de catre un individ agresiv care m-a si amenintat, insultat, injurat si impotriva caruia mai facusem plingeri la politie. Toate ... (vezi toată discuția)
Nup-ul lasa urme? RazvanI RazvanI In urma cu circa 13 ani am fost implicat intr-un accident de circulatie care s-a soldat cu o victima. Dosarul a fost solutionat cu NUP de catre procuratura. ... (vezi toată discuția)
Non bis in idem ? studdent studdent Urmare a plangerii impotriva rezolutiei NUP, curtea de apel dispune procuraturii inceperea urmarii penale. Urmeaza iarasi o rezolutie NUP si plangerea ... (vezi toată discuția)