HG nr. 1051/2008 reglementeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata de la 01.10.2008 si de la 01.01.2009 si nicidecum includerea sporurilor in salariul de baza .....
Imi cer scuze !
in intentia de a simplifica intrebarea (economie de cuvinte nepotrivita), nu am scris ca doresc sa aflu alte pareri privitoare la aplicarea acestei HG (de majorare a salariului minim garantat in plata ),cu respectarea coeficientilor de ierarhizare,in cadrul societatilor comerciale unde sporul de vechime si de firma au fost incluse in salariu de baza prin CCM/ unitate. M-ar ajuta in mod deosebit,cu atat mai mult cu cat am auzit "soluti"i contradictorii.
Mutumesc mult!
Cred ca va referiti la modul de stabilire a salariilor plecand de la minimum pe economie si aplicarea coef de ierahizare , precum si includerea sporurilor in salariul de baza..
De exemplu, un muncitor necalificat are de la 01.01.2009 un salariu minim de 720 lei , spor de vechime de 10% ... se decide includerea sporului in salariu ... in acest sens, noul salariu va fi : 720 + 10% x 720 = 720 + 72 = 792 lei
@ghiocelioana,
.Din momentul in care ,prin HG, s-a hotarat stabilirea unui alt salariu minim brut /tara care era mai mare decat salariul minim brut negociat prin CCM /unitate si avand in vedere ca asupra acestuia se aplicau coeficientii de ierarhizare pt. nivelul de studii cerut de post,care erau si ei stabilit prin acelasi CCM,prima masura era aceea de a renegocia noul salariu minim brut/unitate,al carui nivel nu putea sa fie sub cel stabilit prin HG,pt. ca mai apoi sa se aplice coeficientii de ierarhizare asupra acestuia,rezultand noile salarii minime.
Pe noile salarii minime astfel stabilite, se calcula sporul ,care se includea in acestea.
Exemplu practic: In ccm/unitate sal.minim brut negociat era de 500lei,astfel ca un inginer primea un salariu de min.2x500=1000lei(2 fiind coef. de ierarhizare pt. un post ce necesita st. superioare)
Acesta beneficia de un spor de vechime de 10%,care se includea in sal.de baza,deci noul salariu era de 1100lei,raportat la minimul brut din ccm.de 500lei.
Odata cu majorarea sal.minim la 600lei,coeficientul de ierarhizare 2 se aplica la acesta,rezultand salariul minim de 1200 lei, care prin includerea sporului de vechime devenea 1320lei.
Multi angajatori au considerat insa,ca salariul este de 11oolei,facand abstractie ca acesta este in fapt nivelul rezultat prin aplicarea si a sporului de vechime si nu au mai renegociat cuantumul sal.minim brut/unitate tinand cont de hotararea de guvern ...ceea ce nu a fost corect.
In cazul meu,includerea sporurilor in salariu de baza s-a facut de catre angajator in perioada imediat anterioara intrarii in vigoare a HG nr 1051/2008 (probabil avand "previziunea" aparitiei acesteia) ,iar angajatorul nu a mai aplicat majorarea salariului stabilita "de lege" , intrucat, a considerat ca prin includerea sporurilor in salariul de baza ,acesta era la nivelul prevazut de lege,deci majorarea prin aplicarea HG 1051 /2008 a fost substituita de adaugarea sporurilor! Este legal? Este corect? Cum trebuia procedat?
Rezultatul s-a simtit in buzunarele salariatilor!
Cu toate multumirile!