avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata sporului de vechime este obligatoriu pentru toti ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata sporului de vechime este obligatoriu pentru toti angajatorii?

Buna ziua,am nevoie de ajutor pentru negocierea salariului!
Societatea unde lucrez,m-a angajat cu salariul de debutant pentru studii superioare.La interviu,cand m-am angajat a spus ca dupa 3 luni imi va mari sal.Dupa 6 luni m-ia mai dat 100 de lei.Acum,dupa noua grila de salarizare 1200 pentru studii superioare,vreau sa renegociez salariul. Unde gasesc o grila de salarizare?Nu avem contract de munca la nivel de unitate,mergem dupa contreactul colectiv la nivel national.
Care este procentul care se adauga salariul de baza,cand treci de la debutant la prima treapta de salarizare?
Sunt economist,pe post de economist cu studii superioare,am sal de incadrare 1200.Eu ar trebui sa beneficiez de spor de vechime 15%,dar mi s-a spus ca patronii nu sunt obligati sa il acorde,numarul de zile de concediu de odihna 21,minimul nu se calculeaza in functie de vechime.poate ca asa este corect,nu stiu desi am studiat legea poate ca nu am inteles eu bine?
Unde pot sa ma lamuresc in aceste probleme?
Toti angajatorii spun ca pot sa acorde ce vor ei.Ar trebui sa iesim la pensie cu salariul minim pe economie daca lucram la patroni?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:51, 26 Ianuarie 2009
Este obligatoriu pentru orice angajator sa acorde sporurile prevazute in contractul colectiv de munca (daca exista CCM la nivel de unitate se acorda sporurile prevazute in el, daca nu exista se acorda sporurile prevazute in CCM la nivel de ramura, respectiv CCM unic la nivel national).
Exista insa uneori posibilitate ca aceste sporuri sa fie incluse in salariu. In cazul dumneavoastra, avand salariul minim pentru functiile cu studii superioare trebuie sa vi se acorde si celelalte sporuri prevazute de CCM unic la nivel national.
Sporul de vechime este prevazut in CCMUN, asa cum anagajatorul este obligat sa aplice coeficientul de erarhizare la fel este obligat sa acorde si sporul de vechime prevazut fix in acelas act.
Includerea lui in salariu de baza se reflecta printr-un calcul simplu : 1200 + (1200 * 15% ) = salariul de baza.
Daca salariul este de 1200 lei nu are nici un spor inclus in el. Matematica este simpla minimul plus ceva .......are spor inclus, doar minimul si atat ...... nu are spor inclus.;)
Sporurile se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu sunt cuprinse in salariul de baza.
Astfel, prin c.i.m. sau prin c.c.m. la nivel de unitate trebuie sa se prevada ca sporurile sunt incluse in salariul de baza. In caz contrar, acestea se acorda la salariul de baza.
Multumesc,pentru rapuns.Sa inteleg ca nu exista o grila de salarizare pentru sectorul privat.Salariul se negociaza.Deci angajatorul,poate sa plateasca salariul minim pe economie,impus de stat,indiferent de gradul de specializare plus sporul de vechime in munca.Nu ar trebui ca la nivelul fiecarei socitati sa existe o grila de salarizare,ca angajatii sa nu fie nevoiti sa mearga la angajator sa cerseasca o marire de salariu?
Pentru sectorul privat, exista o grila de salarizare prevazuta de CCMN, si anume:
Prin aplicarea coeficientilor minimi de ierarhizare, in functie de valoarea de 600 de lei a castigului salarial minim, in vigoare, conform HG nr. 1051/2008, de la 1 ianuarie 2009, salariul minim va fi de:
- 1200 de lei pentru personalul incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare;
- 900 de lei pentru personalul incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este studii superioare de scurta durata;
- 780 de lei pentru personalul de specialitate incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este scoala de maistri;
- 750 de lei pentru personalul administrativ incadrat in functii pentru care conditiile de pregatire sunt studiile postliceale;
- 720 de lei pentru muncitori calificati si pentru personal administrativ incadrat in functii pentru care conditiile de pregatire sunt studii liceale;
- 600 de lei pentru muncitori necalificati.

Alte discuții în legătură

La societatile comerciale cu capital privat ar trebui se existe o grila de salarizare? MIRELA35 MIRELA35 Buna ziua. Va rog,sa ma ajutati.Societatea unde lucrez nu are CCM (DESI ARE 45 ANGAJATI).Salariile se negociaza individual.Se respecta partial ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime scorpixel scorpixel In cazul in care eu sunt angajat pe post cu studii superioare, acum cu marirea salariului minim mi-a facut salariul de 1200 conform ccmn. In cazul asta eu ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime tomaioan tomaioan As dori sa stiu daca in contractul de munca la rubrica salariu este trecuta o suma doar in dreptul salariului de baza brut, iar la subpunctele referitoare la ... (vezi toată discuția)