avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezmembrare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezmembrare apartament

Buna ziua,

Sitatia este urmatoarea: sunt proprietar al unui apartament in suprafata de 400 mp aflat la etajul 2+mansarda dintr-un imobil construit in 1995. Apartamentul este prea mare pentru noi si am vrea sa-l compartimentam in 3 apartamente: la etajul doi vom avea un apartament si o garsoniera iar la mansarda ramane un apartament.
Usa de la intrare va ramane la fel ca pana acum, doar ca nu vei intra ca pana acum in apartamentul mare, ci intr-un hol unde sunt usile celor 3 apartamente.
Nu este afectata structura de rezistenta a cladirii, doar vom monta niste pereti si usi in interiorul apartamentului actual.
Nu dorim sa vindem vreunul dintre apartamente ci doar sa le inchiriem.

Intrebarea este: de ce acte avem nevoie? In mod special ne intereseaza daca avem nevoie de acordul vecinului de la 1 sau al Asociatiei de Proprietari.
Da, aveti nevoie de proiect, autorizatie de constructie, aprobari de la vecini de sus, jos, stanga, dreapata daca exista, de acordul asociatie...
Fiecare apartament rezultat va avea alta suprafata, alta cota indiviza si documente cadastrale separat.
Avem in asociatie o situatie similara dar in oglinda, adica un proprietar a cumparat dpua apartamente perete in perete si a facut toate demersurile de care va povesteam mai sus pentru a le uni. Acum are un apartament mare cat doua si-un dosar de 80 de pagini la asociatie in care sunt toate documentele de la prima cerere si pana la receptia finala a lucrarilor. Acest dosar l-am anexat la carte imobilului ce se afla la asociatie.

Ultima modificare: Joi, 29 Martie 2012
Adriantot, moderator
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspuns.

Referitor strict la acordul vecinului de jos (e doar un apartament pe palier) sau al asociatiei de proprietari eu am gasit referirea din legea locuintei 114/1996 si deoarece nu se schimba in nici un fel destinatia locuintei, dupa parerea mea nu este nevoie de acordul lor.
Art. 64
Schimbarea destinaţiei locuinţelor, precum şi a spaţiilor cu altă destinaţie situate în clădiri colective se poate face numai cu acordul proprietarului sau al asociaţiei de proprietari. În vederea efectuării acestei schimbări, este necesar avizul favorabil al proprietarilor şi, după caz, al titularilor contractelor de închiriere din locuinţele cu care se învecinează, pe plan orizontal şi vertical, spaţiul supus schimbării.

Se poate insa sa existe alta referire intr-o lege spre care sa nu stiu. Va rog sa ma indrumati pentru a citi respectiva lege.

Va multumesc.
Nu cred ca este necesara dezmembrarea. Ceeace faceti dumneavoastra este sa compartimentati apartamentul. Si acest lucru necesita proiect, aprobari, etc. dar nu si acte cadastrale. De ele aveti nevoie doar daca va ganditi sa vindeti ulterior o parte din propietate.

Consultati un avocat referitor la felul in care trebuie conceput contractul de inchiriere.
Pentru ceea ce doriti dumneavoastra nu va este necesar acordul vecinilor sau al asociatiei. Iar pentru recompartimentare, in cazul in care nu daramati niciun perete, nu este necesar sa obtineti autorizatie, montarea peretilor despartitori din gipscarton nu necesita autorizare.
Lege nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, actualizata la data de 05.01.2009, spune parca altceva. O puteti citi integrala pe avocatnet
www.avocatnet.ro/UserFiles/a...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificari la garaj fara acordul asociatiei mihai70 mihai70 Buna ziua, Ridic urmatoarea problema dintr-un bloc cu 4 etaje care la parter are garaje. Un proprietar de garaj a inceput sa faca diverse modificari: ... (vezi toată discuția)
Amenajarea podului unei mansarde matei_stoica matei_stoica Buna ziua, Am un apartament situat la etajul 4 din 4, iar in cartea funciara a imobilului apartamentul este incadrat defapt ca si mansarda (tavanul fiind de ... (vezi toată discuția)
Pod la mansarda Bogdan_Escu Bogdan_Escu Buna ziua, Am cumparat recent un apartament situat la mansarda unui bloc, (p+6+m) dintr-un cartier rezidential nou. Deasupra palierului de mansarde (14 la ... (vezi toată discuția)