este considerat sau nu un copil ca "provine din familie monoparentala", daca acel copil:
- a locuit / locuieste permanent doar cu mama, tatal locuieste in strainatate
- a rezultat in urma unei relatii de concubinaj (mama si tata nu au fost casatoriti)
- tatal a recunoscut copilul (pe certif nastere ii poarta numele de familie)
- exista sentinta def/irev privind stabilirea pensiei alimentare datorate de tata
- nu exista sentinta privind incredintarea minorului
... "copil care provine din familie monoparentala" este unul din criteriile de departajare la inscrierea la scoala, iar parerile sunt impartite, diferite de la o scoala la alta
Bineinteles ca e un copil provenit dintr-o familie monoparentala.
Legiuitorul defineste familia monparentala prin persoana singura si copiii aflati in intretinere si care locuiesc impreuna cu aceasta. “Prin persoana singura se intelege persoana aflata in una din urmatoarele situatii: este necasatorita; este vaduva; este divortata; al carei sot/sotie este declarat/a disparut/a prin hotarare judecatoreasca; al carei sot/sotie este arestat/a preventiv pe o perioada mai mare de 30 zile sau executa o pedeapsa privativa de libertate si nu participa la intretinerea copiilor; nu a implinit varsta de 18 ani si se afla in una din situatiile descrise mai sus; a fost numita tutore sau i s-au incredintat ori dat in plasament unul sau mai multi copii, cu exceptia asistentului maternal profesionist”
Familia monoparentala poate asadar sa rezulte din diferite situatii, cum ar fi: nasterea unui copil in urma unei experiente sexuale care nu se concretizeaza intr-o casatorie, divort, decesul unuia dintre parteneri, adoptia unui copil de catre o persoana singura.
Spuneti-le sa citeasca Legea 277 / 2010 si sa nu mai interpreteze dupa ureche.
Au inventat unii o expresie, iar altii fac criterii de departajare la inscriere. La o gradinita am gasit in fisa de inscriere "etnia" copilului si a parintilor.