avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna seara! As avea rugamintea de a ma lamuri asupra ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna seara! As avea rugamintea de a ma lamuri asupra urmatorului ...

Buna seara! As avea rugamintea de a ma lamuri asupra urmatorului aspect privind obtinerea bursei sociale pt minorul meu, in baza Legii familiei monoparentale 277/2010. Sunt divortata, sunt parintele rezident. Sunt recasatorita. Am depus recent, la scoala unde invata copilul, documentele pt obtinerea bursei sociale, a copilului provenit din familie monoparentala, asa cum este specificat in lege. Astazi primesc telefon din partea dirigintelui pt a imi spune ca minorul nu va primi bursa deoarece, comisia i-a transmis ca nu face parte din aceasta categorie iar eu trebuie sa dau o declaratie pe propia raspundere ca sunt necasatorita :) Am citit Legea 277/2010. Ce imi scapa sau este ceva ce nu inteleg? caci mie se pare un abuz ceea ce se intampla. Deci, minorul provine sau nu dintr-o familie monoparentala? (Mentionez ca sunt recasatorita cu altcineva decat tatal bilogic, copilul neavand grad de rudenie cu acesta, corect? Catre ce institutie ma pot adresa pentru rezolvarea acestei situatii? Multumesc pentru suport.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:56, 12 Octombrie 2023
"Termenul de familie monoparentală desemnează familia formată din persoana singură și copilul/copiii aflați în întreținere și care locuiesc împreună"


Dvs nu sunteti singura, aveti un sot cu care va gospodăriti.


Buna dimineata. Multumesc pentru raspuns. Eu fac referire la Legea 277 in baza careia se analizeaza dosarele. Eu am copilul in intretinere, in urma divortului. Actualul sot nu are nici un grad de rudenie cu copilul meu din casatoria anterioara. El, la randul lui, are un copil in intretinere, din casatoria anterioara, insa lui i-a fost aprobat dosarul, pe considerentul ca este divortat iar copilul este in intretinerea lui, nu si a mea. Eu nu reprezint parinte cu obligatii fata de copilul acestuia, nu am nici un drept legal asupra lui si vice versa. Pot spune ca avem obligatii morale, nu si financiare. Am tot recitit legea, si atat timp cat sunt divortata de parintele biologic, iar copilul nu este infiat de actualul sot, obtin acelasi rezultat. Mentiunea din lege care face referire la a fi necasotorit, se refera la situatiile in care exista copii rezultati din afara casatoriilor. Situatia certa este ca sunt divortata de tatal bilogic, iar acesta nu convietuiesc cu noi, copilul fiind in intretinerea mea, nu si a sotul din casnicia actuala. Legea defineste familia monoparentala ca fiind familia formata dintr-o singura persoana, fie ca este necasatorita, vaduva sau divortata, care locuieste cu unul sau mai multi copii cu varsta de pana la 18 ani. Redau si aceasta explicatie: "Familia monoparentală este acel tip de familie în care copiii locuiesc doar cu unul dintre părinți. Acest lucru se poate întâmpla ca urmare a divorțului, a separării părinților, a decesului unuia dintre părinți, a înfierii de către un adult a unui minor sau ca urmare a deciziei unei femei de a da naștere unui copil fără a fi căsătorită sau fără a locui cu un bărbat. În România, ca de altfel în majoritatea statelor lumii, cele mai multe familii monoparentale au ca unic părinte femeia[1]. Atunci când familia devine monoparentală ca urmare a divorțului sau separării părinților legăturile dintre copil și părintele cu care acesta nu locuiește permanent tind să se întrerupă într-un foarte mare număr de cazuri." Deci, sa inteleg ca sotul meu actual, este considerat parintele/tutorele legal al copilului meu dintr-o alta casnicie, desi acesta nu are nici un drept legal asupra copilului meu? Pai eu sunt divortata sau nu de tatal bilogic? Deci totul imi da cu virgula.

gi-jane2 a scris:

"Termenul de familie monoparentală desemnează familia formată din persoana singură și copilul/copiii aflați în întreținere și care locuiesc împreună"


Dvs nu sunteti singura, aveti un sot cu care va gospodăriti.




Da, asa este, EU nu sunt singura! Dar sunt divortata de tatal copilului. Bursa se ofera copilului, nu parintelui. Copilul nu convietuieste cu ambii parinti biologici, asa cum descrie legea termenul de familie propriu-zisa. Copilul este in intretinerea mea si locuieste cu mine, nu cu tatal ei biologic, nu cu actualul sot, care nu este obligat sa imi sustina financiar copilul (haine, cursuri si alte nevoi). Ce tine de intretinerea casei si gospodarie, ne priveste pe noi. Sunt sau nu mama divortata care isi creste singura copilul, singura cu obligatii legale fata de acesta?

gi-jane2 a scris:

"Termenul de familie monoparentală desemnează familia formată din persoana singură și copilul/copiii aflați în întreținere și care locuiesc împreună"


Dvs nu sunteti singura, aveti un sot cu care va gospodăriti.




Deci, sa inteleg ca sotul meu actual, este considerat parintele/tutorele legal al copilului meu dintr-o alta casnicie, desi acesta nu are nici un drept legal asupra copilului meu? Pai eu sunt divortata sau nu de tatal bilogic? Deci totul imi da cu virgula.


doamna, sotul dvs nu are obligatii fata de copilul dvs, nu ii este parinte sau tutore.
Dvs insa, nu sunteti o persoana singura sunteti casatorita, nu scrie nicaieri ca trebuie sa fiti casatorita cu tatal copilului.
Legea defineste familia monoparentala ca fiind familia formata dintr-o singura persoana, fie ca este necasatorita, vaduva sau divortata, care locuieste cu unul sau mai multi copii cu varsta de pana la 18 ani

chiar dvs ati scris asta
Ultima modificare: Joi, 12 Octombrie 2023
gi-jane2, moderator
Ce înseamnă familie monoparentală și persoană singură din familia monoparentală
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! am un copil din relația anterioară. nu am fost căsătorită, ... AndreeaDymoo AndreeaDymoo Buna ziua! Am un copil din relația anterioară. Nu am fost căsătorită, am hotărâre jud cu, custodie exclusivă. Între timp, m-am recăsătorit. Copilul ... (vezi toată discuția)
Familie monoparentala gaby76 gaby76 este considerat sau nu un copil ca \"provine din familie monoparentala\", daca acel copil: - a locuit / locuieste permanent doar cu mama, tatal locuieste in ... (vezi toată discuția)