avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1042 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... O persoana pensionata mai poate lucra?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

O persoana pensionata mai poate lucra?

o persoana care a primit decizia de pensie poate sa-si continuie activitatea si in ce conditii?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:11, 4 Aprilie 2012
Depinde. Trebuie sa precizati de ce categorie de pensie beneficiaza persoana si ce activitate vrea sa continue (in baza unui contract individual de munca?).
Este angajata unui spital in functie de asistent medical. Decizia de pensie a venit cu o indemnizatie de 1030 lei si salariul pt munca prestata ar fi in jur de 1200 lei. Se poate cumula pensia cu salariu?
1. Pentru un raspuns corect, colega mea v-a rugat sa precizati ce fel de pensie are:
- pensie pentru limta de varsta;
- pensie anticipata;
- pensie anticipata partiala;
- pensie de invaliditate gr.I;
- pensie de invaliditate gr.II;
- pensie de invalidicate gr.III.

2. Va uitati pe decizia de pensie, in titlu, unde scrie ce fel de pensie este, si reveniti.
pensie la limita de virsta, dar fiind deficit de personal s-ar dori continuarea activitatii dansei.
poate lua si pensie si salariu pentru activitatea ce ova desfasura.
Multumesc!
Da, art. 118 din Legea nr. 263/2010 permite persoanelor care beneficiaza de pensie pentru limita de varsta sa cumuleze pensia cu orice alte venituri. Insa, avand in vedere ca discutam despre activitate intr-un spital, sunt aplicabile prevederile art. 17 din Legea nr. 329/2009 potrivit carora se poate cumula pensia neta cu veniturile realizate, daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. Salariul mediu brut pe economie in 2012 este de 2117 lei.

Alte discuții în legătură

Salariu maxim pensionari angajati in domeniul privat Clitan Clitan Buna ziua, Pentru pensionarii angajati din domeniul privat exista limita de salariu? Stiu ca pentru pensionarii angajatii in institutiile publice castigul ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate pensie- salariu gaby56 gaby56 Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca pot sa ma angajej in calitate de consilier juridic pe baza de contract determinat sau nedeterminat la Politia locala, ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie cu salariu gabinemo gabinemo Va rog sa-mi spuneti daca am o pensie neta de 1100 lei(stabilita si suspendata, pensie anticipata), sunt bugetar si realizez venituri nete de 2500 lei, pot la ... (vezi toată discuția)