avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Se poate incheia un act aditional fara acordul ...
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Se poate incheia un act aditional fara acordul furnizorului?

In data de 11.04.2011 s-a incheiat un contract de furnizare intre Administratia Domeniului Public P***** si o societate comerciala. Contractul are ca obiect furnizarea de borduri. Durata contractului initial: 13.04.2011 pana la 31.12.2011.
In data de 27.03.2012 societatea primeste prin fax un act aditional de suplimentare cantitati si prelungirea termenului contractului pana la 30.04.2012. Societatea nu este de acord cu prelungirea, drept urmare autoritatea contractanta trimite prin fax o "amenintare" cu plata de daune interese si cu emiterea unui document constatator negativ catre ANRMAP. Mentionez ca in contract la alte clauze se precizeaza: "In conformitate cu art.6, alin.3 din HG 925/2006, achizitorul poate prelungi prezentul contract".
Poate obliga autoritatea contractanta societatea sa semneze un act aditional?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: raglub , utilizator 14:54, 20 Aprilie 2012
Avand in vedere ca exista aceasta clauza in contractul incheiat, Administratia Domeniului Public poate solicita prelungirea contractului de furnizare, dar numai daca intruneste cumulativ cele 4 conditii, si anume:

(3) Autoritatea contractantă are dreptul de a prelungi durata contractelor de furnizare sau de servicii cu caracter de regularitate, încheiate în anul precedent şi a căror durată normală de îndeplinire expiră la data de 31 decembrie, dacă se îndeplinesc, în mod cumulativ, următoarele condiţii:

a) în documentaţia de atribuire, elaborată cu ocazia atribuirii contractului iniţial, s-au prevăzut posibilitatea de suplimentare a cantităţilor de produse şi servicii deja achiziţionate, precum şi nivelul maxim până la care va fi posibilă o astfel de suplimentare;

b) în documentaţia de atribuire, precum şi în contract este prevăzută în mod explicit o clauză prin care dreptul autorităţii contractante de a opta pentru suplimentarea cantităţilor de produse sau de servicii este condiţionat de existenţa resurselor financiare alocate cu această destinaţie;

c) valoarea estimată a contractului iniţial s-a determinat prin luarea în considerare a variantei în care autoritatea contractantă optează pentru suplimentarea la nivelul maxim prevăzut a cantităţilor de produse sau servicii;

d) prelungirea contractului iniţial nu poate depăşi o durată de 4 luni de la data expirării duratei iniţiale de îndeplinire a acestuia.

Daca nu sunt intrunite aceste conditii, nu puteti fi tinut de nerespectarea contractului; in consecinta le puteti trimite o adresa in care comunicati punctul de vedere. Va recomand ca adresa sa fie facuta de un avocat.
Daca perioada contractului a fost 13.04.2011 - 31.12.2011, in data de 27.03.2012 acesta mai produce efecte? La aceasta data mai poate autoritatea contractanta sa incheie un act aditional?
Va multumesc.
nu, e tardiv...trebuia inainte de 31.12.2011

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act aditional semnat dupa expirarea contractului ContSters14414 ContSters14414 Am urmatoarea speta, la care as dori lamuriri URGENTE : Un contract de prestari servicii, incheiat de o institutie publica, in temeiul prevederilor Oug ... (vezi toată discuția)
Cu cat se poate prelungi un contract ? cu 1 an /2 ani sau doar 4 luni ? oanaportar oanaportar - conform Art. 6 HG 925/2006 Dispoziţii generale CAPITOLUL I Dispoziţii generale Art. 6 (3) Autoritatea contractantă are dreptul de a prelungi durata ... (vezi toată discuția)
Prelungire contract pincag pincag Cu cat se poate prelungii termenul unui contract de achizitie publica ?care este baza legala? \ (vezi toată discuția)