avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 836 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Rezilierea sau vanzarea asigurarii de viata
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Rezilierea sau vanzarea asigurarii de viata

Buna ziua!

Am incheiat acum 11 ani, impreuna cu sotul meu, asigurari de viata, fiecare avandu-l ca beneficiar pe celalalt. Acum ca am divortat, as vrea sa anulez aceasta asigurare. Sotul meu a venit cu propunerea sa le preia el pe amandoua, sa le plateasca el. Ati putea sa ma lamuriti, va rog, ce inseamna asta, mai exact? Care este procedura de preluare? Va ramane asigurarea in continuare pe numele meu, doar ca va plati el ratele, sau va trece automat pe numele lui? Este acest lucru posibil, ca o persoana sa aiba una sau mai multe asigurari de viata? Iar dupa deces, el va primi banii din asigurarea mea, chiar divortati fiind?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Suciu Camelia , Consilier juridic 22:03, 2 Aprilie 2012
Ba da,un om poate avea mai multe asig de viata,eu am 2 pe numele meu,cu beneficiari diferiti!Dar dc nu o lasi pe numele tau si sa-l scoti pe el,adica sa nu mai fie el beneficiarul...?Pune pe altcineva!Sau nu ai din ce sa o platesti tu?
Fostul sot este deja beneficiarul, deci nu trebuie sa schimbe nimic in privinta aceasta. Daca tot el este si contractantul, singura chestiune care-mi era neclara si pe care mi-ati clarificat-o Dvs., era partea cu titularul. Daca poate sa detina mai multe asigurari de viata, e ok s-o preia el si pe a mea, cu conditia sa se treaca pe el ca titular. Asa pot sa dorm si eu linistita noaptea.
Multumesc pentru lamuriri!
Ultima modificare: Vineri, 30 Martie 2012
Bianca Florea, utilizator
Adica tie nu-ti pasa de banii care i-ai dat si tu?Sau tu nu ai participat la plata politei de asigurare?Eu am inteles ca una era pe numele tau iar alta pe numele lui...iar la a ta era trecut ca si beneficiar,in cazul decesului tau,el!Sau ma insel?
Sa incercam sa nu amestecam termenii si drepturile participantilor la o polita de viata:
Contractant =cel care plateste primele de asigurare si beneficiaza de restituirea contului acumulat, la maturitatea politei (sau oricand solicita rascumpararea)
Asigurat = persoana a carei viata este acoperita de asigurare in caz de deces/invaliditate;
Beneficiar = persoana desemnata in polita, sa primeasca despagubirea in cazul decesului asiguratului(cand nu este desemnat, beneficiarii sunt mostenitorii).
Contractantul poate fi si asigurat dar (logic) in acest caz nu mai poate fi si beneficiar.
Contractantul poate oricand sa schimbe beneficiarul dar numai cu acceptul scris al asiguratului.
nucu$ a scris:

Sa incercam sa nu amestecam termenii si drepturile participantilor la o polita de viata:
Contractant =cel care plateste primele de asigurare si beneficiaza de restituirea contului acumulat, la maturitatea politei (sau oricand solicita rascumpararea)
Asigurat = persoana a carei viata este acoperita de asigurare in caz de deces/invaliditate;
Beneficiar = persoana desemnata in polita, sa primeasca despagubirea in cazul decesului asiguratului(cand nu este desemnat, beneficiarii sunt mostenitorii).
Contractantul poate fi si asigurat dar (logic) in acest caz nu mai poate fi si beneficiar.
Contractantul poate oricand sa schimbe beneficiarul dar numai cu acceptul scris al asiguratului.

Ati facut niste precizari utile. Dar sa vedem mai departe. Daca domnul a fost contractantul asigurarii, dansa beneficiara, tot avea drept la ceva bani. Conform codului civil, in perioada casatoriei toate bunurile si veniturile realizate sunt comune, cu exceptia celor indicate de lege ca fiind proprii. Atata vreme cat politele au fost platite din veniturile casatoriei, sunt comune, indiferent cine este contractant. In cazul partajului consider ca se adauga la masa supusa partajului. De aceea doamna poate cere o valoare pe polita (un fel de sulta) sau o poate cesiona.
Este o liberalitate catre celalalt pe care doamna decide sau nu sa o faca.

Alte discuții în legătură

Asigurare de viata Szel Szel Mi-am facut o asigurare de viata pe 20 de ani. In primii 2 ani daca nu as fi achitat primele de asigurare, societatea de asigurari ar fi procedat la rezilierea ... (vezi toată discuția)
Titular imprumut decedat marius_cluj marius_cluj buna ziua, datele problemei sunt: credit de nevoi personale ~20 k eur : un titular, un coplatitor si o ipoteca pe un apartament care nu apartinea ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract asigurare de viata ady.alex ady.alex Am si eu o nelamurire. Am incheiat o polita de asigurare de viata cu KD life. In momentul incheierii politei mi s-a spus ca dupa 2 ani pot rezilia contractul ... (vezi toată discuția)