avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata pagubei la Societatea de Asigurari, de catre ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata pagubei la Societatea de Asigurari, de catre Asociatie

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
A fost inundat un apartament din cauza unei defectiuni (coloana infundata).
Societatea de asigurari a despagubit proprietarul.
La solicitarea pagubitului, Asociatia de Proprietari a fost la fata locului impreuna cu proprietarul pagubit si reprezentantul proprietarului care locuieste la etajul imediat superior (de la care s-a produs inundatia). Pentru intocmirea dosarului, Societatea de asigurari a solicitat pagubitului un act de constatare emis de As. de Proprietari, in care trebuiau stipulate cauzele producerii evenimentului si pagubele produse act pe care As. de Proprietari l-a emis.
In act s-a scris: "Datorita faptului ca s-a infundat coloana de colectare, apa menajera a refulat in bucataria apartamentului nr._ si a inundat apartamentul nr._, provocand urmatoarele pagube: ...".
Acum, Societatea de Asigurari se indreapta impotriva As. de Proprietari, solicitand acesteia plata sumei respective (suma cu care l-a despagubit pe proprietarul in cauza) si invitand-o la conciliere.
Intrebari:
1. As. de Proprietari are sanse sa scape de plata sumei?
2. Ce acte pot fi/trebuie pregatite pentru conciliere, pentru exceptarea de la plata a sumei?
Mentiuni:
- Nu s-au primit sesizari inainte de eveniment
- Asociatia nu are constituite fonduri de reparatii, investitii, rulment, deoarece nu au fost de acord proprietarii.
Va multumesc pentru atentia acordata.
Cel mai recent răspuns: ligadiangeli , utilizator 10:16, 3 Aprilie 2012
1 ) Asociatia nu are cum sa scapa da plata fiindca asociatia a dat declaratie pe baza faptului ca s-a infundat ( dar asociatia ce masuri a luat ca sa nu se inunde ) apartamentul respectiv .Asociatiile de asigurari totdeuna i-au banii de la cineva , ei nu ies in pierdere .

2) Nu cred ca mai aveti ce concilia dupa cele intamplate ;
- sesizarile se primesc dupa eveniment ( si se intervine imediat pentru a nu inunda pe altii )
- Asociatia are obligatia potrivit legii sa constituie fonduri de reparatii si fondul de rulment , ( proprietarii nu sant mai presus de lege )

3) Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au obligatia sa aprobe si un fond de reparatii anual, necesar pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune. Comitetul executiv va pregati si va prezenta adunarii generale suma anuala necesara pentru constituirea sau completarea acestui fond, care se alimenteaza in avans, in transe lunare egale, prevazute in lista de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari. Platile pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune se vor face din fondul de reparatii. Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari pot aproba si alte fonduri cu caracter special.


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
Va multumesc pentru raspunsul prompt
Eu cred ca asociatia nu trebuie sa plateasca nimic asiguratorului.
Asiguratorul isi acopera cheltuielile cu despagubirile in caz de producerea evenimentului asigurat din incasarile de la asigurati.
Eu mi-am reparat masina si-am fost despagubit de asigurator atunci cand am gasit-o avariata in parcare sau atunci cand am avut accident si nu s-a pus problema cine este vinovat.
Dar, cine stie, mai depinde si de clauzele asigurarii.
Poate ca asociatia de proprietari a gresit atunci cand a dat explicatii in scris acelui asigurator.
Cine a reprezentat asociatia, cine a semnat acea adresa din partea asociatiei?
Intreb asta pentru ca acum vreo 7 ani asociatia noastra a ajuns in instanta pe baza unui document-intelegere cu semnatura administratorului. Dupa un an de judecata si recurs instanta a respins pretentiile partii adverse pentru ca documentul nu era semnat de presedintele asociatiei (cel ce reprezinta asociatia in relatiile cu tertii) ci de administratorul asociatiei. Poate ca documentul ar fi fost luat in consideratie de instanta daca era insotit si de o imputernicire sau o delegatie din parte presedintelui asociatie. Nefiind nici acest document asociatia a scapat de plata unei sume destul de mari atunci.
Se stie ca Societatile de Asigurari nu ies in pierdere si totdeauna vor cere o declaratie cu la cele intamplate pentru a-si acoperi pierderea .
In cazul nostru Societatea de Asigurari va recupera paguba de la Asociatie .
Asociatia de Asigurari cere explicatii Asociatiei de proprietari in legataura cu cele intamplate .
Aveti dreptate @adrianot poate ca Asociatia a gresit atunci cand a dat explicatii .
Cine a dat acele explicatii ?
Normal era cand se constata un eveniment sa se faca proces verbal de costatare care sa fie semnat de catre presedinte , administrator si comitetul executiv , asta pentru a nu ne trezi cu despagubiri aranjate .
Ultima modificare: Duminică, 1 Aprilie 2012
elga50, moderator
Eu cred ca in cazuri din acestea trebuie sa fim corecti.
Asociatia trebuie sa-si asigure fondul de reparatii si nu se poate folosi de argumentul ca nu are acest fond.
In cazul in care se produce o paguba unui proprietar, cel care a produs paguba trebuie sa-l despagubeasca pe pagubit, fie ca este un alt proprietar, fie ca este asociatia de proprietari.
Ca lucrurile sunt mai bine organizate in cazul in care pagubasul are o polita de asigurare, aceasta este alta problema si nu trebuie sa ne facem ganduri ca societatile de asigurari au bani si au de unde plati.
Procedura este clara, iar asociatia de proprietari trebuie sa se comporte normal, sa dea declaratia trebuincioasa si sa plateasca daca este cazul, daca paguba s-a intamplat din cauza proastei functionari a proprietatii comune. Asa cum ea trebuie reparata si intretinuta, tot asa trebuie platite si pagubele provocate de proasta ei functionare.

Personal tocmai am avut o asemenea intamplare la apartamentul parintilor mei. Eu am o asigurare in care este inclusa si clauza de raspundere civila.
Din cauza fisurarii unei tevi (blocurile foarte vechi construite prin anii '60 aveau tevile ingropate in ziduri (nu exista ghena tevilor) s-a produs ceva inundatie la apartamentul de dedesupt. Vecina a luat legatura cu mine, am asigurat-o ca voi veni cu instalator, am chemat si administratorul blocului si cand am spart zidul din dreptul tevilor am constatat ca "vina" era a mea, deci am reparat ce era de reparat si agentul constatator urmeaza sa faca cele necesare pentru plata despagubirii vecinei mele pe baza politei mele de asigurare.

Daca paguba s-ar fi produs din cauza tevilor comune fiti siguri ca nu as fi platit nimic din asigurarea mea si agentul constatator n-ar mai fi facut niciun document de despagubire. Asta ar fi insemnat ca eu ies din aceasta combinatie si ramanea problema de transat intre vecina mea si asociatia de proprietari.

Daca vecina mea ar fi avut si ea asigurare facultativa, atunci societatea ei de asigurari ar fi despagubit-o, dar numai daca primea acel PV din partea asociatiei de proprietari.
Societatile de asigurari nu platesc daca nu exista un PV de constatare a imprejurarilor in care s-a produs paguba, declaratii ale celor care au produs paguba, deci documente justificative.

Ma gandesc acum, dupa aceasta intamplare, dar si dupa mai multe intamplari cu asemenea urmari, daca asociatiile de proprietari n-ar trebui sa-si faca asemenea asigurari de raspundere civila pentru pagubele produse propriilor proprietari din cauze mai mult sau mai putin obiective. Ca nu poti sti niciodata cand o teava verticala nu se fisureaza si inunda apartamente intregi. Nu se poate prevedea o asemenea situatie pentru ca nu poate verifica nimeni tevile in locuri practic inaccesibile, dar asociatia ar putea sa-i ajute pe proprietari sa-si mai recupereze din daune prin acest tip de asigurare..... Ce ziceti?

Alte discuții în legătură

Asigurarea de inundatii - adeverinta de la asociatie c0stii c0stii o intrebare foarte importanta/ la o scara de bloc propr.de la et.3 l-a inundat pe cel de la etj.2 in urma probelor efectuate la inst de incalzire omul a ... (vezi toată discuția)
Canalizare infundata rebell_rose rebell_rose Buna ziua, va rog sa ma sfatuiti ce este de facut in urmatoarele cazuri: 1. S-a infundat teava de scurgere pe coloana de baie si s-au inundat toate ... (vezi toată discuția)
Inundat de vecinul de la etajul superior bozzzan bozzzan Buna ziua! Locuiesc intr-un apartament la etajul 3 al unui bloc cu 4 etaje. Vecinul de deasupra nu locuieste in imobil (lucreaza intr-o tara straina) si vine ... (vezi toată discuția)