avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... clauza de neconcurenta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

clauza de neconcurenta

Am incheiat contracte cu angajatii care cuprind clauza de neconcurenta, evidentiata prin plata unei indemnizatii lunare.
Cum pot obliga angajatul care demisioneaza si incheie un contract de munca cu o firma care desfasoara aceeasi activitate cu a mea sa returneze indemnizatia primita.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:35, 30 Martie 2012
Conform art. 21 alin. 2 Codul muncii, clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret "... tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, ...".
Ati avut o astfel de prevedere in contractul individual de munca?
In privinta recuperarii indemnizatiei de neconcurenta, art. 24 Codul muncii este foarte elocvent, aplicati-l.
În cazul nerespectării cu vinovăţie a clauzei de neconcurenţă, prin intermediul instantei judecatoresti, salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizaţiei şi, după caz, la daune-interese corespunzătoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.
Ultima modificare: Vineri, 30 Martie 2012
Marcel Mihalache, Avocat
Clauza îşi produce efectele potrivit art. 21 alin. 2 din Codul muncii numai dacă sunt precizate concret şi cumulativ următoarele:
- activităţile interzise salariatului ;
- perioada pentru care îşi produce efectele clauză de neconcurenţă după încetarea contractului individual de muncă.
- terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii.
- aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
- cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatii contractuale manteli manteli Buna Ziua, De un an de zile sunt angajat la o fabrica. In contractul de munca au o clauza cum ca 2 ani dupa ce plec de la ei sa nu ma angajez la o firma ... (vezi toată discuția)
Un contract de confidentialitate Mihai Nicolcioiu Mihai Nicolcioiu Buna ziua, Angajatorul ma obliga sa semnez un document prin care ma angajez ca doi ani de la parasirea firmei in care lucrez acum, sa nu ma angajez intr-o ... (vezi toată discuția)
Clauza neconcurenta ancutas ancutas Buna ziua, lucrez la o societate ca agent vanzari, si mi-am dat demisia pentru ca am gasit ceva mai ok in alta parte pe acelasi post la o firma concurenta. In ... (vezi toată discuția)