avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fara plata

Angajatorul este obligat sa acorde concediu fara plata pentru rezolvarea unor probleme personale? Cate zile? Dar pentru formare profesionala?
Cel mai recent răspuns: ALINA CAUC , Avocat 11:40, 2 Aprilie 2012
Din Codul muncii Art. 153. concediul fără plată]
(1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.
(2) Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Pentru formare profesionala facuta pe cont propriu se acorda concediu fara salar,iar daca angajatorul va trimite la un curs, acesta se considera ca program de lucru si se plateste.
Trebuie sa cititi in ROI.
Ultima modificare: Luni, 2 Aprilie 2012
Daniela Bolog, Consultant credite si finantari
Art. 154 C.mun. dispune ca:
(1) Salariaţii au dreptul să beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesională.
(2) Concediile pentru formare profesională se pot acorda cu sau fără plată.

Art. 156 C.mun.:
(1) Cererea de concediu fără plată pentru formare profesională trebuie să fie înaintată angajatorului cu cel puţin o lună înainte de efectuarea acestuia şi trebuie să precizeze data de începere a stagiului de formare profesională, domeniul şi durata acestuia, precum şi denumirea instituţiei de formare profesională.
(2) Efectuarea concediului fără plată pentru formare profesională se poate realiza şi fracţionat în cursul unui an calendaristic, pentru susţinerea examenelor de absolvire a unor forme de învăţământ sau pentru susţinerea examenelor de promovare în anul următor în cadrul instituţiilor de învăţământ superior, cu respectarea condiţiilor stabilite la alin. (1).

Asadar, durata concediului fara plata pentru formare profesionala va fi stabilita de dvs. prin cererea adresata angajatorului...


Art. 157 C.mun:
(1) In cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) indemnizatia de concediu va fi stabilita conform art. 150.
(3) Perioada in care salariatul beneficiaza de concediul platit prevazut la alin. (1) se stabileste de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu platit pentru formare profesionala va fi inaintata angajatorului in conditiile prevazute la art. 156 alin. (1)
Conform art. 54 din C.muncii, un astfel de concediu(concediu fara plata pentru rezolvarea unor probleme personale) se stabileste de comun acord intre angajator si salariat.
In ceea ce priveste concediul pentru formare profesionala, acesta este un drept al salariatilor de a beneficia, la cerere, de concedii pentru formare profesionala, cu plata sau fara plata, cf art. 154 C/muncii. Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii (art. 155, alin 2 C.muncii.)

intre timp a mai aparut un mesaj.
Ultima modificare: Luni, 2 Aprilie 2012
ALINA CAUC, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pentru studii nadia1977 nadia1977 Buna, as dori sa stiu cate zile de co de studii platite se pot acorda de catre firma unde lucrez.Cat permite legea ? (vezi toată discuția)
Concediu pentru sustinerea unui examen doctorm doctorm Buna ziua! As vrea sa stiu cate zile de concediu pot sa imi iau pentru sustinerea unui examen si daca concediul de studiu(perfectionare) reprezinta acelas ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata pentru studii Stevie96 Stevie96 Buna ziua. Ma aflu in urmatoarea situatie, am cerut concediu fara plata pentru sustinerea examenului de licenta si am primit drept raspuns \" firma nu acorda ... (vezi toată discuția)