avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Minorul poate depunde plangere penala?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Minorul poate depunde plangere penala?

Buna,as avea si eu nevoie de un raspuns urgent.Sunt minora am 16 ani,am avut pana de curand o relatie cu un baiat de 21 de ani,tin sa mentionez ca am avut relatii sexuale cu el fiind santajata emotional,facandu-mi promisiuni de viitor in ceea ce ne privea la momentul respectiv.De cand ne-am despartit ma urmareste de fiecare data cand plec de acasa,m-a batut(nu au fost urme vizibile),primesc sms-uri cu amenintari,sute de apeluri telefonice;as vrea sa stiu daca pot sa depun plangere penala impotriva lui?( in situatia in care doar mama stie de aceasta problema si nu as vrea ca tata sa fie instintzat.)Multumesc anticipat!:)
Ultima modificare: Marți, 3 Aprilie 2012
Gabriela Mihai, Avocat
Cel mai recent răspuns: andreeabrd28 , utilizator 14:15, 19 Februarie 2021
Da, puteti depune plangere penala , insa , intrucat nu aveti capacitate de exercitiu deplina, numai cu incuviintarea ocrotitorului dvs. legal, respectiv a mamei dvs.
Potrivit art. 284 alin. (2) Cod proc. penala, daca persoana vatamata este un minor sau un incapabil, plangerea prealabila va fi introdusa de persoana indreptatita a reclama (in cazul dvs. parintele).
Dar, in cazul in care persoana vatamata este lipsita de capacitate de exercitiu sau cu capacitate de exercitiu restransa, in conformitate cu prevederile art. 131 alin. (5) C. pen., actiunea penala se pune in miscare din oficiu.

Nu am inteles totusi care ar fi motivul plangerii: de sductie, care inseamna "Fapta aceluia care, prin promisiuni de casatorie, determina o persoana de sex feminin mai mica de 18 ani de a avea cu el raport sexual", sau de loviri si alte violente?
Ultima modificare: Luni, 2 Aprilie 2012
Marcel Mihalache, Avocat
Nu mama este persoana indreptatita a reclama ci chiar minora.

Dvs veti face plangerea, iar aceasta va fi incuviintata de catre mama dvs.
Totusi, pt ce infractiune doriti sa faceti plangere, sau mai exact pt ce fapte.
Pentru loviri si alte violente...sunt amenintata zilnic ca voi fi omorata,am fost cautata si la scoala,batuta in oras situatia degenereaza din ce in ce mai mult.

Puteti formula plangere prealabila la Politie sau Parchet pentru loviri si alte violente, prevazuta si pedepsita de Codul penal la art. 180.
Ar fi bine sa probati plangerea cu niste martori.
Mergeti la sectie impreuna cu mama dvs.
Ultima modificare: Marți, 3 Aprilie 2012
Marcel Mihalache, Avocat

Alte discuții în legătură

Plangere penala pentru persoana implicata in accident AndreiMihai90 AndreiMihai90 Buna ziua. Ca pasager al unei masini implicate in accident, pot face plangere penala soferului daca medico-legalul are sub 90 de zile ? (vezi toată discuția)
Infractiuni in codul penal vldstf vldstf va rog sa-mi comunicati si mie urmatoarele : - care sunt infractiunile pentru care trebuie plangere prealabila si care este diferenta intre retragerea ... (vezi toată discuția)
Art.131 din codul penal taticu100 taticu100 Buna seara! Intr-o infractiune de lovire au fost angrenati 4 tineri (2 contra 2). Unul dintre agresori a lovit, pe rand, ambele parti vatamate. Cel de al ... (vezi toată discuția)