1. Pentru a beneficia de stagii de cotizare la pensii, sanatate si somaj trebuie sa platiti contributia in fiecare luna.
2. - In cazul concediului pentru cresterea copilului (CCC) nu mai este asa, (nu conteaza daca ati platit sau nu impozitele si contributiile ci numai daca ati avut venituri profesionale impozabile in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.
- Casa de pensii si Casa de Sanatate nu au nici o competenta in a va consilia in privinta CCC.
3. - In cazul dvs., care aveti un contract pe drepturi de autor, nu este obligatoriu sa aveti venit in fiecare luna, este suficient daca aveti acele contracte care sa acopere ce 12 luni eligibile.
- Pentru calculul indemnizatiei pentru CCC se valorifica numai sumele incasate in acele 12 luni (chiar daca nu ati avut venit in fiecare luna), suma se imparte la 12 si se inmulteste cu 75%.
4. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
Persoana care are un contract de muncă pe drepturi de autor încheiat pe o perioadă determinată. Ce venituri sunt luate în calcul şi cum i se calculează indemnizaţia pentru creşterea copilului?
Solutie:
Dacă există un contract de muncă sau de prestări servicii este o situaţie similară angajator/angajat. În această situaţie angajatorul este obligat să elibereze adeverinţa cu veniturile realizate timp de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului, respectiv sumele acordate lunar persoanei. În situaţia în care contractul se termină mai devreme de data până la care acesta a încetat, angajatorul trebuie să îi elibereze un document că acel contract a încetat înainte de termen. Momentul suspendării activităţii este întotdeauna momentul încetării contractului de muncă, respectiv momentul din care nu se mai obţin venituri supuse impozitului pe venit ca urmare a unei activităţi efective. În situaţia în care această persoană a beneficiat de drepturi băneşti aferente acestui contract, iar contractul nu a încetat şi dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului a fost deschis, trebuie încetat acest drept deoarece, pe perioada cât se beneficiază de indemnizaţie, persoana nu poate realiza venituri profesionale supuse impozitului pe venit. Dacă contractul de muncă a încetat şi dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului a fost deschis după această dată, chiar dacă pe această perioadă au fost primite venituri, indemnizaţia se va acorda în continuare, acele venituri fiind rezultatul unei activităţi deja prestate, care a fost încheiată.
5. - O parte a problemelor ridicate de dvs. sunt de competenta unui contabil.
- Pentru amanuntele de ordin tehnic va puteti adresa Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala, pe:
[ link extern ] /