avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Cheltuieli personale - PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Cheltuieli personale - PFA

Am un PFA (acord consultanta si nu am cheltuieli direct legate de activitatea in sine). Intre timp am intrat in concediu de maternitate si am suspendat activitatea pe pfa. La suspendare am platit impozitul (16%) si CAS (5,5%) din veniturile obtinute pe acest an (cheltuielle fiind zero in acest caz).

Intrebarile ar fi:

1. pot folosi banii ramasi dupa plata acestor taxe in scop personal, fara vreo justificare?
2. ce institutii sunt indreptatite sa-mi controleze activitatea in aceasta situatie (activitate suspendata)?
3. ce trebuie sa prezint (documente, acte, etc.) in cazul unui control?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters12405 , utilizator 18:40, 3 Aprilie 2012
avantajul de a fi PFA este ca poti sa cheltuiesti bani dupa plata datoriilor catre stat fara nici un fel de justificare .
Daca sunteti suspendat - acesta situatie apare la ONRC si la Administratia Financiara . Pentru a nu mai depune declaratii, va sfatuiesc sa cereti regimul derogatoriu de declarare . In cazul in care sunteti platitor de TVA, pe perioada suspendarii, veti pierde aceasta calitate din oficiu.

Imi pare rau, dar ultima intrebare chiar nu am inteles-o
Va multumesc mult pentru raspuns!

Nu sunt platitor de TVA.

Legat de ultima intrebare, ma refeream daca era cazul sa prezint suma incasata pana acum sau justificari pentru cheltuielile personale, insa inteleg acum ca nu este cazul.

Ce inseamna mai pentru nestiutori "regimul derogatoriu de declarare"? De ce ma sfatuiti sa procedez astfel?

Va multumesc!
Mai pe scurt, chiar daca va suspendati activitatea, obligatia declararii impozitelor si taxelor din vectorul fiscal ramane. De aceea, e bine sa va declarati regimul derogatoriu, adica sa nu mai depuneti declaratii pe zero pe eprioada suspendarii. Aveti aici ce inseamna regim derogatoriu si conditiile ce trebuie indeplinite

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratii morys morys Ce declaratii trimestriale trebuie sa mai depun in cazul in care firma este suspendata? (vezi toată discuția)
Suspendare activitate societate camicami camicami In urma suspendarii activitatii unei soc.,la Reg. Comertului,ce trebuie bifat in decl.de mentiuni 010 ce trebuie depusa la Admin.Financiara, avand in vedere ... (vezi toată discuția)
Firma inactiva! este obligatoiru depunera bilantului pe anul 2009/2010 Zsolt1981B Zsolt1981B Buna! Am o firma inactiva de la infiintare (2006). Am avut o cunostinta contabila, care se ocupa pana 2011 de depunera formularilor 100 si 300 (platitor ... (vezi toată discuția)