avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1107 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... administratora nu mi-a eliberat chitanta in urma platii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

administratora nu mi-a eliberat chitanta in urma platii

Am si eu o nelamurire.Am fost dat in judecata ca am avut de plata 4700 lei restanta,nu am reusit sa-i dau in timpul oferit de administratie si s-a apelat la executor judecatoresc,intr-un final cu tot cu executorul plata era de 6000 lei.Am facut rost de bani si am platit ,acum sunt la zero cu tot si ma mentin la zi numai ca de 2 luni incoace administratora mi-a spus ca a facut ea o greseala si mi-a incasat mai mult adica suma defapt nu era 6000 lei ,nu stiu exact de ce si mi-a spus ca am in jur de 400 lei in plus dati decat trebuia.Pentru chestia asta pentru ianuarie si februarie 2012 nu mi-a eliberat chitanta ci la cererea mea mi-a scris pe niste biletele suma achitata fictiv si suma ramasa din diferenta aceea,apoi a pus stampila si a semnat ,nelamurirea mea este ca daca dansa are in cap cine stie ce sa ma acuze pe viitor ca nu am platit in lunile astea in care m-a asigurat ca figurez ca am platit ,hartiile astea stampilate si semnate de dansa au vreo valoare sa pot dovedi ca am platit?si daca nu au nicio valoare ce ar trebui sa fac pentru ca eu i-am cerut chitanta doar ca dansa a zis ca nu e nevoie de nimic ci ma anunta ea cand se recupereaza suma aia si pot sa incep sa platesc cu adevarat .Ea nici acea foaie stampilata si semnata nu mi-ar fi dat-o daca nu ii solicitam eu .Va rog sa ma sfatuiti ce am de facut si daca sa stau linistit sau nu,multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:40, 5 Aprilie 2012
V-a facut o compensare. Daca e semnata si stampilata, e ok. Totusi, avand in vedere prin ce ati trecut, va sfatuiesc sa faceti o adresa scrisa , prin care solicitati care este cuantumul sumelor efectuate in plus, compensarea efectuata si suma ramasa de compensat, astfel incat sa stiti daca mai aveti bani de recuperat . faceti o cerere in acest sens in 2 exemplare, prin care motivati ceea ce atti spus mai sus, depuneti si copie dupa acele hartii eliberate de administratora si luati un numar de inregistrare pe una din cereri, pe care sa o pastrati cu sfintenie. Au obligatia sa va raspunda oficial in termen de 30 zile, daca nu, faceti revenire la cerere si amenintati-i ca ii dati in judecata si ca o sa cereti si dobanda pentru banii de care s-au folosit fara ca macar sa va anunte.
Multumesc pentru sfat.O sa revin cum reusesc sa rezolv ceva si voi explica tot ce se va intampla pentru ca si ceilalti care trec prin probleme asemanatoare sa fie mai informati.Multumesc inca odata!
1-Daca plata sumei de 6000 lei a fost dispusa in temeiul somatiei intocmite de executorul judecatpresc,iar dvs sustineti ca administratora a confirmat ca a facut o greseala, practic este o situatie contradictorie,pentru ca dvs erati obligata in fapt la plata sumei dispuse de instanta de judecata si cheltuielil de executare.Sume fata de care administratora nu mai avea dreptul legal sa opereze modificari sau adaugiri,fiind dispuse de instanta de judecata
2-Deoarece precizati ca suma provine urmare unei hotarari judecatoresti,nu sunteti in posesia acesteia ?
Nu ati primit somatie din partea executorului judecatoresc cu obligatiile de plata ce va revin o parte din hotararea judecatoreasca restul din cheltuieli de judecata?
3-Avand in vedere neclaritatile precizate de dvs se impune sa contactati personal presedintele de asociatie si sa solicitati clarificarea aspectelor care ridica reale suspiciuni si in special justificarea pentru care administratora a impus si perceput sume pentru care nu a eliberat documente legale justificative=chitante
Inexistenta chitantelor are ca si consecinta legala neinregistrarea sumelor acordate de dvs
4-Pentrui indepartarea situatiilor neplacute in viitor,solicitati presdintelui de asociatie sa va puna la dispozitie fisa dvs de evidenta plati/restante,astfel incat sa puteti analiza personal corectitudinea inregistrarilor sumelor acordate administratorei
@iburlacu26
Dv. trebuie sa urmariti, ca neplatind cotele pe ian. si febr.2012 pentru ca v-a fost compensata suma platita in plus, ca pe listele lunii martie, aprilie sa nu figurati cu aceasta restanta.

Totusi pentru contabilitatea asociatiei problema compensarii nu se poate face printr-un biletel oarecare semnat si stampilat, ci se face un PV in cadrul comitetului executiv, PV semnat si de cenzor prin care se arata cum se compenseaza exact suma ceruta in plus la executorul judecatoresc.
Trebuie semnat de presedintele asociatiei, cenzorul acesteia, precum si de administratora si o copie a acestuia sa va fie inmanata si dv.
In felul acesta ati putea sa fiti sigur ca suma este compensata in regula si ca nu va veti trezi peste un timp ca vi se cere la plata, in cazul in care se razgandesc la razgandire sau se schimba conducerea, cenzorul sau administratorul asociatiei.

Mergeti la presedintele asociatiei cu biletelul dat de administratora si cereti sa se faca acel PV de care va spuneam si care se constituie si in act legal pentru contabilitatea asociatiei.
In cazul cand un proprietar plateste o suma conform cotelor sau restantelor afisate pe lista, datorata in urma unui proces, datorata la fonduri s.a.m.d. pentru acea suma se elibereaza chitanta. Asa s-a intamplat si in cazul descris mai sus.
Dupa incasare, suma se inregistreaza in registrul de casa si se defalca pe fiecare destinatie. Adica la cotele de intretinere restante si curente ce se evidentiaza in fisa proprietarului, la fondul de rulment, reparatii, penalizari..., ce se tin in registrul fondurilor...
Aceste inregistrari nu le face casierul in clipa incasarii si eliberarii chitantei ci in zilele urmatoare si se fac de aceeasi persoana sau de altcineva.
Asa se face ca uneori se constata, cu ocazia inregistrarii in aceste documente, ca suma incasat pe chitanta este mai mare decat cea datorata.
Daca acea suma platita in plus se inregistreaza la cotele lunare, pe lista urmatoare proprietarul va apare cu "plata in avans", o suma cu minus la cote sau restante..
De aceea administratorul a spus ca nu o sa platiti deocamdata cotele pentru ca sunt platite in avans. Nu are cum si ce chitanta sa elibereze pentru ca a eliberat odata chiatnta pentru suma incasata.
La noi in asociatie nu facem nici un fel de sedinta si proces verbal, nu asteptam sau dam aprobari..., pentru ca acestea sunt operatiuni stabilite prin reglementarile contabile.
Ca o comparatie luati factura de la energia electrica pe care scrie ca trebuie sa achitati 200 lei si mergeti cu ea la banca achitand 500 lei. Vi se incaseaza cei 500 lei si vi se elibereaza chitanta de la banca. Pe site-ul furnizorului o sa vedeti in zilele urmatoare ca figurati cu plata in avans, adica cu - 300 lei (minus 300 lei). Luna urmatoare, pe factura o sa platiti numai diferenta (daca ati consumat mai mult de 300 lei) sau nu o sa platiti nimic si figurati iar cu - 120 lei daca ati consumat numai de 180 lei, de exemplu. Si toate acestea operatiuni se fac firesc, fara alte complicatii.
La fel procedam si noi in asociatie.

Alte discuții în legătură

Datorii asociatii de locatari macrita macrita Buna ziua, Din anul 2009 am refuzat sa mai platesc datoriile la asociatie , deoarece am fost chemata la politie si mi s-a spus ca pentru apartamentul meu ... (vezi toată discuția)
Neplata intretinerii gavrilacami gavrilacami Buna seara.Ne -a dat in judecata pt.neplata intretineri am datorie de 4300 ron la un ap.de 2 cam. Apartamentul este pe numele soacrei care locuieste in ... (vezi toată discuția)
Pot fi dat in judecata daca am restante de peste 3 luni? florenta_22 florenta_22 La noi s-a schimbat administratia,persoana respectiva nu este calificata,majoritatea locatarilor sunt nemultumiti de dansa. 1. Am platit intretinerea si pe ... (vezi toată discuția)