avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... hotarare judecatoreasca
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

hotarare judecatoreasca

Dupa comunicarea unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile( precizez ca au fost epuizate si caile de atac etc.) care sunt urmatoarele proceduri? Adica cand se pune in executare aceasta hotarare,care sunt termenele ,cum se procedeaza si ce se intampla daca nu respecti aceasta hotarare judecatoreasca sau exista vreo posibilitate de a obtine amanarea ei sau cum poti sa castigi timp daca esti sau urmeaza sa fi pus in situatia de a respecta aceasta hotarare?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 16:44, 28 Noiembrie 2008
1. Dreptul de a cere executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. În cazul titlurilor emise în materia acţiunilor reale imobiliare, termenul de prescripţie este de 10 ani. Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a cere executarea silită. Prin împlinirea termenului de prescripţie orice titlu executoriu îşi pierde puterea executorie

2. Hotărârile judecătoreşti şi celelalte titluri executorii se execută de executorul judecătoresc din circumscripţia judecătoriei în care urmează să se efectueze executarea ori, în cazul urmăririi bunurilor, de către executorul judecătoresc din circumscripţia judecătoriei în care se află acestea. Prin urmare, trebuie sa va adresati unui executor judecatoresc si sa-i solicitati inceperea executarii silite a hotararii judecatoresti respective.

3. Codul penal prevede :
Art. 271. - Împotrivirea la executarea unei hotărâri judecătoreşti, prin ameninţare faţă de organul de executare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar dacă fapta a fost săvârşită prin acte de violenţă, pedeapsa este de la unu la 5 ani.
Împiedicarea unei persoane de a folosi o locuinţă ori parte dintr-o locuinţă sau imobil, deţinute în baza unei hotărâri judecătoreşti, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Dacă fapta prevăzută în alin. 2 se săvârşeşte prin ameninţare, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar dacă fapta a fost săvârşită prin acte de violenţă, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.
Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, prin sustragerea de la executarea măsurilor de siguranţă prevăzute în art. 112 lit. c), d) şi g), se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, prin neexecutarea, cu rea-credinţă, a pedepselor complementare aplicate persoanelor juridice, prevăzute în art. 714 şi art. 715 alin. 2, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Hotararea judecatoreasca imi cere sa modific acoperisul casei si sa platesc o anumita suma de bani celeilalte parti.
Poti incepe sa executi hotarirea judecatoreasca.
Dar o lucrare dureaza ... ani de zile.
In ce priveste plata unei sume de bani, aici e mai problematic.
Poti incepe sa platesti ... putin cite putin. Platesti atit cit poti.
Pot trece generatii ...
Depinde de cit de agresiv este adversarul ...

Alberto Kurtyan
albertokurtyan a scris:

Poti incepe sa executi hotarirea judecatoreasca.
Dar o lucrare dureaza ... ani de zile.
In ce priveste plata unei sume de bani, aici e mai problematic.
Poti incepe sa platesti ... putin cite putin. Platesti atit cit poti.
Pot trece generatii ...
Depinde de cit de agresiv este adversarul ...

Alberto Kurtyan


D-nule avocat esti simpatic. Ai un vot de la mine.=D>
Multumesc pentru raspunsuri ,am inteles ideea dl. avocat A. Kurtyan :)

Alte discuții în legătură

Incredintare minor Cristinica84 Cristinica84 Am inaintat divort,copilul mi-a fost incredintat prin ordonanta presedentiala ,hotararea a ramas definitiva.,el mi-furat copilul si nu ma lasa sa-l vad,ma ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea hotararii judecatoresti miki70_is miki70_is Ce se intampla cand debitorul nu respecta hotararea judecatoreasca(sentinta civila definitiva si irevocabile),dupa procedura la instanta conf.art.580/3 ... (vezi toată discuția)
Proces valentinatudorascu valentinatudorascu sunt in litigiu cu c.f.r.s.a.,am castigat si s-a dat hotarare definitiva si irevocabila pt castigarea tuturor drepturilor banesti,care este urmatorul pas pe ... (vezi toată discuția)