Cu un an in urma am facut o plangere penala la politie cu privire la niste nereguli constatate (sau banuite, pt ca nu am inca o dovada certa) impotriva administratorului si presedintelui blocului in care locuiesc. Dupa multe tergiversari ale politiei, probabil ca expira termenul dat de parchet, domnul politist a zpus citez: "n-au domne nimic in neregula totul este ok, dar, daca vrei poti sa ceri o expertiza extra judiciara si vino cu ea repede (repede insemnand la el 5 zile). stim ca o expertiza dureaza cam o luna in functie de perioada pe care soliciti sa o verifice. (ulterior am aflat ca administratorul il cunoaste pe politist, ca a avut mai multe dosare penale de la alte asociatii de proprietari, dar domnul politist a avut grija sa-i dea nup ) ok am cautat un expert l-am gasit am discutat i-am spus ca vreau o verificare pt 4 ani si am purces la scrierea cererii catre presedinte in care ii solicitam actele, am mai luat semnaturi de la inca 5 proprietari, care au fost de acord cu verificarea si m-am prezentat la usa presedintelui sa-mi dea nr de inregistrare si sa demaram actiunea, dar surpriza cand am sunat a deschis sotia presedintelui care m-a poftit inauntru - si am facut prostia sa intru, in secunda 2 a incuiat usa a luat cheia a trantit-o pe masa in bucatarie si a inceput sa ma ameninte si la finalul amenintarilor sa-mi spuna ca suna la politie ca am intrat peste ea in casa s-o strang de gat. nu m-am speriat pt ca eu eram cea sechestrata, daca am intrat peste ea de ce nu am si iesit? n-a sunat la politie, dar m-a intrebat printre urlete de ce fac asta si de ce vreau neaparat sa bag pe cineva in puscarie? i-am raspuns ca vreau sa stiu doar ce s-a facut cu banii. atat, si in final cand mi-a deschis usa mi-a spus ca sotul ei nu-mi va semna niciodata asa ceva. M-am dus la posta si am pus-o recomandata cu confirmare de primire. Intrebarea mea este: daca nu o ridica de la posta, sau nu vrea sa dea actele la verificat ( pt ca este clar ca sunt multe nereguli) ce pot face, cum sa le obtin? Mai mult presedintele s-a dus la cei care au semnat ca sunt de acord cu expertiza si le-a spus ca le voi lua cate 1000 lei ( in conditiile in care le-am explicat oamenilor ca toata cheltuiala o suport eu, dar vreau sa fim mai multi cei care semnam crezand ca asa il conving sa fie de acord. Stiu ca administratorul nu tine banii in banca, presedintele ca si cenzorul stiu acest lucru si sunt de acord. pana acum catva timp nu au existat nici un fel de registre. Cum pot obtine actele?
Nu tine probabil banii in banca pentru ca face platile direct prestatorilor pe chitanta directa , astfel economiseste comisioanele percepute de BC. pentru OP-uri / chiar daca varsa banii in BC/ nu. dvs de unde stiti .Banuielile trebuie sa fie bazate pe fapte, puteti cere sa va explice fapta care dvs. o banuiti Mai este si adunarea generala anuala, acolo trebuia sa puneti in discutie acea fapta care nu va da pace. In raport administratorul explica ; incasari, plati, salarii, impozite, furnizori si alte prestari de reparatii mai mari sau mai mici, investitii etc. In acelasi timp cheltuielile pe codomeniu sunt calculate functie de . salarii, impozite, cheltuieli de intretinere si birotica, comisioane BC, corespondenta etc. pentru alte cheltuieli care sun pretinse locatarilor accidental , sunt discutate in comitet si hotarat. pentru acel lucru neprevazut , dar urgent. ex. s-a spart o conducta de apa, trebuie reparat urgent cine stie ce.s-a infundat ghena de gunoi etc.Curios este ca; nu va-ti prezentat la adunarea generala sa spuneti in fata tuturor si sa cereti explicatii conducerii asociatiei si comitetului, dar va duceti la politie, platiti dvs. un expert(costa foarte mult), mai ales ca trebuie sa fie nepartinitor pentru ca raspunde pentru semnatura d-lui. cu pierderea autorizatiei/puscarie. Refuz sa cred ca s-a putut face o scurgere de bani nejustificati(spuneti dvs.). Si eu fac platile direc prestatorului cand vine cu factura, mai putin apa care trebuie mai intai calculata pe consum locatar, dar care cu putin efort fizic (face bine la sanatate) ma deplasez direc la prestator sii platesc factura pe chitantitanta. Astfel am toate platile la zi si prestatorii f. multumiti. Dar..., nu pot sa va contrazic 100%, ca nici nu ati dat amanunte ce fel de anomalie presupuneti dvs. ca ar exista in asociatie. Sau credeti la modul general, asa....., ca toti administratorii sunt hoti. ""mama lor de hoti""
Situatia d-vs. este similara cu a mea. Pot spune ca eu stau putin mai bine ca mai am si ceva probe, obtinute in perioada cand eram in comisia de cenzori cu 2 ani in urma. Teoretic problema este de competenta politiei, dar si a primariei. Conform art.59 al.1) din normele metodologice 1588/2007"Exercitarea controlului asupra activitatii financiar-contabile din cadrul asociatiilor de proprietari se realizeaza in conformitate cu prevederile art.55 din lg.230/2007 de catre organele competente potrivit legislatiei financiar contabile". Si art.55 din lg. 230/2007 "Consiliile locale, cu sprijinul aparatului propriu al consiliilor judetene,respectiv al Consiliului General al Mun. BUCURESTI, exercita controlul asupra activitatii financiar-contabile din cadrul as. de propr., din oficiu sau la solicitarea unuia sau mai multor membri ai as. de propr" Problema e ca nu se respecta aceste doua art. pe motiv ca nu sant bani si se asteapta ca cetateanul,"platitorul de taxe", sa plateasca tot el si expertiza. Si-apoi sa nu uitam cine i-a autorizat pe administratori. Pot ei oare recunoaste ca la un procent destul de mare din cei autorizati trebuie sa le retraga "licenta"? NU!. Ca alternativa cred, nu mai aveti dacat o solutie: Actionatii in judecata daca tot aveti bani de cheltuit si cereti in instanta expertiva contabila. Se va face destul de repede ca-i pe banii dvs. apoi cu rezultatul cereti sanctiuni in functie de contributiile fiecaruia. Toata conducerea este vinovata. Actele nu le veti primii daca au ceva de ascuns, iar recomandata va sosi retur. Nu o deschideti si prezentati-o la instanta ca proba. As fi curios sa stiu cum sa rezolvat pentru ca eu nu-mi permit inca sa merg asa de departe. Chiar daca am probe. Avocatul costa bani si eu nu-i am.
PS. Daca primaria si-ar face treaba nu ne-am mai plange pe forum si am discuta probabil cate panselute plantam anul acesta in fata blocului. Bafta multa!.
Stie cineva sa-mi spuna va rog, cat costa taxa de timbru si cum se procedeaza, pentru ca vreau sa cer in instanta actele contabile pentru expertiza ? nu are rost sa mai astept pt ca presedintele a plecat din Bucuresti si sunt convinsa ca se va intoarce cand voi primi retur recomandata pe care i-am trimis-o.
Stiu ca administratorul nu tine banii in banca, presedintele ca si cenzorul stiu acest lucru si sunt de acord
Nu stiu cati bani tine in casa si cate fonduri aveti, dar trebuie aratat ca este mai pagubos sa tineti bani in conturile anumitor banci, comisioanele sunt destul de mari ,dobanzile f mici iar daca adm plateste direct furnizori el face economii asoc destul de consistente. In al doilea rand nu a-ti aratat o neregula concreta a admin ca sa fim de acord cu dvstra si sa va recomandam sa actionati cum doriti. Aveti foarte mare grija sa nu gresiti. Eu de 10 ani am scris ca orice proprietar are dreptul ( si adm obligatia ) sa CONSULTE actele asoc intre zilele .... dar in toata aceasta perioada decat 2 persoane au solicitat acest lucru , pentru o luna .
Apropo de aceasta discutie :cum poate sau ce forma poate preda , un adm , actele asoc . P-v cu lista tuturor actelor sau spune "ia domnule actele actele asociatiei sa le controlezi "?
depinde de actiunea pe care vreti sa o faceti. daca faceti actiune in pretentii, atunci declarati la inceput un debit mic pentru a plati o taxa f f mica ...
Control
alimik
buna ziua.
intrebarea mea este urmatoarea:
pentru a se face un control ( dnei administrator ) cati locatari trebuie sa fie de acord cu acest lucru. este ... (vezi toată discuția)