buna seara! Nu am platit pensia alimentara din august 2010,am primit citatie acasa pt a ma prezenta la politie,nu am nici un venit si nu dispun de bani momentan.va rog sa imi spuneti cum sa procedez?
Va duceti la politie, declarati in scris ca nu aveti nici un venit si ca nu ati putut plati. Atata vreme cat nu ati facut-o cu rea credinta nu va faceti griji.
Nu am nici un venit,din ianuarie anul acesta sunt angajat la o firma dar mia facut contract cu 2ore pe zi.cum se calculeaza cat am sa ii platesc pe luna pensia alimentara?eu mai am un copil de 11luni cu actuala sotie.se poate reduce pensia?daca da cum?va multumesc
Nu inteleg exact ce vreti sa spuneti dar daca din 2010 pana acum ati avut o perioada in care ati lucrat si nu ati platit pensia probabil ca veti fi trimis in judecata si daca platiti pensia in perioada procesului veti primi o pedeapsa cu suspendare
NU are importanta faptul ca sunteti angajat cu 2 ore/zi, ci suma pe care o primiti. Daca este mai mica decat suma avuta in vedere la stabilirea pensiei alimentare si avnd in vedere ca mai aveti un copil, puteti promova o actiune de reducere a pensiei pentru primul copil.
Oricum, pana nu aveti o hotarare de reducere, sunteti obligat sa platiti atat cat scrie in hotararea deja existenta.
Sãvârsirea de cãtre persoana care are obligatia legalã de a întretine, fatã de cel îndreptãtit la întretinere, a uneia dintre urmãtoarele fapte:
a) pãrãsirea, alungarea sau lãsarea fãrã ajutor, expunându-l la suferinte fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credintã a obligatiei de întretinere prevãzute de lege; c) neplata cu rea-credintã, timp de 2 luni, a pensiei de întretinere stabilitã pe cale judecãtoreascã, se pedepseste, în cazurile prevãzute la lit. a) si b) cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendã, iar în cazul prevãzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendã. Actiunea penalã se pune în miscare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate.
Împãcarea pãrtilor înlãturã rãspunderea penalã.
Dacã pãrtile nu s-au împãcat, dar în cursul judecãtii inculpatul îsi îndeplineste obligatiile, instanta, în cazul când stabileste vinovãtia pronuntã împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionatã a executãrii pedepsei, chiar dacã nu sunt îndeplinite conditiile prevãzute în art. 81.
Revocarea suspendãrii conditionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul sãvârseste din nou infractiunea de abandon de familie .