avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2050 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Neplatirea pensiei alimentare!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Neplatirea pensiei alimentare!

Buna ziua!
Platesc pensie alimentara 200 RON lunar fetitei mele in varsta de 5 ani. Am platit pana acum 5 luni dar acum am niste probleme si sunt somer si nu am mai putut sa platesc, fosta sotie a depus plangere la politie.
Vreau sa stiu ce se va intampla daca nu o sa reusesc sa fac rost de bani si o sa ajung in instanta!
Va multumesc anticipat!
Mihai.
Cel mai recent răspuns: ContSters58959 , utilizator 15:18, 15 Aprilie 2011
buna ziua
dosar penal pentru infractiune de 305 lit c c.p. solutia condamnare penala
av daniela
Cu alte cuvinte daca nu reusesc sa fac rost de bani la timp o sa merg la inchisoare!?
Ei... sa nu o luam atat de tragic.
Daca intradevar, nu ati avut posibilitatea achitarii pensiei de intretinere motivat de faptul ca nu ati realizat venituri, totul se poate reduce la o amenda sau o condamnare cu suspendare daca nu v-ati indeplinit obligatia cu rea-credinta, ceea ce nu prea exista in cazul dvs.

Art. 305 cp prevede ca "abandonul de familie consta in săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte, în cazurile prevăzute la lit. a) şi b), cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Dacă părţile nu s-au împăcat, dar în cursul judecăţii inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa, în cazul când stabileşte vinovăţia, pronunţă împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în art. 81.
Revocarea suspendării condiţionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul săvârşeşte din nou infracţiunea de abandon de familie."
In situatia in care nu ati mai realizat venituri de mai mult de 6 luni, va sugerez sa va adresati instantei de judecata cu o cerere de reducere a cuantumului pensiei de intretinere, care, in cazul dvs se va calcula la venitul minim pe economie, putand fi de maxim 1/4 din venitul minim.
la inchisoare nu dar o sa fiti condamnat cu suspendarea executarii ,de preferat ar fi sa faceti in asa fel si sa achitati suma cu titlu de pensiepentru ca este in joc si viata copilului
av daniela
Dupa 2 luni consecutiv de neplata obligatiei de intretinere, se poate face plangere pentru infractiunea e abandon de familie. Daca ati fost somer, era foarte bine sa platiti mai putin, dar sa platiti totusi... Mai puteati formula cerere la instanta pentru reducerea pensiei, fata de modificarea venitului dvs lunar. Nici asta nu ati facut. Puteti sa o faceti inca.
Dar ar fi bine sa faceti urgent rost de bani si sa platiti o parte din bani si sa va intelegeti cu mama fetitei sa platiti esalonat pensia restanta, pana la data introducerii actiunii dvs de reducerea pensiei. Ea trebuie achitata minorului, chiar daca nu ati fi angajat. In acest caz, se va stabili o pesie raportat la venitul minim pe economie. Dar dvs incasati somajul ... deci aveti un venit.

Alte discuții în legătură

Pensie neplatita cristinat33 cristinat33 suntem divortati din 2005.La inceput mi-a platit pensie alimentara.Din iunie 2006 pana in mai 2007 nu mi-a platit pensie alimentara pe motiv ca am stat in ... (vezi toată discuția)
Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)
Neplata pensie alimentara 2013 OVYBUB OVYBUB Buna ziua. Un vecin este dat in judecata pentru neplata de pensie alimentara.Instanta la obligat sa dea 200 ron pe luna pensie alimentara dar el nu a avut ... (vezi toată discuția)