BUNA ZIUA.
Daca sunt pensionata anticipat am voie sa fiu autorizata pfa activitati de coafor, cosmetica si manichiura? si sa prestez respectivele servicii? Va multumesc
Conform legislatiei actuale din Romania, lucrurile stau cam asa (rog un jurist sa ma corecteze daca gresesc) :
beneficiarul de pensie anticipata, care e muritor de foame, din pensia acordata de stat, poate sa isi faca o PFA, cu pastrarea pensiei anticipate, avand grija sa nu depasesasca un venit brut anual de 4 salarii medii brute, adica 8468 lei (ca sa nu fie musai asigurat prin efectul legii, in conditiile art. 6 alin. 1 , cap. IV, lit c. si sa piarda astfel dreptul de pensie anticipata)
E corecta interpretarea mea, in conditiile art. art. 114 alin. 1, din Lega 263/2010, sau nu?
Eu nu inteleg interesul statului roman intr-o astfel de speta.
In loc ca pensionarul ala (care oricum nu incaseaza mare lucru, drept pensie anticipata - ca altfel ar trai linistit din pensia anticipata si nu si-ar mai bate capul) sa produca ceva ca PFA si sa plateasca astfel si la Sanatate si la impozit pe venit si TVA (la achizitiile aferente functionarii ca PFA), si sa presteze si un serviciu social util comunitatii, etc....statul roman ii pune o mare piedica, facandu-l dependent de amarata aia de pensie anticipata, care nu e de fapt o pomana, ci e dreptul omului pentru ca a cotizat niste ani la fondul de pensii.
E pana la urma un drept legitim al omului de a-si suplimenta veniturile in mod legal. Cele doua forme de venit, in opinia mea nu ar trebui amestecate pentru simplul fapt ca ele provin din surse diferite.
E greu de inteles care e logica fiscala in tara asta. Cel putin pentru mine.
ce inseamna muritor de foame ? Ce pensie trebuie sa ai ca sa te incadrezi in criteriul celor 4 salarii medii (8448 lei). Si au am o situatie identica (cumul de pensie anticipata partiala cu venituri PFA din activitati de traduceri). Am intrebat si la casa de pensii Sector 6 si mi-au spus clar ca nu am voie . Am vazut si eu legea pensiilor si acolo scrie ca pensiile anticipate nu se pot cumula cu alte nevituri din activitati independente ca PFA