avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... legea 175/2010
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

legea 175/2010

buna ziua ,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns : legea 175/2010 se poate aplica ?
daca merg in instanta am castig de cauza?
Mentionez ca eu am un venit de 1400 lei sotia este in concediu de crestere copil si mai avem o fata de 15 ani ,venitul nostru este sub 1000 de lei si asa diminuat cu diverse datorii(rate,gaze,electricitate s.a)
Pe mine ma intereseaza articolul 2.

Am o datorie de 2000 lei la plata intretinerii si doresc anularea penalizarilor si in 12 rate cum prevede lea sa achit total
Mentionez ca i-am cerut administratorului de nenumarate ori:
- sa-mi arate factura de reparatie a liftului si decontul de justificare si nu doreste ,
- sa-mi spuna destinatia penalizarilor
- modul lor de calcul,penalitatile sunt mai mari decat datoria,
- etc

Mai jos fragment din lege

multumesc frumos

Art. I
Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 490 din 23 iulie 2007, se modifica dupa cum urmeaza:

Art. II
(1) Proprietarii care isi achita integral cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi vor fi scutiti de la plata penalitatilor generate de suma restanta cu titlu de baza. Prin cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari se intelege datoria cu titlu de baza fara suma rezultata din penalitati.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica si chiriasilor care detin spatiu locativ in baza unui contract de inchiriere cu autoritatile administratiei publice locale, centrale sau cu orice institutie a statului.
(3) Prevederile alin. (1) si (2) se aplica familiilor al caror venit net minim lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, nu depaseste suma de 1.000 lei.
(4) Sumele cu titlu de penalitati datorate catre asociatiile de proprietari, anulate conform prezentei legi, vor fi anulate si din obligatiile contractuale existente intre asociatiile de proprietari si societatea furnizoare de servicii.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
Cel mai recent răspuns: PPUIU , utilizator 13:44, 4 Aprilie 2012
Daca va uitati la data aparitiei acestei legi in M.Of. si adaugati cele 12 luni din Art. II (1) veti constata ca acest articol si-a incetat valabilitatea in iulie 2011.

Deci nu mai puteti fi scutit de penalizari.
In rest, la situatiile de care ne vorbiti le puteti solicita rezolvarea la comitetul executiv al asociatiei, la presedintele asociatiei dv.
Legea 175/2010 s-a aplicat numai pentru un an (pana in iulie 2011), ca urmare nu mai este in vigoare.Chiar daca mai era in vigoare pentru a nu mai plati penalitati trebuia achitata toata restanta integral, nu in 12 rate cum ati inteles dvs. Cele 12 luni se refera la perioada de aplicare a legii.
Pentru lamuriri privind calculul cotelor de intretinere, inclusiv a penalitatilor trebuia sa va adresati presedintelui asociatiei in termen de 10 zile de la afisarea listelor de plata, iar acesta era obligat sa va raspunda in termen de 7 zile.
- fondul de penalizari al asociatiei poate fi folosit numai pentru plata penalizarilor aplicate de catre furnizorii de utilitati sau pentru reparatii;
- conform legislatiei in vigoare penalitatile nu pot depasi suma la care au fost aplicate;
- modul de calcul al penalizarilor este stabilit de catre Comitetul Executiv, in limitele permise de lege;
Pentru lamuriri trebuie sa va adresati presedintelui asociatiei, nu administratorului.
L nr 175/2010
Art. II
(1) Proprietarii care isi achita integral cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi vor fi scutiti de la plata penalitatilor generate de suma restanta cu titlu de baza.

Legea nr 175/2010 a avut perioada stricta de valabilitate de 1 (un) an de zile
Pentru acest motiv nu se justifica demers si efort in instanta,care va dispune respingerea actiunii
multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata penalizarilor la asociatia de proprietari deea_cip84 deea_cip84 buna ziua am si eu o intrebare in ceea ce priveste penalizarile la asociatie. Am inteles ca in cazul in care platesti toata suma restanta exista o lege care nu ... (vezi toată discuția)
Penalitati conform 175/2010 PROPIETARap PROPIETARap 1) Proprietarii care isi achita integral cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare ... (vezi toată discuția)
Penalitãþi întreþinere cioarec carmen cioarec carmen La care penalităţi la cheltuielile de întreţinere se referă legea 175/2010? La cele acumulate până la publicarea legii.23.07.2010 ? (vezi toată discuția)