1) Proprietarii care isi achita integral cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi vor fi scutiti de la plata penalitatilor generate de suma restanta cu titlu de baza. Prin cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari se intelege datoria cu titlu de baza fara suma rezultata din penalitati.
cumva printr-o actiune in constatare in instanta, astazi ianuarie 12, 2013 sau chiar si la asociatia de propietari cu acte doveditoare privind intrunirea conditiilor din prezenta lege, (s-au platit integral in termen de 12 luni restantele si venitul pe membru de familie nu depasea 1000 lei la momentul achitarii )se sterg penalitatile? eu zic ca da! daca dvs spuneti ca nu, va astept cu argumente solide pe textul de lege, multumesc!
1-Legea nr 175/2010 a avut aplicabilitate strict 12 luni
2-Din mesajul dvs rezulta ca acesta face parte integranta din alt topic deschis de dvs ,astfel incat pentru coerenta ,solicitati moderatorilor sa mute mesajul la topicul initial
Proprietarul care intrunea conditiile de care vorbiti trebuia, in perioada de valabilitate a legii, sa mearga la presedintele asociatiei cu dovada veniturilor familiei si sa solicite scutirea de penalizari, daca si-a platit toata restanta.
Administratorul, atunci, nu putea sa scuteasca pe nimeni in mod automat de aceste penalizari pana cand nu avea aceasta dovada si fara ca presedintele asociatiei (comitetul executiv) sa fie instiintati despre intrunirea conditiilor din legea 175/2010.
Acum, in ianuarie 2013 nu se mai poate face aceasta scutire deoarece legea nu se aplica retroactiv.
@inocenta legea a avut aplicabilitate partial 12 luni, textul de lege facea referire strict la achitarea integrala a restantelor in termen de 12 luni, nu vorbeste nimic de perioada in care se radiaza penalitatile, corect? parerea mea proprie e urmatoarea, daca s-a platit atunci si se intruneau conditiile legii, penalitatile pot fi radiate oricand deoarece nimic din textul de lege nu spune altfel, parerea mea.
Da, daca proprietarul a achitat restantele in perioada celor 12 luni (16 iulie 2010 - 16 iulie 2011) si a depus la asociatie dovada veniturilor de sub 1000 lei/membru, asa cum prevede legea, conducerea asociatie putea sa-i anuleze penalizarile aferente sumelor achitate sau putea sa faca demersurile necesare catre furnizori pentru anularea acestor penalizari.
Ca sa se inteleaga de ce am spus "sau", explic.
Daca asociatia nu ar fi avut restante catre furnizori, restante care au generat penalizari din partea furnizorilor, atunci comitetul executiv ar fi decis, imediat ce restantierul ar fi achitat debitele, sa anuleze penalizarile calculate.
Daca asociatia ar fi avut de plata penalizari catre furnizori, asociatia nu putea sa anuleze imediat penalizarile proprietarului dar putea sa inainteze catre furnizor un dosarel in care sa prezinte situatia, cu cerere, dovada veniturilor proprietarului, liste de plata, sumele ce se solicita a fi anulate...., iar furnizorul, conform L 175/2010, art. II (4), ar fi trebuit sa anuleze din penalizari suma aferenta acelui proprietar.
Dar, toate acestea sunt de domeniul trecutului.
Exceptie pot face situatiile in care proprietarul a achiatat pana in iulie 2011, asa cum prevede legea, ar fi facut demersurile catre asociatie, asociatia ar fi facut demersurile catre furnizor si abia acum in 2013 furnizorul anuleaza acele penalizari in urma acestor demersuri sau in baza unor hotarari ale instantei. Sigur ca daca acum in 2013, furnizorul anuleaza penalizarile si asociatia este obligata sa le anuleze imediat.