avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... De la ce data am calitatea de pensionar pentru limita ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

De la ce data am calitatea de pensionar pentru limita de varsta?

Buna ziua ,am depus cerere pentru trecerea de la pensie anticipata partiala la cea de lim . de varsta .
De la ce data am calitate de pensionar la lim.de varsta ?la data implinirii varstai standart ? sau la data emiterii deciziei de pensionare la lim.de varsta ?
In acesta perioada de asteptarea deciziei definitiva pot realiza venit muncind ca zilier ?( La depunerea dosarului ,s-a verificat ca indeplinesc conditiile de varsta.)
multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:35, 4 Aprilie 2012
1. Veti beneficia de pensie pentru limita de varsta de la data indeplinirii varstei standard (sau varstei standard reduse, daca este cazu).

2. - Eu consider ca puteti sa cumulati pensia cu un venit profesional (salariu) pana vine decizia de pensie pentru limita de varsta.
- Dar nu am incredere in cum va interpreta Casa de Pensii aceasta; s-ar putea sa zica sa asteptati decizia si apoi sa obtineti alte venituri.

3. Ca zilier puteti sa lucrati oricand, chiar daca aveti pensie anticipata partiala, deoarece venitul din activitatea de zilier nu este un venit din care se retine si plateste contributia pentru pensie (v. Legea 52/2011).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varstele la care se cuvin pensia anticipata si pensia anticipata partiala pavellevap pavellevap Perioada de 5 ani prevazuta la art. 62, respectiv art. 65 ale Legii 263/2010, la care se cuvine pensionarea anticipata sau anticipata partial, se scade din ... (vezi toată discuția)
Penalizare pensie anticipata elisabetabo elisabetabo buna ziua??? revin la dvs cu o intrebare ???? - caz concret - pensie anticipata 1188 lei ( cu penalizare ) valoarea diminuarii 737 ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala Emilia Tofan Emilia Tofan Am un angajat care doreste sa se pensioneze anticipat. Indeplineste conditiile de varsta si stagiu de cotizare asa cum sunt prevazute de legea 19/2000. ... (vezi toată discuția)