avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... In ce termen se poate contesta in instanta un act ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

In ce termen se poate contesta in instanta un act administrativ?

Termenul in care se poate contesta un act administrativ ,respectiv o dispoziţie,în contencios administrativ(Tribunal),conform Legii nr.554/2004 ,privind contenciosul administrativ ?
Mulţumesc !
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:21, 5 Aprilie 2012
Potrivit art. 7 din Legea nr. 554/2004, inainte de a sesiza instanta de contencios administrativ competenta trebuie sa va adresati, in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului, autoritatii emitente sau ierarhic superioare solicitand revocarea actului. Reclamatia administrativa constituie procedura prealabila obligatorie.

In termen de 6 luni de la data comunicarii raspunsului la plangerea prealabila, de la data comunicarii refuzului nejustificat sau de la data expirarii termenului de solutionare a plangerii prealabile dupa caz (situatiile sunt prevazute la art. 11, alin. 1 din Legea nr. 554/2004), va puteti adresa instantei de contencios administrativ. Mai jos puteti citi art. 7, alin. (1) si art. 11, alin. (1) din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ.
ART. 7
Procedura prealabilă
(1) Înainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie să solicite autoritătii publice emitente sau autoritătii ierarhic superioare, dacă aceasta există, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia.

ART. 11
Termenul de introducere a actiunii
(1) Cererile prin care se solicită anularea unui act administrativ individual, a unui contract administrativ, recunoasterea dreptului pretins si repararea pagubei cauzate se pot introduce în termen de 6 luni de la:
a) data comunicării răspunsului la plângerea prealabilă;
b) data comunicării refuzului nejustificat de solutionare a cererii;
c) data expirării termenului de solutionare a plângerii prealabile, respectiv data expirării termenului legal de solutionare a cererii;
d) data expirării termenului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. h), calculat de la comunicarea actului administrativ emis în solutionarea favorabilă a cererii sau, după caz, a plângerii prealabile;
e) data încheierii procesului-verbal de finalizare a procedurii concilierii, în cazul contractelor administrative.
Ultima modificare: Joi, 5 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie sanctiune disciplinara la functionarul public iuriana iuriana Vă rog să-mi spuneţi care este termenul în care se poate contesta o sancţiune disciplinară în cazul funcţionarului public şi în ce temei legal.Vă ... (vezi toată discuția)
Decizie de sancþionare cu mustrare scrisã - termen de contestare iuriana iuriana Aş dori sa-mi spuneţi care este termenul de contestare a unei decizii de sancţionare cu Mustrare scrisa a unui funcţionar public (vezi toată discuția)
Suspendare permis de arma 2 ani pcodrut pcodrut mi s-a suspendat permisul de arma de vanatoare 2 ani pe motivul ca nu m-am prezentat inainte de 23.01.2014, mentionez ca permisul s-a eliberat in ... (vezi toată discuția)