"Functionarul public nemultumit de sanctiunea aplicata se poate adresa instantei de contencios administrativ, solicitand anularea sau modificarea, dupa caz, a ordinului sau dispozitiei de sanctionare." ( a se vedea at. 80 din L 188.1999)
Potrivit L 554/2004,legea contencisoului administrativ, inainte de a se adresa instantei de contencios adm. este necesara parcurgerea procedurii prealabile de catre persoana vatamanta intr-un drept al sau sau interes legitim prin act adm individual.
Legea 554/2004 -art 7 precizeaza:
Art. 7. - (1) Înainte de a se adresa instanţei de contencios administrativ competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie să solicite autorităţii publice emitente sau autorităţii ierarhic superioare, dacă aceasta există, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia.
Termenul in care se poate introduce cererea la instnata de contencios administrativ (dar numai dupa parcurgerea procedurii prealabile),este prevazut expres de art. 11 din l 554/2004 , care precizeaza că" cererile prin care se solicită anularea sau modificarea, după caz, a ordinului sau dispoziţiei de sancţionare se pot introduce în 6 luni de la data comunicării deciziei motivate prin care şeful ierarhic superior celui care a aplicat sancţiunea se pronunţă asupra contestaţiei functionarului sancţionat sau de la data expirării termenului de soluţionare a plângerii prealabile, respectiv data expirării termenului legal de soluţionare a cererii
Prin urmare, inainte de a sesiza instanta de contencios adm, este necesar sa urmati procedura prealabila instituita de art. 7 din L 554/2004 (actualizata in 2013)