avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incompatibilitate intre calitatea de reprezentant al ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incompatibilitate intre calitatea de reprezentant al salariatilor si detinerea unei functii de conducere

As dori sa dezbatem un subiect care m-a pus pe ganduri #-o.
Poate o persoana cu functie de conducere sau nu sa fie numit de angajati reprezentant al salariatilor.
Nu as vrea sa fie o discutie bazata pe pareri persoanle sau impresii, ci una sustinuta cu prevederi legale, si poate sanctiuni in cazul in care se incalca vre-o dispozitie a legii.
Art. 222 C.mun.
(1) Pot fi alesi ca reprezentanti ai salariatilor salariatii care au capacitate deplina de exercitiu.
...

Având în vedere lipsa oricărei interdicţii în Codul muncii, rezultă că pot fi aleşi ca reprezentanţi ai salariaţilor şi salariaţii încadraţi in functii de conducere ..... potrivit principiului de drept unde legea nu distinge nici interpretul nu treguie să distingă, rezulta ca nu putem adăuga sau exclude cazuri care n-au fost adăugate sau excluse de legiuitorul însuşi.
Si ce facem cu cazul (pur teoretic si poate absurd) in care aceeasi persoana are atat calitatea de reprezentant al salariatilor - deci atributia de negociere a CCM art. 223 lit. e/CM si angajat cu functie de conducere avand ca si atributie de serviciu si negocierea CCM?
Angajatorul poate interzice participarea acestei persoane la negocieri, si daca da, care este temeiul legal?
Ultima modificare: Miercuri, 4 Aprilie 2012
rekam, utilizator
Nu exista nicio astfel de prevedere legala la care faceti dvs referire ...
Ok. Si ce facem :D?
Sau poate n-am inteles bine ... nu exista prevedere legala referitoare la atributia de a negocia CCM?
Ultima modificare: Miercuri, 4 Aprilie 2012
rekam, utilizator
Daca nu exista, atunci nu avem cum sa interzicem acea participare ..chiar daca presupunem prin absurd ... insa eu as pune altfel problema, de ce s-ar alege un director in functia de reprezentant al salariatilor..atata timp cat el in reprezinta pe angajator , chiar daca are si calitatea de salariat si poate participa la negocierea unui ccm?

p.s.
m-am referit anterior la acest aspect: Angajatorul poate interzice participarea acestei persoane la negocieri, si daca da, care este temeiul legal?

Ultima modificare: Miercuri, 4 Aprilie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Contract colectiv ginnyy ginnyy potrivit legii 130/1996 - Negocierea colectivă, la nivel de unitate, este obligatorie pentru unitatile cu mai mult de 21 de salariati. Negocierea presupune ... (vezi toată discuția)
Negocierea colectiva daniela_circiumaru daniela_circiumaru Ma poate ajuta cineva cu urmatoarea \\\"poveste\\\"? Este vorba despre o firma din domeniul vanzarilor, cu agenti in toata tara. Saptamana viitoare se ... (vezi toată discuția)
Alegerea reprezentantilor salariatilor alinaion82 alinaion82 Buna ziua! Societatea noastra vrea sa demareze negocierea colectiva. In acest sens, se vor alege reprezentantii salariatilor. La un nr de 54 angajati, am ... (vezi toată discuția)