avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Alegerea reprezentantilor salariatilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Alegerea reprezentantilor salariatilor

Buna ziua!
Societatea noastra vrea sa demareze negocierea colectiva. In acest sens, se vor alege reprezentantii salariatilor. La un nr de 54 angajati, am stabilit 4 reprezentanti. Intrebarea mea este: vor participa la alegeri si angajatii care sunt deja afiliati la un alt sindicat ? Reprezentantii salariatilor repr "un fel de sindicat" la nivelul societatii? Dupa stabilirea reprezentantilor angajatilor, acestia sunt cei care vor participa la negocierile pt salarii, timpul de lucru etc.?
Sunt putin nelamurita pt ca este un domeniu nou pt mine , am tot citit legislatia , dar mi-am prins urechile , datorita faptului ca fiecare articol poate fi interpretat diferit .
Va multumesc mult pentru sprijin .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:21, 1 Martie 2009
Daca sindicatul X nu interzice prin actul sau constitutiv ca membrii sai nu pot sa fie membrii si ai altui sindicat, atunci e o.k.
Daca scrie, atunci ba !
Dupa alegerea respectivelor persoane, acestea trebuie si e chiar indicat sa particip la negocieri.Este foarte important pe cine alegeti.:confused:
va dorim succes si.......atentie la urechi :D
La angajatorii la care sunt incadrati mai mult de 20 de salariati si daca nici unul nu este membru de sindicat, interesele acestora pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop.
Reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor. Reprezentantii salariatilor nu pot sa desfasoare activitati ce sunt recunoscute prin lege exclusiv sindicatelor.
Timpul alocat reprezentantilor salariatilor in vederea indeplinirii mandatului pe care l-au primit este de 20 de ore pe luna si se considera timp efectiv lucrat, fiind salarizat corespunzator.


Reglementari referitoare la reprezentantii salariatilor intalnim in doua acte normative esentiale in derularea raporturilor de munca in Romania si anume Codul muncii si Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca.

Desi ambele legi folosesc aceeasi sintagma, reprezentanti ai salariatilor, din parcurgerea lor observam diferentele care ne fundamenteaza concluzia potrivit careia reprezentantii salariatilor desemnati pentru negocierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate int temeiul dispozitiilor art. 20 din Legea nr. 130/1996 nu sunt totuna cu cei alesi pentru promovarea si apararea intereselor salariatilor conform art. 224 si urmatoarele din Codul muncii.

In ceea ce priveste sfera atributiilor pe care le au reprezentantii salariatilor in derularea raporturilor de munca, din cele doua acte normative reiese cu claritate ca in timp ce reprezentantii desemnati potrivit Legii nr. 130/1996 vor participa la negocierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate, cei desemnati in temeiul Codului muncii vor avea, conform art. 226, urmatoarele atributii principale:
- sa urmareasca respectarea drepturilor salariatilor, in conformitate cu legislatia in vigoare, cu contractul colectiv de munca aplicabil, cu contractele individuale de munca si cu regulamentul intern;
- sa participe la elaborarea regulamentului intern;
- sa promoveze interesele salariatilor referitoare la salariu, conditii de munca, timp de munca si timp de odihna, stabilitate in munca, precum si orice alte interese profesionale, economice si sociale legate de relatiile de munca;
- sa sesizeze inspectoratul de munca cu privire la nerespectarea dispozitiilor legale si ale contractului colectiv de munca aplicabil.

Ceea ce consider ca este important si care constituie de fapt si motivul pentru care am inceput discutia pe aceasta tema sunt dispozitiile art. 14 lit. b) din Legea nr. 130/1996 si cele ale art. 224 din Codul muncii, reglementari care delimiteaza sfera persoanelor chemate sa apere si sa promoveze interesele salariatilor.

Astfel, in timp ce Legea nr. 130/1996 prevede ca salariatii sunt reprezentati la nivel de unitate de catre organizatiile sindicale reprezentantive si daca nu este constituit un sindicat reprezentativ, prin reprezentantii alesi ai salariatilor, ignorandu-se astfel organizatia sindicala care nu este reprezentativa in raport de dispozitiile Legii 130/1996, art. 224 din Codul muncii mentioneaza ca la angajatorii la care sunt incadrati mai mult de 20 de salariati si daca nici unul nu este membru de sindicat, interesele acestora pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop. In acest al doilea caz, legiuitorul se refera la organizatiile sindicale legal constituite, dar care nu si-au dobandit reprezentativitatea, astfel incat doar daca nu exista membri de sindicat in unitate se vor alege reprezentanti ai salariatilor care vor promova si apara interesele salariatilor.
Anul trecut am procedat in felul urmator: a fost ales un reprezentant al salariatilor pentru negocieri colective, cu jumatate +1, din numarul total al Salariatilor prezenti la sedinta organizata in acest scop. S-a facut tabel cu salariatii participanti la sedinta, s-a consemnat ca X are nr. voturi, Y are nr. voturi, a fost ales X - Reprezentant al Salariatilor. Initial s-au pornit cu 2 reprezentanti, dar cand m-am dus la D.M.P.S. cu actele, mi-au spus ca pentru un nr. de 48 angajati este suficient 1 reprezentant, care a negociat direct in numele salariatilor cu Directorul General pentru timpul de lucru, salariu, sporuri, durata CO pe 1 an de zile, etc., toate regasite in: Procesul verbal pentru negocierea CCM la nivel de unitate, Contractul Colectiv de Munca la nivelul anilor 2008 -2010, Regulamentul de Ordine Interna. Am primit confirmare de la DMPS ca totul a fost ok.
Noi nu avem sindicat, ci doar Reprezentant al Salariatilor.Sper sa-ti fie de folos.
Buna seara, in cazul in care patronul nu initiaza negocierea contractului colectiv de munca amenda este de 3.000.000 lei vechi ?
Ultima modificare: Duminică, 1 Martie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Ccm la nivel de unitate Alina Pene Alina Pene Administratorul poate face parte din comisia de negociere a CCM la nivel de unitate? Nr. reprezentantilor salariatilor trebuie sa fie egal cu nr. membrilor ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca la nivel de societate grecuanamaria grecuanamaria buna ziua, la societatea la care lucrez sunt 27 de angajati in prezent. Stiu ca trebuie sa facem contractul colectiv de mun ca la nivel de societate. Imi ... (vezi toată discuția)
Reprezentantii salariatilor elagrosu elagrosu In cadrul unei negocieri de CCM cu reprezentantii salariatilor , acestia trebuie sa fie inregistrati la ITM sau la Judecatorie? pentru a putea negocia CCM? (vezi toată discuția)