avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 229 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ce pot face daca nu mi s-a platit concediul medical?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ce pot face daca nu mi s-a platit concediul medical?

ce pot face daca nu mi s-a platit concediul medical?mentionez ca firma este in proces de insolventa.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:05, 4 Aprilie 2012
Ati luat legatura cu licchidatorul sau administratorul judiciar al societatii?

În cazul în care - potrivit Ordonanţei de urgenţă nr. 158 din anul 2005 - angajatorul îşi suspendă temporar activitatea prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment, drepturile care s-au născut anterior acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate judeţene.

Având în vedere această situaţie, în vederea preluării la plată din fondul amintit, drepturile ce decurg din concediile şi indemnizaţiile medicale, obligaţia administatorilor judiciari este aceea de a depune la nivelul C.A.S. - printre altele - a următoarele documente: lista angajaţilor aflaţi în plată de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate; situaţia plăţiilor lunare a drepturilor până la data depunerii documentaţiei; actul legal prin care s-a dispus încetarea raportului de muncă, cu indicarea temeiului legal; actele medicale.

Art.93 din Normele de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 93. – (1) Drepturile la concedii şi indemnizaţii care s-au nãscut anterior situaţiei de încetare a activitãţii angajatorului sau înainte de expirarea termenului pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
(1.1) Plata indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate, pentru drepturile care s-au nãscut anterior situaţiilor prevãzute ia alin. (1), se efectueazã pânã la încetarea situaţiei care a determinat necesitatea eliberãrii de certificate medicale.

(2) În vederea preluãrii în platã din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate a drepturilor care s-au nãscut anterior situaţiilor prevãzute la alin. (1), angajatorii sau, dupã caz, persoanele interesate depun urmãtoarele acte la casele de asigurãri de sãnãtate:
a) lista angajaţilor aflaţi în platã de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate;
b) situaţia plãţii lunare a drepturilor pânã la data depunerii documentaţiei;
c) actul legal prin care s-a dispus încetarea raportului de muncã, cu indicarea temeiului legal;
d) actele medicale şi alte acte prevãzute de lege pentru acordarea drepturilor;
e) în cazul expirãrii termenului pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, se mai depune şi copia de pe contractul individual de muncã, cu viza inspectoratului teritorial de muncã, dupã caz;
f) în cazul încetãrii activitãţii angajatorului, se mai depune şi unul dintre urmãtoarele acte:
- actul oficial care atestã începerea procedurii de încetare a activitãţii angajatorului (încheierea judecãtorului-sindic, hotãrârea adunãrii generale a acţionarilor, rãmasã definitivã, privind lichidarea administrativa);
- copie legalizatã de pe certificatul de încheiere privind radierea din registrul comerţului (pentru angajatori, agenţi economici);
- confirmarea scrisã a expirãrii valabilitãţii sau a anulãrii autorizaţiei de funcţionare ori a autorizaţiei de liberã practicã (pentru angajatori, persoane fizice);
- procesul-verbal de insolvabilitate încheiat de unitãţile fiscale teritoriale;
- copie legalizatã de pe actul de desfiinţare a organizaţiei cooperaţiei meşteşugãreşti;
- confirmarea scrisã a expirãrii mandatului exercitat în cadrul autoritãţii elective, executive, legislative sau judecãtoreşti;
- orice alte acte prevãzute de legislaţia în materie în vigoare la data încetãrii activitãţii angajatorului.

nu am luat legatura cu lichidatorul dar am inteles ca ei vor face un tabel al creantelor doar pana la data in care firma a intrat in insolventa.pe mine ma intereseaza cum imi recuperez banii pe cm din acel moment pana cand m-au concediat?
Tabelul de creante se face cu toate creantele existente .. dati-ne detalii despre :
1. cand ati intrat in concediu medical?
2. cand a intrat firma in insolventa?
3. data concedierii?
1.din data de 06.02.2012
2.16.02.2012
3.09.04 terminaarea preavizului
Astazi am fost la casa de asigurari de care apartin si mi-au spus ca nu aveau voie sa ma concedieze.
Concedierea este posibila in cazul in care societatea a intrat in insolventa ... daca ati intrat in concediu medical inainte de intrarea in insolventa, atunci trebuia sa va cuprinda si pe dvs in acel tabel ...

Alte discuții în legătură

Concediu medical nanau2002 nanau2002 1-Atunci cand o salariata are dreptul la concediul cu risc maternal,angajatorul este scutit de plata daca firma este in insolventa?sau are obligatia,sa ... (vezi toată discuția)
Decontare concediu de maternitate de catre cnas bcorinasimona bcorinasimona Buna ziua, am intrat in concediul de maternitate si as dori sa stiu dupa cat timp deconteaza C.A.S.-ul concediul meu firmei la care sunt angajata. Intreb acest ... (vezi toată discuția)
Concediu medical neplatit (societate in insolventa) kivi kivi Firma la care am lucrat a intrat in insolventa si toti angajati au intrat in somaj.numai eu ramasem ca angajata find insarcinata si in concediu medical.am ... (vezi toată discuția)