avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Decontare concediu de maternitate de catre CNAS
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Decontare concediu de maternitate de catre CNAS

Buna ziua, am intrat in concediul de maternitate si as dori sa stiu dupa cat timp deconteaza C.A.S.-ul concediul meu firmei la care sunt angajata. Intreb acest lucru deoarece firma la care am lucrat se afla intr-o situatie financiara foarte precara, aproape de faliment, deja nu mi-am luat nici salariul pe 3 luni in urma. Acum ca am intrat in concediu de maternitate, as vrea sa stiu daca sunt obligati sa mi-l plateasca la timp sau trebuie sa astept intai cele 3 salarii(care Dumnezeu stie cand si daca le voi mai primi), avand in vedere ca din ce stiu, concediul ti-l plateste firma, dupa care isi recupereaza banii de la c.a.s.Sper ca m-am facut inteleasa.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:41, 5 Aprilie 2012
Legal firma este obligata sa va plateasca concediul de maternitate si apoi ea depune cerere de recuperare la Casa de sanatate(care intre noi fie vorba vireaza banii in contul firmelor si dupa 1 an ) .
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

2. Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sa aplice legea, sa-l sanctioneze pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.

3. Pentru salariile neplatite puteti face o sesizare la ITM si, in acelasi timp, sa-l dati in judecata pe angajator.
Buna ziua.
Am aflat de curand ca firma la care am lucrat inainte sa intru in concediu de maternitate a intrat in insolventa. As vrea sa specific ca este o firma mare, ce a avut sedii in toata tara, mai bine spus magazine de cartier, avandu-l ca patron pe un mare om de afaceri,probabil cel mai influent si bogat din tara...sper ca v-ati dat seama despre ce vorbesc...De pe la sfarsitul anului au inceput sa se inchida magazinele iar acum am aflat ca firma a intrat in insolventa...As avea urmatoarele intrebari: concediile de maternitate unde le mai trimit in cazul acesta? Iar cand va trebui sa depun dosarul pentru indemnizatie imi va trebui adeverinta de la angajator si dovada suspendarii contractului de munca...de la ei tb sa le iau sau ma duc la Ajofm? Pe langa faptul ca nu am primit salariul din ianuarie...cum recuperez macar plata concediilor de maternitate? Fiind in insolventa, au justificare pentru neplata lor....
A, si inca ceva...banuiesc ca nici nu mai poate fi vorba sa le solicit un salariu mediu de nastere pe unitate dupa ce nasc,nu?
Ultima modificare: Joi, 29 Martie 2012
bcorinasimona, utilizator
Va Incadrati la situatia reglementata prin art.93 din NORME60/32/2006:
ART. 93
(1) Drepturile la concedii şi indemnizaţii care s-au născut anterior situaţiei de încetare a activităţii angajatorului sau înainte de expirarea termenului pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfăşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
#M4
(1^1) Plata indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, pentru drepturile care s-au născut anterior situaţiilor prevăzute la alin. (1), se efectuează până la încetarea situaţiei care a determinat necesitatea eliberării de certificate medicale.
#B
(2) În vederea preluării în plată din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate a drepturilor care s-au născut anterior situaţiilor prevăzute la alin. (1), angajatorii sau, după caz, persoanele interesate depun următoarele acte la casele de asigurări de sănătate:
a) lista angajaţilor aflaţi în plată de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate;
b) situaţia plăţii lunare a drepturilor până la data depunerii documentaţiei;
c) actul legal prin care s-a dispus încetarea raportului de muncă, cu indicarea temeiului legal;
d) actele medicale şi alte acte prevăzute de lege pentru acordarea drepturilor;
e) în cazul expirării termenului pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, se mai depune şi copia de pe contractul individual de muncă, cu viza inspectoratului teritorial de muncă, după caz;
f) în cazul încetării activităţii angajatorului, se mai depune şi unul dintre următoarele acte:
- actul oficial care atestă începerea procedurii de încetare a activităţii angajatorului (încheierea judecătorului-sindic, hotărârea adunării generale a acţionarilor, rămasă definitivă, privind lichidarea administrativă);
- copie legalizată de pe certificatul de încheiere privind radierea din registrul comerţului (pentru angajatori, agenţi economici);
- confirmarea scrisă a expirării valabilităţii sau a anulării autorizaţiei de funcţionare ori a autorizaţiei de liberă practică (pentru angajatori, persoane fizice);
- procesul-verbal de insolvabilitate încheiat de unităţile fiscale teritoriale;
- copie legalizată de pe actul de desfiinţare a organizaţiei cooperaţiei meşteşugăreşti;
- confirmarea scrisă a expirării mandatului exercitat în cadrul autorităţii elective, executive, legislative sau judecătoreşti;
- orice alte acte prevăzute de legislaţia în materie în vigoare la data încetării activităţii angajatorului.


Adresati-va in acest sens adminstratorului judiciar,care gestioneaza patrimoniul unitatii aflate in insolventa.Are obligatia sa depuna la Casa de Sanatate concediul dvs.impreuna cu documentatia solicitata si indicata mai sus.
Buna ziua.
Am fost la ITM sa fac plangere pentru neplata salariilor de dinainte sa intru in concediu de maternitate si le-am spus si despre neplata acestuia din urma. Cand a auzit de firma la care am lucrat, d-na de acolo mi-a spus ca nu are cum sa ma ajute, mai ales ca eu sunt din Galati si firma are sediul la Bucuresti dar mi-a recomandat foarte insistent sa ma duc la Tribunal sa fac o cerere de chemare in judecata pentru neplata salariilor si a concediului si sa o fac cat mai urgent, spunandu-mi ca trebuie sa astept sentinta cu care o sa ma duc la lichidator sa-mi dea drepturile ce mi se cuvin. Am fost sa ma interesez la Tribunal si mi s-a spus ca sentinta aceasta se pronunta in luni bune...As vrea sa intreb, chiar este necesar sa-i chem in judecata? Eu pana luna trecuta am depus concediile la Resurse Umane, la sediul firmei unde am lucrat si am aflat ca administrarea firmei a fost preluata deja de firma lichidatoare. Credeti ca mi-a preluat automat si concediile pentru a depune dosarul de recuperare la C.A.S. sau trebuie eu sa intervin?

Alte discuții în legătură

Ce pot face daca nu mi s-a platit concediul medical? amelia20100 amelia20100 ce pot face daca nu mi s-a platit concediul medical?mentionez ca firma este in proces de insolventa. (vezi toată discuția)
Concediu prenatal neplatit de angajator laviniaanton laviniaanton Buna ziua Sunt angajata la o firma de constructii aflata in insolventa . Ma aflu in concediu medical de 3 luni si acum am intrat in concediu prenatal . ... (vezi toată discuția)
Neplata concediu medical firma in insolventa inorog inorog Buna seara. In 18.01. 2013 am fost internata in maternitate fiind gravida si am adus angajatorului un concediu medical, in 01.02.2013 am fost internata iar ... (vezi toată discuția)