avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Hotarare AG cu aplicare retroactiva - legala?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Hotarare AG cu aplicare retroactiva - legala?

In 2006 am debransat total apartamentul, fiind nelocuit cativa ani. Apoi am montat repartitoare, ca toti vecinii. La sfarsit de decembrie 2010 s-a luat hotararea de a renunta la repartitoarele de caldura si trecerea la plata in pausal dar s-a aplicat retroactiv, pentru lunile octombrie, noiembrie si decembrie 2010. Si cu toate ca nu mi s-a parut legal, mai ales ca nu fusese locuit apartamentul si nu se facuse consum ce se putea usor observa pe repartitoare, am platit.

Am anuntat in scris ca nu doresc revenirea la sistemul pausal si ca voi reveni la starea de debransat (incalzind cu aparate ce functioneaza electric). Au venit administratorul, presedintele dar si contabilul si au verificat caloriferele debransate la inceput de septembrie 2011, cand nu se furniza caldura deci nu puteam avea aparatele electrice in priza (era cald afara). In schimb gateam in momentul vizitei neanuntate.
Au facut demersuri la RADET si au aflat din raspunsul oficial al RADET, ca apartamentul este legal debransat. Cu toate acestea au insistat sa reiau demersurile pentru debransare si sa le comunic rezultatele...

Vi se pare ca e scris de Kafka? Nu, e doar realitatea in care traim unii dintre noi...

Apartamentul este foarte calduros datorita pozitiei dar si a faptului ca partile comune sunt incalzite.
M-am trezit ca pentru februarie 2012 figurez cu caldura la fel ca ceilalti, adica si pt parti comune si pentru calorifere care ar functiona din plin desi la mine sunt toate debransate.
In plus au aplicat si o corectie gaze (?!?) de aproape 200 lei. Deci platesc fara sa fi beneficiat de caldura de la RADET, aproximativ 500 lei pt caldura in afara de cei 25 pt spatii comune.
Incercand sa contest sumele si sa aflu explicatii, nu mi s-a primit contestatia de catre presedinte dar nici de catre administrator. In plus, casiera nu primeste diferenta de plata, de vreo 100 lei, fara acesti 500 si m-au amenintat ca mi se vor calcula penalizari.
Acesta este modul de lucru: nu se primesc cotele , apar penalizari, se cer permanent sume pentru fondul de rulment. Asa se face ca desi am de plata (fara sa calculeze abuziv caldura si gaze dupa bunul plac) in jur de 100 - 130 lei lunar si un fond de rulment depus de 350 lei. In prezent mi se cere sa mai depun pentru fd rulment inca 50 lei. Probabil ca si aceasta suma va fi penalizata desi fondul de rulment deja depus este aproape triplu fata de cotele lunare.

Am mai avut conflicte cu fosta administratie si s-a dovedit cu acte ca au sustras aproape 400 milioane lei (vechi) dar au hotarat sa nu li se faca plangere penala de catre succesorii lor. Era cam acelasi mod de lucru ca cel relatat mai sus. Am ajuns la politie, care cunoaste cazul dar sustine ca nu exista plangere penala. Am ajuns si la primaria de sector care spre cinstea lor au niste persoane foarte competente, prompte si cooperante care m-au sfatuit foarte bine si am reusit sa-mi rezolv problemele cu vechea administratie. Insa administratia noua refuza sa primeasca contestatii, refuza sa raspunda, refuza chiar si plata cotelor conditionand achitarea integrala a sumelor, inainte ca presedintele sa dea un raspuns oficial si explicatii. As fi platit poate, dar suma e prea mare (500 lei) si nu cred sa-i mai recapat iar prin tribunale nu am disponibilitate sa ma plimb, deoarece cunosc numeroase cazuri in care asociatia a fost favorizata si nu vreau sa risc.
Este legal ce au facut?
Cum pot face plati daca refuza sa incaseze iar contul asociatiei nu mi-e cunoscut??
Ce pot face?
Multumesc

Cel mai recent răspuns: dolosiv , utilizator 22:47, 5 Aprilie 2012
Trimiteti banii prin posta sau depuneti-i in contul bancar al asociatiei.

Ce nu inteleg eu la dv. este acest du-te-vino intre conditia de deconectat-conectat din nou-contorizat-debransat-pausal.
Pana la urma cum se repartizeaza caldura, pe repartitoare sau la pausal?
De ce nu intelegeti? Cand apartamentul nu a fost locuit, normal ca l-am debransat. Dupa o perioada de timp, s-a luat decizia ca toata lumea sa monteze repartitoare si ca sa nu facem opinie separata, am montat si noi, iar firma cu repartitoarele s-a ocupat de aceasta . In decembrie 2010, deci dupa 3 luni in care s-a furnizat caldura si erau montate repartitoare, s-a stabilit trecerea iar la plata in pausal, aplicandu-se retroactiv, in opinia mea nelegal. Am refuzat sa mai primesc caldura de la RADET in sistem pausal dupa ce facusem cheltuieli cu repartitoarele care nu sunt chiar ieftine si in conditiile in care RADETul furnizeaza caldura si cand afara sunt 20 C astfel incat am fost obligati sa revenim la starea de debransare. Evident ca acum se calculeaza in pausal.

Am scris foarte clar ca nu cunosc contul asociatiei iar ei refuza sa-l comunice.
Ati scris initial ca nu cunoasteti contul, nu ca ei refuza sa vi-l dea, ceea ce este o prostie (a lor) si un abuz grav. Asta se poate reclama la primarie.

De ce nu inteleg chestiunea cu deconectarea? Pentru ca aceasta se face in anumite conditii, cu acordul asociatiei de proprietari, cu acordul vecinilor direct afectati, cu avizul RADET, lucrare care presupunea blindarea tevilor de caldura in apartamentul dv. si scoaterea totala din functiune a caloriferelor. Va mai trebuia de asemenea si o dovada, ca RADET sa va dea avizul, ca folositi o alta sursa de caldura, indiferent ca locuiati sau nu in apartament.
In aceste conditii ati fi fost legal deconectat, conform Legii 325/2006.

Or dv. spuneti ca v-ati conectat din nou cand s-a pus problema montarii repartitoarelor, asta insemnand ca, daca ati avut tevile blindate le-ati reconectat la calorifere si ca, una peste alta, ati renuntat la situatia de deconectare.

Acum, daca doreati o alta deconectare trebuia sa reluati toata procedura, iar daca asociatia va cere acest lucru este indreptatita sa o faca intrucat una din conditiile de deconectare este si acest acord al asociatiei. Cei de la RADET le-au raspuns reprezentantilor asociatiei ca sunteti legal deconectat pentru ca asa figurati la ei de la deconectarea din trecut. Cand v-ati reconectat nu v-ati mai dus inapoi la RADET sa le declarati noua situatie a apartamentului dv., adica ca ati intrat din nou in sistem.

In privinta calcularii retroactive a caldurii intr-un alt sistem (pausal) este incorect in totalitate. Nicio lege nu actioneaza retroactiv si deci nicio procedura, indiferent de care.
Trebuia ca pana la decizia (hotararea) de a calcula la pausal sa se fi calculat pe repartitoare si dupa hotarare de-abia sa se faca calculul la pausal.

Totusi aveti si dv. o vina pentru situatia in care va aflati pentru ca ati pendulat intre conditia de deconectat si conectat si apoi iar doriti sa fiti considerat deconectat, mai ales ca aceasta actiune este extrem de greu de realizat din cauza birocratiei si a unei mari doze de subiectivism in datul acordului...
dolosiv a scris:
... Am ajuns si la primaria de sector care spre cinstea lor au niste persoane foarte competente, prompte si cooperante care m-au sfatuit foarte bine si am reusit sa-mi rezolv problemele cu vechea administratie. Insa administratia noua refuza ....

Procedati la fel si acum, cu noua administratie.
Inarmati-va cu dovezile ce le aveti si solicitati-le sa va ajute, sa lamureasca probema.
Cred ca aveti ghinion pentru ca in perioada cand ati facut prima debransare se putea realiza ceva mai usor acesata, iar acum este aproape imposibil sa vi se aprobe debransarea daca blocul este total bransat la sistemul public. Intre timp s-au mai modificat prevederile in acest domeniu.
@elga50
Multumesc pentru raspunsuri.
Din dorinta de a expune cat mai amanuntit situatia nu s-a inteles clar ceea ce doream sa aflu: ce demersuri sa fac pentru a-i impiedica sa mai calculeze abuziv (caldura nefurnizata de RADET si o corectie de gaze, calculul in sistem pausal aplicat retroactiv etc) si cum pot plati daca refuza sa incaseze si sa furnizeze un nr de cont.
Nu inteleg de ce imi cautati vreo vina cand am spus clar ca au primit un raspuns oficial de la RADET ca apartamentul este debransat legal. Oare vroiati sa descriu toti pasii, toate demersurile pana am ajuns la rezultat? Nu ati sesizat ca nu asta este problema ci ca se aplica hotarari retroactiv, chiar luate in AG si nu stiu cum sa impiedic aceasta aplicare cand ei nu primesc contestatii, notificari si astfel nu pot avea raspunsuri deci nu pot dovedi ce se practica in aceasta asociatie nici celor de la primarie, oricat de amabile si binevoitoare sunt ele? Chiar daca ma cred pe cuvant, fara raspunsuri, acte etc cum pot dovedi? Cautam idei/metode/proceduri de a-i impiedica sa incalce legea, si am dat exemple doar ca sa se inteleaga gravitatea situatiei si modul abuziv in care decurge activitatea .

"Cei de la RADET le-au raspuns reprezentantilor asociatiei ca sunteti legal deconectat pentru ca asa figurati la ei de la deconectarea din trecut. Cand v-ati reconectat nu v-ati mai dus inapoi la RADET sa le declarati noua situatie a apartamentului dv., adica ca ati intrat din nou in sistem."

Presupuneri de acest gen, sustinute atat de ferm incat parca ati avea toata documentatia in fata, sunt contraproductive, pierzandu-ne timpul fara nici un folos.
Probabil cei care au elaborat toata aceasta birocratie gandesc in stilul dv,, de aceea este atat de complicata viata tuturor. Am rugamintea sa cititi mai atent sau sa va abtineti in a-mi mai raspunde. Cu toate acestea, apreciez buna intentie pentru care va multumesc.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre noul?/vechi sistem de calcul al caldurii. ndan57 ndan57 Buna ziua, doresc sa ve explic despre ce este vorba la mine in bloc si daca se poate sa discutam... Blocul are 4 nivele cate 10 apartamente pe scara si 5 ... (vezi toată discuția)
Calorifere nebransate si eu platesc caldura ContSters419707 ContSters419707 Ap.cumparat mai 2016. Nelocuit. Cerere inreg in iulie 2016 pt plata 0 pers la cotele de intretinere pt perioada iul-oct 2016. Inceput renovari la \"sange\". ... (vezi toată discuția)
Obligatii de plata la intretinere pentru un apartament nelocuit danapascu01 danapascu01 As vrea sa va relatez o situatie legata de plata intretinerii pentru un apartament in care nu locuieste nimeni: in primul rand, in blocul respectiv locatarii ... (vezi toată discuția)