avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1030 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... obligatii de plata la intretinere pentru un apartament ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

obligatii de plata la intretinere pentru un apartament nelocuit

As vrea sa va relatez o situatie legata de plata intretinerii pentru un apartament in care nu locuieste nimeni: in primul rand, in blocul respectiv locatarii aveau montate repartitoare pentru inregistrarea consumului de caldura. In urma consultarii locatarilor, majoritatea a decis ca aceste repartitoare sa fie dezafectate, urmand ca locatarii sa plateasca in pausal cladura. Mai mult decat atat, au hotarat ca, caldura va fi platita de locatat/proprietar chiar daca respectivul nu locuieste in apartamentul respectiv. Prin urmare, desi am facut cerere sa fiu scoasa de la plata intretinerii, administratorul m-a scos numai de la plata cheltuielilor care se platesc in cota indiviza, in schimb mi-a calculat consum de caldura, ca si cum o persoana ar fi stat in apartament. Prin urmare, pe lunile oct-decembrie am platit 530 de lei. Explicatia a fost ca ar fi trebuit sa ma debransez sau sa chem pe cineva de la Radet care sa-mi sigileze caloriferele. Am trei intrebari: este legal ca majoritatea locatarilor sa hotarasca dezafectarea repartitoarelor si implicit sa hotarasca asupra consumului de caldura din fiecare apartament? Este legal felul in care administratorul a facut calculul consumului de caldura, in conditiile in care caloriferele sunt inchise (de la robinet) chiar daca s-a luat o astfel de hotarare in sedinta de bloc? Daca am platit banii respectivi cum ii pot recupera/compensa? Multumesc pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:31, 7 Februarie 2016
Daca adunarea generala a hotarat renuntarea la repartitoare este in regula pentru ca deocamdata nimeni nu a obligat asociatiile sa se doteze cu repartitoare de caldura.
Hotararea ca suportarea cheltuielilor cu agentul termic sa se faca si de catre proprieatarii apartamentelor in care nu locuieste nimeni este iar legala pentru ca apartamentele trebuiesc incalzite indiferent ca sunt sau nu locuite si pentru ca aceste cheltuieli oricum nu se repartizeaza legal pe numar de persoane ci in functie de suprafata utila a apartamentului, de SET...
Prin urmare, desi am facut cerere sa fiu scoasa de la plata intretinerii, administratorul m-a scos numai de la plata cheltuielilor care se platesc in cota indiviza, in schimb mi-a calculat consum de caldura, ca si cum o persoana ar fi stat in apartament. Prin urmare, pe lunile oct-decembrie am platit 530 de lei

Poate nu v-a explicat bine administratorul. Cititi pe lista de plata si vedeti daca un apartamentcu aceeasi SU ca a dumneavoastra are de plata tot 530 lei iar nr. de persoane diferit. Asa o sa constatati ca ati fost scaosa de la acele cheltuieli ce se repartizeza pe persoane (energia electrica pe casa scarii, gazul la comun si salubritatea) si ati fost pusa la plata caldurii ca orice apartament ce are aceeasi CPI ca si apartamentul dumneavoastra.
Este legal ca majoritatea proprietarilor sa ia o hotarare. Toate hotararile se iau cu majoritate simpla de voturi. Minoritatea se supune majoritatii.
Daca ati stiut de acest mod de calcul al caldurii (la pausal) de ce v-ati mai inchis caloriferele? Macar lasati caldura sa va incalzeasca apartamentul.

Pentru perioada in care ati lipsit din apartament sunteti scutit de acele cheltuieli care se repartizeaza pe numar de persoane = gaze, salubritatea, curent electric comun.

In rest platiti toate cheltuielile care se repartizeaza pe cota-parte indiviza sau pe numar de apartamente.
Caldura la pausal este calculata pe cota-parte indiviza, asa incat, fie ca locuiti, fie ca nu locuiri, o platiti.
Daca doriti sa nu mai platiti caldura, mergeti in primavara la RADET (in sezon nu se fac asemenea lucrari) si cereti deconectarea caloriferelor. Vi se va da un document pe care il depuneti in copie la asociatie si in baza lui veti fi scutit de plata caldurii in sezonul urmator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Costuri intretinere apartament gol val-c val-c Detin un apartament in Bucuresti care a fost inchiriat 3 ani si de 2 luni este liber si scos la vanzare. Am facut cerere de scoatere de la intretinere si am ... (vezi toată discuția)
Cum va fi repartizat consumul de energie termica in sezonul 2011-2012 ? BEN46 BEN46 Cum vor fi impartite partile comune la incalzire in sezonul de iarna 2011-2012 ? (vezi toată discuția)
Reglementari privind calculul caldurii livias livias pe scara pe care locuiesc sunt 15 apartamente, din care 13 sunt debransate de la CET. Calculul caldurii la cele 2 apartamente ramase bransate se face de catre ... (vezi toată discuția)