avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Costuri intretinere apartament gol
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Costuri intretinere apartament gol

Detin un apartament in Bucuresti care a fost inchiriat 3 ani si de 2 luni este liber si scos la vanzare. Am facut cerere de scoatere de la intretinere si am dat- presedintelui de bloc. Plata caldurii din apartament se calculeaza in fuctie de suprafata utila a acestuia (caloriferele au montate repartitoare, o perioada s-a platit in functie de ele dar de o buna bucata de timp, din nu stiu ce motiv, nu se mai folosesc). Sistemul de termoficare este cel al RADET. Nu exista contor de gaz pe apartament. Sunt insa apometre a caror citire am dat-o acum 2 luni iar de atunci apartamentul este liber.
Desi caloriferele sunt inchise (se poate verifica citind acele repartitoare chiar daca ele nu mai au nicio importanta in calcul) si desi am declarat pe proprie raspundere ca acolo nu mai locuieste nimeni, de ce trebuie sa platesc caldura in apartament in continuare raportat la suprafata utila, ca si cum apartamentul este incalzit? Inteleg ca trebuie sa platesc pentru trecerea tevilor prin apartament dar nu si o parte din caldura de care beneficiaza ceilalti locatari, nicidecum apartamentul meu. Pun aceeasi intrebare si pentru gaz: de ce trebuie sa platesc daca nu exista persoane care sa-l utilizeze? Pentru 2 luni suma nu este deloc de neglijat: aprox. 500 lei
Concret: ce trebuie si ce nu trebuie sa platesc (daca este posibil, cu argument legal)?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:07, 17 Ianuarie 2015
1. Caldura:
- atunci cand ati facut cerere scrisa in care ati specificat ca in apartament nu mai locuieste nimeni, ati scris si ca veti inchide caloriferele? Daca da, vi s-a si raspuns si ca veti fi scutit de o parte din cota de caldura?
Va intreb asta deoarece in mod implicit, adica daca nu vi s-a raspuns, e posibil ca aceasta solicitare a dv. sa fie ignorata. Si asta s-ar putea intampla deoarece, o data renuntat la repartitoare, calculul facandu-se pe cota-parte indiviza, nu se poate sti cat sa va repartizeze pentru tevile verticale si cat pentru calorifere.
Macar sa fi lasat caloriferele sa functioneze, daca tot a fost sa platiti caldura.

Baza legala este hotararea AG a proprietarilor care ar fi renuntat la calcularea caldurii in baza repartitoarelor si trecerea la calculul pe suprafata, unde nu se mai nici intelege, nici subintelege inchiderea caloriferelor.

2. Gazele:
- se repartizeaza in functie de numarul de persoane si ar fi trebuit sa aveti cota 0 (zero) pentru lunile in care ati anuntat ca nu locuieste nimeni.

Baza legala este HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007.
Daca de o buna bucata de timp, din nu stiu ce motiv, nu se mai folosesc datele stocate de repartitoarele de cost,inseamna ca asociatia de proprietari la cererea proprietarilor a ajuns la convingerea ca este mai avantajos sistemul pausal In sistemul pausal va revine obligatia achitarii cotelor de caldura indiferent daca locuiti sau nu in apartament
Pentru clarificare,solicitati presedintelui de asociatie in temeiul disp L nr 230/2007 art 10 sa justifice modalitatea de calcul
Mai aveti la indemana disp HG nr 1588/2007 art 12 A al c si d ,sa formulati contestatie impotriva valorii impuse in lista de plata in termne de 10 zile de la afisarea acesteia
Presedintele de asociatie are obligatia sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile
Caloriferele trebuiau sigilate de cei de la RADET; asa, pe propria raspundere nu se poate acorda scazamantul.

Faceti demersurile necesare la furnizorul de agent termic ...
Ultima modificare: Vineri, 16 Ianuarie 2015
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
Caloriferele trebuiau sigilate de cei de la RADET;

Caloriferele nu pot fi sigilate de cei care furnizeaza agentul termic, acestia sigileaza coloana, aceasta se numeste debransare si este alta discutie, utilizatorul doreste "si cu mandra in pat si cu sufletul in rai".
Mai exact doreste sa mentina caloriferele bransate la RADET, cu repartitoarele pe ele (sau nu, ca stim si noi sa le dam jos si sa le tinem la racoare sa nu inregistreze), bransat la gaz care sa plateste la numarul de persoane, dar si 0 persoane la intretinere!
Dar problema principala este hotararea asociatiei, ca repartizarea caldurii sa se faca fara a tine cont de repartitoare, sau daca cineva locuieste sau nu in apartament!
Daca AG a stabilit sa repartizeze caldura fara a se tine cont de repartitoare, nu va ramane decat sa va grabiti cu vanzarea apartamentului.
In aceasta asociatie, din cate inteleg, s-a renuntat la repartitoarele de caldura si costul agentului termic se repartizeaza proportional cu suprafata utila a fiecarui apartament. Asa ca din acest punct de vedere este legal sa i se repartizeze cheltuieli pentru caldura indiferent ca in apartament sunt ori nu persoane. Aceasta este intarita si dde faptul ca proprietarul trebuie, este obligat sa-si intretina apartamentul si sa asigure incalzirea indiferent de numarul de persoane.
Asa ca nu are sens discutia cu privire la sigilarea caloriferelor, pentru ca nu este legal sa se opreasca incalzirea acestora. Iar furnizorul nu are nici o atributiune dincolo de gigacalorimetrul instalat la intrarea agentului termic in bloc.

Alte discuții în legătură

Modificare cota parte indiviza, pentru reducerea caldurii Marius.123 Marius.123 Buna ziua, va rog sa ma ajutati in rezolvarea urmatoarei situatii Comitetul Executiv decide intr-o sedinta de comitet, citez \"cota parte indiviza pe baza ... (vezi toată discuția)
Formula de calcul caldura apartament debransat de la reteaua centralizata dumiela dumiela Formula de calcul sau modalitatea de determinare a costurilor ce revin pentru caldura unui apartament debransat, provenita de la tevile ( de caldura, ale ... (vezi toată discuția)
Obligatii de plata la intretinere pentru un apartament nelocuit danapascu01 danapascu01 As vrea sa va relatez o situatie legata de plata intretinerii pentru un apartament in care nu locuieste nimeni: in primul rand, in blocul respectiv locatarii ... (vezi toată discuția)