avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata restanta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata restanta

Este corect ca din punct de vedere contabil la o asociatie de locatari, când un locatar plăteste o sumă de bani să se ducă toată la penalităţi şi nu la baza datoriei ?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:18, 6 Aprilie 2012
Ar trebui sa se plateasca datoriile in ordinea vechimii si penalitatile aferente lor,daca platiti numai baza,se ajunge in situatia ca penalizarile sa depaseasca datoriile si nu e corect
Iata ce se spune in Codul Civil despre plata:
Art. 1111. – Debitorul unei datorii, pentru care se plateste dobanda, sau o rendita, nu poate, fara consimtamantul creditorului, sa impute plata ce face pe capital cu preferinta asupra renditei sau a dobanzii. Plata partiala, facuta pe capital si dobanda, se imputa mai intai asupra dobanzii.
Noului cod civil intrat in vigoare la 1 octombrie 2011, spune despre imputatia platii in articolele 1506-1509. Conform acestora stingerea datoriilor se face in mai multe feluri, inclusiv prin intelegerea partilor.
Redau doar art. 1509:
Art. 1.509
(1) Daca niciuna dintre parti nu face imputatia platii, vor fi aplicate, in ordine, urmatoarele reguli:
a) plata se imputa cu prioritate asupra datoriilor ajunse la scadenta;
b) se vor considera stinse, in primul rand, datoriile negarantate sau cele pentru care creditorul are cele mai putine garantii;
c) imputatia se va face mai intai asupra datoriilor mai oneroase pentru debitor;
d) daca toate datoriile sunt deopotriva scadente, precum si, in egala masura, garantate si oneroase, se vor stinge datoriile mai vechi;
e) in lipsa tuturor criteriilor mentionate la lit. a) - d), imputatia se va face proportional cu valoarea datoriilor.
(2) In toate cazurile, plata se va imputa mai intai asupra cheltuielilor de judecata si executare, apoi asupra ratelor, dobanzilor si penalitatilor, in ordinea cronologica a scadentei acestora, si, in final, asupra capitalului, daca partile nu convin altfel.

Am facut cateva sublinieri.
Mai oneroase pentru restantier sunt sumele datorate ca debite si nu penalizarile, stiut fiind faptul acasupra penalizarilor nu se aplica penalizari. Asa ca se vor achita mai intai debitekle si-apoi penalizarile.
Apoi stingerea datoriilor se face proportional cu valoarea acestora, adica se va stinge in mod proportional atat din debite cat si din penalizari...
Iar ultima subliniere este cea mai lamuritoare pentru ca la punctul (2) se spune foarte clar ca "in toate cazurile" se sting mai intai ratele (cotele lunare) apoi penalizarile.

@elga50,
Poate ma insel si vreau sa fiu corectat, dar in Codul civil pe care-l am eu la articolul 1111 se spune cu totul altceva decat citati in mesajul dumneavoastra.

www.avocatnet.ro/UserFiles/a...



Ultima modificare: Joi, 5 Aprilie 2012
Adriantot, moderator
E posibil sa ma fi uitat in varianta veche a CC.
Care este diferenta intre "rata" si "capital"? Imi este neclar acest lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incasare datorii viorica2012 viorica2012 Buna ziua, V-as ruga sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari: 1. figurez la Asociatia de proprietari cu debite si penalitati. As vrea sa platesc mai ... (vezi toată discuția)
Ordinea in care se sting datoriile angcris angcris As dori sa aflu care este legea care reglementeaza faptul ca stingerea datoriilor se face in ordine cronologica , incepand cu cele mai vechi. Unii proprietari ... (vezi toată discuția)
Imputaþia plãþii (art. 1507) cioarec carmen cioarec carmen Ce se înţelege prin art.1507 Cod civil ?.Dacă se face o plată partială a unei datorii restanţa + penalităţi aferente , debitorul poate solicita ca să ... (vezi toată discuția)