Ce se înţelege prin art.1507 Cod civil ?.Dacă se face o plată partială a unei datorii restanţa + penalităţi aferente , debitorul poate solicita ca să se stingă mai întâi suma de bază şi apoi penalităţile dacă creditorul nu este de acord? Sau poate solicita ca în hotărârea ce se va pronunţa prin plăţile ce se vor face să se stingă mai întâi baza şi apoi penalităţile ?
aceasta inseamna ca, daca pana la noul cod civil, atunci cand faceai o plata a unei datorii purtatoare de dobanzi/penalitati, atunci suma respectiva stingea intai penalitatile/dobanzile si ce ramanea (daca mai era ceva) stingea debitul efectiv.
Prin art. 1507 C.civ. se reglementeaza dreptul debitorului de a face plata debitului principal cu intaietate si penalitatile/dobanzile la sfarsit.
E o prevedere foarte buna, care exclude de la interpretare situatiile de fapt contrare interesului debitorului, pastrand o minima egalitate intre creditor si debitor.
Vă mulţumesc.Si eu înţeleg la fel acest articolPot solicita ca în hotărărea ce se va pronunţa deoarece am un proces pe rol să se prevadă ca imputaţia plătii să fie conform art.1507 Cod civil pentru a nu da loc de interpretări?
imputatia platii (asa cum ii spune si numele) este o procedura de "alegere" in afara procedurii judiciare. Daca aveti un proces, prima chestiune este daca veti fi obligat sau nu. A doua, cand se va pronunta solutia impotriva dvs. aceasta va mentiona cuantumul sumei si eventual dobanzile/penalitatile. Ulterior sau in cursul procesului, cand faceti vreo plata puteti sa optati (imputati plata) la suma principala, daca aveti si dobanzi/penalitati. Optiunea platii (adica ce doriti sa platiti) revine debitorului!!! prin insasi actul de plata (daca e OP mentionati expres ce platiti, daca e cash, pe chitanta eliberatoare scrieti exact ce reprezinta suma platita)
Imputatia platii exista, in aproape aceeasi forma si in reglementarea de dinainte de 01.10.2011.
Imputatia platii este o reglementare legala care priveste ordinea stingerii unor datorii ale debitorului fata de creditor, atunci cand debitorul are mai multe obligatii de plata distincte.
Doar prin acordul partilor se poate stabili ca debitul principal sa fie stins inaintea dobanzilor si nu invers.
Atat art. 1507 alin. 1 teza finala cat si 1509 alin. 2 sun t foarte clare in acest sens, stabileste ca pentru debite rezultand din acelasi titlu executoriu ordinea este : cheltuieli de judecata si/sau executare, dobanzi/penalitati si abia apoi capital. Debitorul nu poate impune creditorului o alta ordine.
Intervenţia moderatorului:
Limitaţi-vă la dezbaterea ideilor, nu a persoanei interlocutorilor.
Stimate domn,
Mulţumesc pentru precizări , dar a-ţi uitat un cuvânt din enumerarea de la art.1509 (2).După cheltuieli de executare în enumerare scrie: ratelor, dobânzilor şi penalităţilor,...etc,iar acest articol se referă la situaţia când nici una din părţi nu face imputaţia plătii.
La ce se referă cuvântul ratele ?Ce părere aveţi ?