avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imputaþia plãþii (art. 1507)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imputaþia plãþii (art. 1507)

Ce se înţelege prin art.1507 Cod civil ?.Dacă se face o plată partială a unei datorii restanţa + penalităţi aferente , debitorul poate solicita ca să se stingă mai întâi suma de bază şi apoi penalităţile dacă creditorul nu este de acord? Sau poate solicita ca în hotărârea ce se va pronunţa prin plăţile ce se vor face să se stingă mai întâi baza şi apoi penalităţile ?
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 10:05, 29 Martie 2013
Stimata Doamna

Art. 1509 se refera la situatia cand niciuna dintre parti nu face imputatia. Eu l-am enuntat pentru a vedea ca si in acea situatie avem aceeasi regula ca la imputatia facuta de debitor.

Eu vroiam doar sa subliniez ca nu se poate plati principalul inaintea dobanzii si a cheltuielilor de judecata/executare. Legea interzice asta.
Maestrul avocat a opinat in sens contrar, de aici interventia mea.

Ratele? Cred ca e o scapare a legiuitorului. Daca vorbim de rate, vorbim de lipsa scadentei si aici legea spune ca debitorul nu poate imputa obligatii nescadente, inaintea celor scadente.
Iar 1507 nu spune nimic de rate.
Nu poate fi o scăpare a legiuitorului.Este în Codul Civil abia adoptat.Vă invit la o discuţie despre acest articol.Nu cred că cuvântul ratele a apărut din greşeală în text la art.1509(2).Ce semnificaţie are ?Nu cumva se referă la rate din debitul principal scadente şi apoi dobânzi şi penalităţi.? Ce semnificaţie are atunci cuvântul capital ?
Haideti sa discutam in concret. ce speta aveti? ce datorii aveti de plata?
Am o datorie fată de asociatia de proprietari debit + penalităţi, ambele scadente.Sunt în proces cu asociatia care se va termina curând .Toate plăţile făcute până la proces s-au dus numai la penalităţi pentru că aşa a considerat de cuviinţă administratorul.Mă interesează ce se va întâmpla după ce se va stabili suma ce o am de plata. Cum se vor distribui plăţile pentru că nu este loc de întelegere între părţi.Cum se vor stinge debitele şi dacă am dreptul să aleg care datorie o sting sau ajung din nou la mâna adminsitratorului care va stinge întâi penalităţile şi va calcula în continuare penalităţi la debitul principal?
Doamna,
Conform legii, orice datorie in bani este purtatoare de dobanzi/penalitati.
E normal sa se stinga mai intai penalitatile si abia apoi principalul. Asa e ordinea fireasca. Trebuie sa va intelegeti cu Asociatia, ca sa se stinga altfel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imputatia platii elga50 elga50 Emiterea unei facturi se poate numi imputatia unei plati in sensul art.1506 - 1509 din NCC? (vezi toată discuția)
Plata restanta cioareccarmenmariana cioareccarmenmariana Este corect ca din punct de vedere contabil la o asociatie de locatari, când un locatar plăteste o sumă de bani să se ducă toată la penalităţi şi nu ... (vezi toată discuția)
Ordinea platilor - intretinere - plata prin platforma deskis haller haller Buna ziua, Puteti sa imi spuneti daca exista in lege vreo ordine a platilor in cazul contravalorii intretinerii? Am avut de achitat vreo 5 luni de zile, ... (vezi toată discuția)