avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Imputatia platii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Imputatia platii

Emiterea unei facturi se poate numi imputatia unei plati in sensul art.1506 - 1509 din NCC?

Incerc eu sa-ti dau un raspuns, insa pana atunci nu pricipesc.
Imputatia platii presupune ca s-a efectuat o plata, ca debitorul a dat bani creditorului. Inmputatia platii inseamna ca acei bani, din totalul de datorii pe care debitorul le avea la creditor, acei bani deci au stins anumite debite.

Mai concret debitorul D are fata de creditorul C datoriile x, y, z si t. Plateste o suma de bani in care scrie ca a achitat x si partial y, adica platile facute de D au fost imputate datoriilor x si y.
Tu cand vorbesti de factura, aceasta nu inseamna nicio plata, numai, eventual, o datorie; emiterea, doar emiterea facturii nici datorie nu inseamna, mai degraba ca C vrea niste bani de la D; cat de reala e datoria din factura, cat de acceptata factura bla-bla, ramane sa vedem.
In concluzie, ti-am scris toate astea pentru ca nu stiu de unde sa iau intrebarea ta; te rog detaliaza putin la ce te referi, daca ai o situatie concreta descrie-o macar un picut, sa ma prind de ceva, un fir de pai, ceva.
Si n-ai incalcat regulamentul daca e peste jumatate de ora. :D Esti in regula.
Factura nu poate reprezenta decat imputatia platii facuta de creditor. asta vreti sa intrebati? Daca este emisa factura de catre creditor si este trecuta o anumita cauza a platii, atunci putem considera ca face imputatia platii. Daca in plata respectiva, debitorul face referire la factura, plateste acea factura, avem imputatia platii facuta de debitor.
Sa explic concret cazul.
Factura, in cazul meu, e lista de intretinere.
Afisata fiind, ea devine o factura colectiva, o obligatie de plata.

In mod normal locatarul vine si achita. Unii, insa, raman cu restante, o luna, doua....noua....etc.

N-as fi avut nicio dilema daca mai deunazi un locatar restantier vine si, la plata, cere sa achite cota curenta si nu restanta cea mai veche. Eu, fiind setata pe obiceiul de a stinge restantele cele mai vechi si cele mai impovaratoare prin adaugarea luna de luna de penalizari, am incercat sa-i explic logic ca este si in interesul lui sa faca achitarea de asa maniera, basca ca programul meu lucreaza automat in asemenea fel.
N-am putut sa ma inteleg cu el si m-am dus in NCC sa vad ce zice acesta despre chestia in discutie. De altfel noi, la sectiunea Asociatii de proprietari folosim adesea referirea la aceste articole din NCC. De data asta voiam sa dau un raspuns cat mai bine documentat deoarece omul ma ameninta si cu intreaga justitie pe care mi-o va arunca in cap deoarece ii incalc dreptul de a hotari ce face el cu banii lui. Banii lui or fi cei din buzunar pana sa incapa in mainile mele, dar n-am lungit-o si am venit aici sa intreb exact cum trebuie sa abordez problema.
Nu am pretentia ca as avea dreptate, dar vreau sa stiu exact cum e corect sa procedez astfel incat sa stau solid pe pozitie cand va mai veni vorba despre procedura de incasare si posibilele ei variante (dac-or fi mai mult de una).

Adica prin faptul ca am emis si afisat lista de intretinere cu termen scadent si posibilitatea de penalizare in caz ca acea cota nu este achitata in termen, reprezinta o imputatie a platii de catre creditor, adica asociatia de proprietari, debitorul fiind locatarul?

Am fost clara?

Va multumesc pentru raspunsuri si nu va suparati pe mine, dar o sa va bat la cap pana cand o sa stiu clar ce am de facut.:sorry::hammer::surrender::coffee::coffee:
Ultima modificare: Vineri, 22 Noiembrie 2013
elga50, moderator
NU aveti modalitati sau ordini de stingere a datoriilor in legi speciale?

Editez. In primul rand, documentul pe care se face imputatia platii e chitanta, nu factura, nu lista de intretinere. In al doilea rand, DACA nu exista dispozitii speciale, aplicati 1507 al.1 : Art. 1.507. - (1) Debitorul mai multor datorii care au ca obiect bunuri de acelaşi fel are dreptul să indice, atunci când plăteşte, datoria pe care înţelege să o execute. Plata se impută mai întâi asupra cheltuielilor, apoi asupra dobânzilor şi, la urmă, asupra capitalului.
Deci domnul poate plati ultima factura de intretinere, DACA aceasta a ajuns la scadenta, NUMAI DUPA ce plateste penalitatile etc. referitoare la debitele mai vechi neachitate.
Poate alege care capital (datoria principala, suma efectiva trecuta in lista) il achita, insa cu rpioritate, inainte de capital, el trebuie sa achite dobanzi, penalitati pentru datorii scadente neachitate la timp.

Daca nu sunt clara, revino, incerc sa dau exemplu.
Ultima modificare: Vineri, 22 Noiembrie 2013
Liliana Gradinaru, Avocat
Ok,

legea ( codul civil ) spune asa :
1. Imputatia platii se face in conformitate cu intelegerea partilor . Aveti in statut vreo prevedere in legatura cu ordinea de stingere a datoriilor? Daca da, ii dati in cap cu statutul, in cazul in care zice cum vreit dvs. Daca nu, mergem la punctul 2;
2. Imputatia platii se face in conformitate cu dorinta debitorului- deci ii incasati ce vrea el. Daca nu vreti, il pacaliti sa treceti la punctul 3;

3. imputatia platii facuta de creditor- si ii incasati cum vor muschii dvs .
Varianta de rezerva : Inainte de punctul 2 ii explicati cu pixul pe foie cum este in interesul lui sa plateasca tot ce e vechi.

daca nu intelege ii dati in cap cu

Alte discuții în legătură

Penalizare intretinere cocoranum cocoranum IBuna ziua,din cate cunosc cand un locatar are restanta la intretinere si ulterior prin neplata termenului de 51 de zile de intarziere i se aplica ... (vezi toată discuția)
Plata restantelor Daniel4x4 Daniel4x4 Buna ziua ! Avem in asociatie urmatoarea situatie : - proprietar restantier caruia i s-a deschis proces pentru recuperarea restantei; - proprietarul a venit ... (vezi toată discuția)
Daca platesc intretinerea se poate ca aceasta sa fie deturnata ... irina.vartsu irina.vartsu daca platesc intretinerea se poate ca aceasta sa fie deturnata pentru plata penalizarilor? (vezi toată discuția)