avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 333 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata restantelor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata restantelor

Buna ziua !
Avem in asociatie urmatoarea situatie :
- proprietar restantier caruia i s-a deschis proces pentru recuperarea restantei;
- proprietarul a venit sa aduca aprox.10% din suma restanta.
Intrebari :
- poate asociatia sa ii accepte aceasta plata partiala ?
- daca se accepta plata, trebuie instiintata instanta pentru noua suma reclamata ?
- de fiecare data de cate ori va dori sa faca o plata partiala din total restanta trebuie instiintata instanta pentru noua suma ?
- daca se accepta plata partiala, ordinea incasarii este cea descrisa de art.1507 si art.1509 NCC ?
- daca restantierul solicita sa achite intai cotele restante si de-abia dupa stingerea acestora sa achite si penalizarile, poate asociatia sa accepte acest mod de plata ?

Va multumesc,
Ultima modificare: Luni, 3 August 2015
Daniel4x4, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 01:22, 4 August 2015
Daca constatati interesul proprietarului pentru achitare debit ar fi de preferat sa incheiati angajament de plata
Conform dispozitii in vigoare ,se retine suma de baza+penalitatile aferente
da, trebuie incasata orice suma.
Se poate incasa suma cu destinatia dorita de locatar: adica doar cote restante intretinere, nu si penalizari.
La urmatorul termen se aduce la zi situatia soldului debitor.
ynocenta...care sunt ... dispozitii in vigoare ? puteti preciza legea,art?
- asociatia poate si trebuie sa accepte plata oricarei sume partiale din debit de catre restantier, oricand acesta are posibilitatea sa plateasca;

- la urmatorul termen de judecata, reprezentantul asociatiei (inclusiv avocatul) prezinta in instanta rectificarea sumei datorate de parat.
In aceasta situatie, daca a facut o intelegere scrisa cu proprietarul restantier pentru plata restului sumei printr-un grafic de esalonare, asociatia poate renunta la proces .... sau )ceea ce eu as recomanda) se poate continua procesul pentru obtinerea clara a unei hotarari judecatoresti, indiferent de intelegerea dintre asociatie si proprietar asupra modului de plata a restantei.
Totusi, daca exista aceasta intelegere, chiar cu o hotarare judecatoreasca definitiva obtinuta, nu se pune in executare decat in cazul in care restantierul nu respecta intelegerea;

- puteti opera in contabilitate scaderea sumei partiale numai din cota principala in baza art. 1507 NCC, daca restantierul o cere, cu conditia sa nu scadeti si cota curenta, daca aceasta nu a ajuns la scadenta; E bine sa aveti aceasta intelegere scrisa.

- art.1509 NCC se aplica de catre instanta si numai in cadrul unei hotarari judecatoresti care va indica ordinea de achitare a datoriei ramase catre asociatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imputatia platii elga50 elga50 Emiterea unei facturi se poate numi imputatia unei plati in sensul art.1506 - 1509 din NCC? (vezi toată discuția)
Incasare datorii viorica2012 viorica2012 Buna ziua, V-as ruga sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari: 1. figurez la Asociatia de proprietari cu debite si penalitati. As vrea sa platesc mai ... (vezi toată discuția)
Imputatia platii, respectiv art.1506-1509 din ncc abeonaaudit abeonaaudit Am urmatoarea speta: Asociatia de proprietari a actionat in instanta un restantier pentru perioada mai 2011 - oct.2014(cerere completatoare aprobata in data de ... (vezi toată discuția)