avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Baza calcul concediu medical
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Baza calcul concediu medical

Buna ziua,

Am un salariat care este angajat de trei luni si are in luna martie concediu medical.Anterior a mai lucrat ,dar pana sa se incadreze la firma a avut intrerupere.Se pot lua in calcul ultimele patru luni de la celalalt angajator chiar daca a intervenit acea intrerupere pentru care el nu a mai platit contributie de 0.85%?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 19:24, 27 August 2012
Faceti media doar cu veniturile realizate in cele 3 luni (pentru care s-a platit contributia de sanatate).

NORME din 27 ianuarie 2006 (*actualizate*)
de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate

ART. 73
(2) În cazul în care persoana asiguratã a realizat venituri pe o perioadã mai micã de 6 luni, baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie media veniturilor realizate pe baza cãrora s-a achitat contribuţia.

Buna ziua!
Am urmatoarea situatie: angajat incepand cu 14.03.2012 (1/2 norma) care nu a mai lucrat in ultimii 4 ani. Pa 16.03.2012 ma anunta ca nu se simte bine si se va duce la medic in data de 19.03.2012. Astazi vine la societate cu doua medicale: unul pentru perioada19.03-31.03.2012 (acordat in 21.03.2012) iar cel de al doilea pentru perioada 01.04-30.04.2012 (acordat in data de 04.04.2012) Ambele certificate au fost eliberate de spital si au cod indemnizatie 12.
Intrebarea mea e : care e baza de calcul, avand in vedere ca statul pe martie este facut dupa 15 aprilie. El a lucrat 3 zile si are un venit realizat de 47 lei pentru ele.
Ultima modificare: Joi, 5 Aprilie 2012
leuca_luminita, utilizator
Din extrasele legale de mai jos putem intelege ca se poate plati o indemnizatie de concediu medical in cazul dat de dvs. deoarece codul 12 se se incadreaza la art.9 din OUG nr.158/2005. Calculul se face conform modelului dat mai jos.

OUG nr.158/2005:
ART. 7
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.

ART. 9
Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporarã de muncã, fãrã condiţii de stagiu de cotizare, în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor şi SIDA. Lista cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale, precum şi bolile infectocontagioase din grupa A este stabilitã prin hotãrâre a Guvernului.

ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
(4) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de o lunã, pentru situaţiile prevãzute la art. 9 şi 31 [risc maternal], baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie venitul lunar din prima lunã de activitate pentru care s-a stabilit sã se plãteascã contribuţia, cu respectarea prevederilor alin. (2).

Din norme - ORDIN Nr. 60/32 din 27 ianuarie 2006
pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate
ART. 70
În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de o lună, pentru situaţiile prevăzute la art. 9 şi 31 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie venitul lunar din prima lună de activitate pentru care s-a stabilit să se plătească contribuţia, cu respectarea prevederilor art. 69.

Exemplul nr. 3 - Pentru cazurile prevăzute la art. 9 şi 31 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005
- lei -

în care:
NZ = numărul de zile pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii pe luna respectivă sau pentru care s-a stabilit să se plătească această contribuţie;
SUMÃ V = 1 x 500 lei = 500 lei;
NTZ = 21 de zile;
Mzbci = 500 lei : 21 = 23,8095 lei;
....% = 100% [conform art. 17 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005], respectiv 75% [conform art. 31 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005];
NZLCM = 22 de zile (concediu medical pe întreaga lună);
Ci = Mzbci x ....% x NZLCM = 23,8095 lei x 100% x 22 = 523,8095 lei, rotunjit la 524 lei conform legii;
Ci = Mzbci x ....% x NZLCM = 23,8095 lei x 75% x 22 = 393 lei, rotunjit la 393 lei conform legii.
Pentru ana_cer
:vishenka:

Va multumesc frumos pentru raspuns!
Am incercat astazi sa ma pun la punct cu legislatia referitoare la concediiile medicale (relativ stufoasa si alambicata - pentru mine care nu m-am lovit pana acum de asa ceva).
Am citit in normele de aplicare la art. 67 alin. 2 ca certificatul se va depune la platitor pana cel tarziu la sfarsitul lunii in care s-a eliberat ( e vorba de concediul medical pe perioada internarii). Eu l-am primit azi el fiind acordat in 21.03.2012 pentru 19.03-31.03.2012 ... e bun la plata sau nu? Angajatul m-a anuntat ca se duce la medic dar pana astazi nu am stiut nimic de el ( am incercat sa luam legatura cu el, dar avea telefonul inchis) si astazi m-a "pocnit" cu cele 2 certificate medicale ......
In alta ordine de idei: mai declaram la casa de sanatate ceva? (ca e omul bolnav?)
Daca nu solicit restituirea sumelor reprezentand indemnizatia platita, care depaseste suma contributiilor datorate bugetului FNUASS, trebui sa depun la casa exemplarul 2 al certificatului?
Sunt bulversata total, credeti-ma! Poate nu mai stiu eu sa citesc si sa interpretez legislatia.....
Buna ziua,
Multumesc mult.Sarbatori fericite!

Alte discuții în legătură

Calcul baza concedii medicale vanatorul vanatorul Am urmatoarea situatie: - lunile martie-iulie 2013 luna completa si luna august 10 zile lucrate si 11 zile concediu medical - in luna septembrie 2013 se ... (vezi toată discuția)
Concediul de risc maternal IoanaAld IoanaAld Buna ziua Am o nelamurire deoarece am vazut mai multe calcule. Cu cat se plateste concediul de risc maternal? De exeplu la un salarul brut de:2994 si net ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical angajat nou gh3gh1 gh3gh1 avem un salariat angajat de 2 luni, iar acum intra in concediu medical. Salariatul a lucrat inainte la o alta societate. Pentru calcul concediu medical, ... (vezi toată discuția)