avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... protectia consumatorului: lantul din aur, nou ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

protectia consumatorului: lantul din aur, nou cumparat, s-a rupt

Buna ziua,
am nevoie de un sfat.
am cumparat acum 3 saptamani si cateva zile un lant din aur care s'a rupt.
vanzatorul mi'a spus ca nu intra in garantie din cauza ca l'am purtat necorezpunzator, adica nu l'am dat jos in timpul somnului.
As dori sa imi indicati ce lege ma protejeaza in acest caz,
unde sa citesc.
multumesc
@Ares_3
Daca nu a purtat lantul in timpul somnului, nu inteleg ce relevanta are aceasta informatie in situatia data. Intr-adevar, doamna nela oana nu a mentionat ca lantul s-ar fi rupt in somn, eu doar am dedus logic acest lucru citind mesajele dumneaei. Poate imi scapa mie ceva, va rog corectati-ma.
A purta un lant in timpul somnului nu inseamna obligatoriu ca il veti si rupe, ci doar ca se poate intampla accidental acest lucru, si asta banuiesc ca i s-a intamplat si doamnei. De aceea se incadreaza asta la "utilizare necorespunzatoare" din punctul meu de vedere. Ganditi-va doar ca exista lanturi cu care te poti chiar sugruma in timpul somnului!
Nu stiu de ce ati vazut Dvs. ironie in postul meu, incercam sa dau exemple de situatii in care nu e normal sa porti un lant la gat, situatii pe care nu le veti regasi mentionate intr-un certificat de garantie.

Nu comentez ultimul dvs. mesaj pentru ca facem scenarii.

Ne-am expus fiecare parerea - dvs. ca nu are sanse sa obtina ceva prin reclamatie, eu i-am spus cum sa faca acea reclamatie pentru ca dumneaei a afirmat Pregatesc oricum plangerea pentru ANPC). Deci pe tema asta nu avem de ce sa ne ''luptam'' - fiecare are dreptul la o opinie.

La prima citire, saltul cu parasuta si bataia cu frisca mi s-au parut a fi ironii. Citind cum explicati

incercam sa dau exemple de situatii in care nu e normal sa porti un lant la gat, situatii pe care nu le veti regasi mentionate intr-un certificat de garantie.

mi-ati intarit convingerea.

Daca spuneati ca ati glumit mi-ar fi parut rau ca v-am atentionat. Asa nu pot decat sa va rog inca o data sa nu ironizati utilizatorii; ar fi bine sa incheiem discutia aici.
Sunt impresionata de polemica iscata pe seama problemei puse de mine.
Intradevar, nu pot sa spun cum s'a rupt lantul exact.
In momentul trezirii, in acele prime secunde de constienta, la o miscare usoara am simtit cum aluneca lantul si apoi ca nu il mai simt pe gat. Am cautat la gat, nu mai era nimic, era pe pat. Posibilitatea de a'l fi agatat cu mana este mica, lantul era unul scurt la baza gatului. Dorm fara perna, iese si asta din discutie;singura chestie de care se putea agata este parul dar nu s'a intamplat si ma indoiesc ca un fir de par rupe un lant de aur, model franghie. Nu pot sa nu spun aici ca e primul meu lant de acest fel si ca l'am ales pentru ca am tot auzit ca e cel mai rezistent model de lant

Ce pot sa spun sigur este faptul ca acesta nu este primul meu lant. Cu toate celelalte am dormit ani de zile, dandu'le jos doar la spalat parul (pentru ca incomodeaza) si niciodata, dar niciodata nu s'a rupt vreunul.
Dupa povestea asta am intrebat in stanga-dreapta si nimeni nu stia ca nu poti dormi cu lantul de aur la gat.
In plus am fost cu el la un centru de reparatii bijuterii si am rugat sa imi spuna de ce crede ca s'a rupt. Persoana nu a intrebat nimic despre cum l'am purtat , a spus doar ca pare sa fie ori vechi/uzat/lipit ori cu defecte de fabricatie, pentru ca, pe langa ruptura evidenta a mai identificat inca un loc cu potential de rupere, poate chiar doua.

Azi dupa amiaza am pus si plangerea la ANPC.

Oricum, va multumesc tuturor pentru toate, chiar si pentru ironii.
Ares_3 a scris:

''Purtare necorespunzatoare'' este o sintagma formulata in asa fel incat sa acopere orice insa de fapt nu precizeaza nimic.
Eu v-as sugera sa accentuati faptul ca, asa cum ati spus, nu scrie explicit ca n-aveti voie sa il lasati la gat cand dormiti. Probabil lipiturile nu sunt de calitate, banuiesc ca n-o fi vorba de un colier cu cine stie ce model sofisticat.

Aveti aici un model de intocmire a unei reclamatii (partea in care descrieti incercarea de rezolvare a problemei cu firma este importanta):
www.avocatnet.ro/content/for...

Multumesc pentru sfaturi si sustinere.

Multumesc si pentru model. L'am vazut dupa ce am ajuns acasa dar, in mare, am respectat punctele descrise aici.

In ce sens e importanta aceasta descriere a incercarii de rezolvare a problemei cu firma?

Toate bune
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Aprilie 2012
Ares-3, moderator
nela oana a scris:
In ce sens e importanta aceasta descriere a incercarii de rezolvare a problemei cu firma?


Este precizata in procedura OPC ca si conditie de depunere a reclamatiei, pentru a preveni reclamatiile abuzive: daca nu ii aduci la cunostinta comerciantului defectul, nu are cum sa iti rezolve problema.
Doar daca refuza sa isi indeplineasca obligatiile pe care le are in privinta garantiei, reclamatia la OPC este considerata intemeiata.

Ma refeream la faptul ca ar trebui sa scrieti ca produsul are o garantie fara conditii explicite (e luat de la o casa de amanet? ca din cate spuneti nu pare a fi bijuterie noua) si ca atunci cand v-ati dus sa spuneti ca s-a rupt vi s-a vorbit pe un ton ridicat si vanzatorul a refuzat sa comunice cu dvs. in privinta rezolvarii problemei.
In locul dvs. as cere o reducere de pret sau inlocuirea produsului, pentru ca nu as avea nicio certitudine ca nu se va mai rupe - trebuie sa precizati in reclamatie care este scopul in care ati facut-o. Daca nu cereti nimic, va fi considerata o simpla sesizare.

Puteti preciza si ce a spus bijutierul care a verificat lantul, insa pentru ca nu este vorba de o expertiza in adevaratul sens al cuvantului nu insistati cu asta - propozitia pe care ati scris-o aici este suficienta.

Completare
M-am luat cu scrisul si acum am ''procesat'' ca ati depus deja plangerea... Nu mai sterg ce am scris, poate foloseste altora.
M-as bucura daca ne-ati spune cum se va termina povestea asta, va tinem pumnii :)
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Aprilie 2012
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Plata reparare telefon gasit ValiF ValiF Bună ziua / bună seara! De aproximativ o lună şi jumătate mă lovesc de o situaţie tare ciudată în ceea ce priveşte un telefon ce l’am găsit ... (vezi toată discuția)
Reclamatie opc alinbaltag alinbaltag Am si eu o rugaminte la dvs. am achizitionat o pereche de ghete dintr-un showroom al unui magazin online. In momentul in care le-am primit am probat gheata ... (vezi toată discuția)
Magazine online mishi mishi in urma cu 6 luni am cumparat online de pe la redoute.ro un articol de imbracaminte,si pt ca era o mare diferenta intre ce am vazut eu in poza si ce am primit ... (vezi toată discuția)