Intrebare - in ce conditii se poate ataca o succesiune de catre fiu in conditia in care nu s-a facut un testament de catre parinte . Caz ; mama moare , ea fiind singura (necasatorita) si avind 4 copii majori care nu locuiesc cu ea , iar unul dintre fii ei afla de decesul mamei dupa 3,5 ani ?
Se poate ca acesta din urma (fiul) sa nu mai primeasca nimic pe motivul ca ceilalti frati au impartit intre ei iar pe acesta nepunindul la socoteala ?
mentiune : toti copii sint legitimi !
Copilul trebuie ca in termen de 6 luni de la momentul in care a aflat de decesul mamei sa ii actioneze pe ceilalti frati in instanta si sa ceara partea lui din mostenire.
Cereti in instanta anularea certificatului de mostenitor care nu va include si pe dvs. daca puteti demonstra ca ati fost in imposibilitate de a accepta mostenirea deoarece vi s-a ascuns moartea mamei dvs. si nici nu puteati afla acest lucru datorita unei situatii obiective in care v-ati aflat (ex.: ati locuit in strainatate, o boala extrem de grava de care ati suferit s.a.m.d.)
In principiu, daca ati fost in acesti 3,5 ani in tara va fi greu de convins instanta de acest lucru, asa ca pregatiti-va de un adevarat "razboi juridic". Obligatoriu angajati-va un avocat, pentru ca e greu de invins de unul singur intr-un asemenea demers.
Dar in cazul in care acest copil este domiciliat in strainatate si nu a avut posibilitatea de a venii in tara pt aceasta succesiune , deci dupa acest termen de 6 luni , mai poate avea pretentii si bineinteles , mai beneficiaza de parte mostenitoare ?
Daca a stitut de decesul mamei si nu a acceptat in termen prin declaratie la notar, acesta poate fi declarat strain de succesiune prin hotarare a instantei.
Dar cum se poate dovedi ca a stiut de decesul mamei ?
Ce procedura ar fi trebuit sa faca in cazul in care ar fi imputernicit pe alcineva sa se prezinte la ..? Notar sau ...unde anume ?