avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Refuz recoltare probe biologice
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Refuz recoltare probe biologice

In noaptea de 31 decembrie 2011,ma aflam langa masina personala,pentru a-mi lua haina din masina,moment in care un echipaj de politie sa oprit langa mine si mi-au solicitat actele la control.Fiind un bun cetatean si nesimtindu-ma vinovat cu nimic le-am prezentat actele personale cat si ale masinii,dupa care spre surprinderea mea mi-au cerut sa suflu in alcooltest.Am refuzat acest lucru deoarece masina stationa iar eu eram un simplu pieton si nu imi exercitam dreptul de a conduce,motiv pentru care mi-au cerut sa mergem sa imi recolteze probe biologice.La spital am refuzat recoltarea probelor biologice.
Mentionez faptul ca nici macar nu puteam fi acuzat de tulburarea linistii si ordinii publice.Eram singur,nu ma certam cu nimeni,nu tipam,nu cantam.
Am fost invitat sa merg la sectie sa dau o declaratie,pe care am semnato.M-au obligat sa semnez procesul verbal intocmit de agentul de circulatie in care era stipulat ca eu conduceam autovehicului pe drumurile publice in stare de ebrietate.In procesul verbal nu exista nici un martor care sa poata afirma ca ma aflam la volanul masini in timp ce rula pe carosabil,iar echipajul de jandarmi care a fost chemat la fata locului pentru a fii intimidat a sosit la aproximativ 30 minute dupa ce eu ma aflam in discutii cu echipajul de politie.
In acea seara mi-au fost retinute de catre politie permisul de conducere si in mod curios asigurarea RCA a masinii si am fost anuntat ca mi se deschide dosar penal.

Astazi 05.04.2012 am fost sunat de catre un comisar de politie sa ma prezint la politia orasului B.(tinand cont ca eu locuiesc si lucrez in orasul T la 700km) pentru a-mi lua inca o declaratie despre cele intamplate atunci.
In data de 20 ianuarie ac.am primit o instiintare de la politia orasului B.cum ca nu am voie sa conduc autovehicule pe drumurile publice si ca mi sa intocmit dosar penal.La ora actuala ma asteptam sa ma cheme sa-mi inapoieze permisul deoarece au trecut 90 de zile de la data "savarsirii faptei".Ma intreb daca este legal ca timp de 3 luni de zile dosarul sa fie aruncat intr-un sertar fara sa se ocupe nimeni de el si fara sa mi se aduca la cunostinta ce pasi sunt de urmat.
Am trimis mail pe sait-ul oficial al politiei B. cu rugamintea de a ma instiinta in legatura cu dosarul meu si nici dupa 30 de zile nu am primit raspuns.
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la ce posibilitati am pentru a rezolva aceasta situatie si care ar fi demersurile legale care pot fi facute pentru rezolvarea problemei.

Multumesc anticipat.

Cu stima si respect IonDoru
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 16:24, 8 Septembrie 2012
aveti dosar penal si permisul este suspendat pe toata durata cercetarilor penale. puteti circula doar in baza unei dovezi eliberate de catre procurorul de caz, valabila 30 zile urmind a fi reinnoita la fiecare 30 de zile.
nu exista nici un termen de 90 de zile ptr suspendarea permisului, nu vi s-a aplicat nici o contraventie, procesul verbal semnat de catre dvs este un act procedural penal care NUAR FI TREBUIT SEMNAT daca nu continea adevarul. trebuia sa refuzati semnarea si sa solicitati un avocat ptr a fi de fata la intocmirea actului.
Art.87 alin.5 din OUG 195/2002:
(5) Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul sau al unui tramvai ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanţe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.


@matahachiro

Nu poate circula in baza nici unei dovezi eliberate de procuror ,stiiti dvstra ceva dar nu se aplica in aceasta situatie , dovada înlocuitoare a permisului de conducere sa eliberat fără drept de circulaţie{art.111 alin (3)},ce spuneti dvstra este in situatia in care s ar fi eliberat o dovada cu drept de circulatie care ar putea fi prelungita dar in cazul acestei infractiuni nu este posibil.
Pana nu se solutioneaza dosarul penal ori la nivel de procuror ori dupa ramanerea definitiva a unei hotarari a instantei nu poate face nimic.
HG 1391/2006,ART.219 alin.2
"Restituirea permisului de conducere se dispune de către şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta, la cererea titularului, în baza rezoluţiei sau, după caz, a ordonanţei procurorului prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărirea penală sau încetarea urmăririi penale, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitive prin care s-a dispus achitarea inculpatului sau prin care procesul-verbal de constatare a contravenţiei a fost anulat sau ca urmare a încetării măsurii de siguranţă prevăzute la art.112 lit.c) din Codul penal, republicat, cu modificările şi completările ulterioare;"
Iar in cazul in care va fi trimis in judecata si condamnat:
ART. 116/OUG 195/2002
(1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:
#B
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art. 64 lit. c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.
(2) Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ca urmare a săvârşirii, într-un interval de 6 luni de la restituirea permisului de conducere, a unei fapte care atrăgea suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se poate prezenta la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, fără a fi necesară trecerea vreunui termen de la data aplicării măsurii administrative.
(3) Pentru prezentarea la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) trebuie să facă dovada că:
#M1
a) este aptă din punct de vedere medical;
#B
b) nu a fost condamnată prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru una dintre infracţiunile prevăzute la art. 24 alin. (6), cu excepţia cazurilor în care a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1).
Ultima modificare: Vineri, 6 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
cititi art 111 alin.6 din OUG 195/2002 (astfel cum a fost modificat de catre decizia CC 742 din 24 iunie 2008 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 111 alin. (6) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 570 din 29 iulie 2008) si mai povestim :)
matahachiro a scris:

cititi art 111 alin.6 din OUG 195/2002 (astfel cum a fost modificat de catre decizia CC 742 din 24 iunie 2008 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 111 alin. (6) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 570 din 29 iulie 2008) si mai povestim :)

Eu as mai povesti mult si bine, daca v ati stradui putin sa interpretati tot art.111 nu sa cititi printre randuri doar alin(6):

  " (6) La cererea titularului permisului de conducere reţinut în condiţiile alin. (1) lit. b) sau ale alin. (4), procurorul care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori, în faza de judecată, instanţa de judecată învestită cu soluţionarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulaţie, cu câte cel mult 30 de zile, până la dispunerea neînceperii urmăririi penale, scoaterii de sub urmărire penală ori încetării urmăririi penale sau, după caz, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti. Modul de soluţionare a cererii de prelungire a dreptului de circulaţie se comunică şi şefului poliţiei rutiere pe raza căreia s-a comis fapta."- asta e alin. la care faceti dvstra referire, acum sa citim si alin .(3) impreuna ca poate asa intelegem:

 "  (3) În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi d), precum şi în cele menţionate la art. 85 alin. (2) şi (4), art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1), art. 90 alin. (1), art. 92 alin. (3) şi (5) şi la art. 102 alin. (3) lit. a) şi c), dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează fără drept de circulaţie."-in cazul nostru este vorba de art. 87alin .5, pe care o regasim in unul din cazurile in care dovada inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza fara drept de circulatie.Acum prin eliminare o sa vedeti despre ce art. si cei alin.este vorba de pilda la art. 85 alin 1 si 3 ar fi vorba despre ce spuneti dvstra.
Ca sa intelegeti dvstra mai bine dle avocat alin (6) pe care il cunoasteti atat de bine se refera la situatiile din alin (2) in care se elibereaza o dovada inlocuitoare cu drept de circulatie." (2) La reţinerea permisului de conducere, în cazurile prevăzute la alin. (1), titularului acestuia i se eliberează o dovadă înlocuitoare cu sau fără drept de circulaţie."
Neavand dovada cu drept de circulatie nici procurorul nu are ce sa prelungeasca ca doar nu face scamatorii si scoate una din joben,de citit un simplu alin. e usor ,mai greu e cu interpretatul, dar asa este cand nu facem asta decat din carti.Succes in continuare!
"aveti dosar penal si permisul este suspendat pe toata durata cercetarilor penale. puteti circula doar in baza unei dovezi eliberate de catre procurorul de caz, valabila 30 zile urmind a fi reinnoita la fiecare 30 de zile.
nu exista nici un termen de 90 de zile ptr suspendarea permisului, nu vi s-a aplicat nici o contraventie, procesul verbal semnat de catre dvs este un act procedural penal care NUAR FI TREBUIT SEMNAT daca nu continea adevarul. trebuia sa refuzati semnarea si sa solicitati un avocat ptr a fi de fata la intocmirea actului.''


Tin sa mentionez ca nu sa dat drumul la dosar,dupa cum am spus in data de 05.04.2012 m-a sunat un comisar de politie dupa 3 luni sa ma deplasez in orasul B.pentru a da o declaratie,nu mi se pare normal voua vi se pare normal?
Ultima modificare: Duminică, 8 Aprilie 2012
IonDoru, utilizator

Alte discuții în legătură

Dovada de circulatie permis suspendat pentru alcoolemie cryssa_pink cryssa_pink Buna ziua, Am urmatoarea situatie, unchiul meu a facut un accident doar cu daune materiale, iar altestarea cu etilotestul avea alcoolemie 0,86. I-au ridicat ... (vezi toată discuția)
Conducerea unui autovehicul cu numere provizorii expirate visan_veve visan_veve In ziua de 13 am condus autoturismul personal neverificad termenul la care autorizatia de circulatie expira,iar in momentul opririi de catre agentul de politie ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat romanr romanr Buna seara...In urma unui accident rutier soldat cu victime(fratele meu,prietena mea) in care cei 2 au suferit rani usoare(nu au depus plangere)...mi-a fost ... (vezi toată discuția)