avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Refuz recoltare probe biologice
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Refuz recoltare probe biologice

In noaptea de 31 decembrie 2011,ma aflam langa masina personala,pentru a-mi lua haina din masina,moment in care un echipaj de politie sa oprit langa mine si mi-au solicitat actele la control.Fiind un bun cetatean si nesimtindu-ma vinovat cu nimic le-am prezentat actele personale cat si ale masinii,dupa care spre surprinderea mea mi-au cerut sa suflu in alcooltest.Am refuzat acest lucru deoarece masina stationa iar eu eram un simplu pieton si nu imi exercitam dreptul de a conduce,motiv pentru care mi-au cerut sa mergem sa imi recolteze probe biologice.La spital am refuzat recoltarea probelor biologice.
Mentionez faptul ca nici macar nu puteam fi acuzat de tulburarea linistii si ordinii publice.Eram singur,nu ma certam cu nimeni,nu tipam,nu cantam.
Am fost invitat sa merg la sectie sa dau o declaratie,pe care am semnato.M-au obligat sa semnez procesul verbal intocmit de agentul de circulatie in care era stipulat ca eu conduceam autovehicului pe drumurile publice in stare de ebrietate.In procesul verbal nu exista nici un martor care sa poata afirma ca ma aflam la volanul masini in timp ce rula pe carosabil,iar echipajul de jandarmi care a fost chemat la fata locului pentru a fii intimidat a sosit la aproximativ 30 minute dupa ce eu ma aflam in discutii cu echipajul de politie.
In acea seara mi-au fost retinute de catre politie permisul de conducere si in mod curios asigurarea RCA a masinii si am fost anuntat ca mi se deschide dosar penal.

Astazi 05.04.2012 am fost sunat de catre un comisar de politie sa ma prezint la politia orasului B.(tinand cont ca eu locuiesc si lucrez in orasul T la 700km) pentru a-mi lua inca o declaratie despre cele intamplate atunci.
In data de 20 ianuarie ac.am primit o instiintare de la politia orasului B.cum ca nu am voie sa conduc autovehicule pe drumurile publice si ca mi sa intocmit dosar penal.La ora actuala ma asteptam sa ma cheme sa-mi inapoieze permisul deoarece au trecut 90 de zile de la data "savarsirii faptei".Ma intreb daca este legal ca timp de 3 luni de zile dosarul sa fie aruncat intr-un sertar fara sa se ocupe nimeni de el si fara sa mi se aduca la cunostinta ce pasi sunt de urmat.
Am trimis mail pe sait-ul oficial al politiei B. cu rugamintea de a ma instiinta in legatura cu dosarul meu si nici dupa 30 de zile nu am primit raspuns.
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la ce posibilitati am pentru a rezolva aceasta situatie si care ar fi demersurile legale care pot fi facute pentru rezolvarea problemei.

Multumesc anticipat.

Cu stima si respect IonDoru
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 16:24, 8 Septembrie 2012
in dreptul penal nu exista "s-a dat drumul la dosar" . dosarul penal exista si este instrumentat de politie. tocmai ptr ca exista acest dosar penal sunteti chemat sa dati declaratia.
imi permit sa nu fiu de acord cu dvs.
este adevarat ca ptr faptele prevazute de art 87 (5) POLITIA elibereaza dovada fara drept de circulatie insa acest lucru nu este obligatorie si in sarcina parchetului in baza prezumtiei de nevinovatie existenta in domeniul penal.
tocmai aceasta prezumtie este aplicata in forma noua a art 111 (6) care spune in mod clar:

La cererea titularului permisului de conducere retinut în conditiile alin. (1) lit. b) [adica si ptr fapta prevazuta de art 87(5)] sau ale alin. (4), procurorul care efectueaza urmarirea penala sau exercita supravegherea cercetarii penale ori, în faza de judecata, instanta de judecata învestita cu solutionarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulatie, cu câte cel mult 30 de zile, pâna la dispunerea neînceperii urmaririi penale, scoaterii de sub urmarire penala ori încetarii urmaririi penale sau, dupa caz, pâna la ramânerea definitiva a hotarârii judecatoresti.

acest alin 6 nu face nici o distinctie intre faptuitorii are au primit dovada cu drept de circulatie si cei care au primit dovada fara drept de circulatie , altfel ar fi existat o excludere expresa a faptelor ptr care se emite dovada fara drept de circulatie.

Insa, mentionarea in alin 6 a TUTUROR faptelor ptr care se prelungeste dovada (prin sintagma "titularului permisului de conducere retinut în conditiile alin. (1) lit. b) "), fara nici o distinctie sub aspectul tipului de dovada ce este emis de catre POLITIE confera dreptul procurorului sa emita o asemenea prelungire in baza prezumtiei de nevinovatie.

gresesc undeva?
matahachiro a scris:

imi permit sa nu fiu de acord cu dvs.
este adevarat ca ptr faptele prevazute de art 87 (5) POLITIA elibereaza dovada fara drept de circulatie insa acest lucru nu este obligatorie si in sarcina parchetului in baza prezumtiei de nevinovatie existenta in domeniul penal.
tocmai aceasta prezumtie este aplicata in forma noua a art 111 (6) care spune in mod clar:

La cererea titularului permisului de conducere retinut în conditiile alin. (1) lit. b) [adica si ptr fapta prevazuta de art 87(5)] sau ale alin. (4), procurorul care efectueaza urmarirea penala sau exercita supravegherea cercetarii penale ori, în faza de judecata, instanta de judecata învestita cu solutionarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulatie, cu câte cel mult 30 de zile, pâna la dispunerea neînceperii urmaririi penale, scoaterii de sub urmarire penala ori încetarii urmaririi penale sau, dupa caz, pâna la ramânerea definitiva a hotarârii judecatoresti.

acest alin 6 nu face nici o distinctie intre faptuitorii are au primit dovada cu drept de circulatie si cei care au primit dovada fara drept de circulatie , altfel ar fi existat o excludere expresa a faptelor ptr care se emite dovada fara drept de circulatie.

Insa, mentionarea in alin 6 a TUTUROR faptelor ptr care se prelungeste dovada (prin sintagma "titularului permisului de conducere retinut în conditiile alin. (1) lit. b) "), fara nici o distinctie sub aspectul tipului de dovada ce este emis de catre POLITIE confera dreptul procurorului sa emita o asemenea prelungire in baza prezumtiei de nevinovatie.

gresesc undeva?

Da gresiti,v am explicat mai inainte exact cum trebuie interpretat acest articol,chiar nu vreti sa intelegeti ca in momentul in care se elibereaza o dovada fara drept de circulatie,procurorul nu are cum sa o mai prelungeasca ?Din acel moment exista un dosar penal,si pana nu se solutioneaza acesta ori la nivel de procuror ori la nivel de instanta de judecata nu se mai poate face nimic,exact cum v am mai explicat si in mesajele anterioare.
De ce nu cititi atent explicatia mea ,poate asa veti intelege,cum trebuie interpretat acest alin.(6).
Sa incerc altfel atunci ,ati avut dvstra sau aveti cunostiinta de vreun dosar in care invinuitul sau inculpatul sanctionat ptr incalcarea art 87 alin (1) ,respectiv "conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge "sa i se prelungeasca dreptul de circulatie de catre procuror sau de catre instanta de judecata investita cu solutionarea cauzei,pana la solutionarea dosarului?[

Acest alin(6) se poate aplica doar in cazul art.85 alin (1) si (3) si art 102 alin(3) lit.b si e cand exista o dovada cu drept de circulatie.
Imi plac disputele dar cand aceastea sant constructive si duc la clarificarea unei situatii,asa nu ajungem nicaieri din pacate.
Salut. Sunt nou pe forum si am o nelamurire daca cineva ma poate ajuta cu o informatie i-as fi recunoscator. In urma cu cateva zile dosarul meu pentru refuz recolatare probe biologice art.87 /5 din OUG nr.195/2002 a pecat de la procuror catre judecatorie unde ar trebui sa se dea termen de judecata. Stiu incadrearea faptei 2-7 ani si anularea permisului pe un an de la ramanearea definitiva a sentintei, sunt constient ca o sa primesc o pedeapsa cu suspendare deoarece nu am antecedente nu am facut acident sau altceva. Intrebarea mea este urmatoarea daca eu am stat 1 an jumate pana acum fara drept de circulatie nu mi sa eliberat o dovada cu drept de circulatie desi am solicitat pot face vreun demers sa pot lua permisul mai repede dupa solutionarea dosarului. Ceva de genu sa dau in judecata pe cei ce sau ocupat de dosar pentru faptul ca am fost lipsit de acest drept sau alceva. daca cineva a mai patit si stie daca se poate face ceva sa imi spuna si mie.
din pacate ptr dvs. nu veti avea succes in demersul dvs. ptr. scurtarea perioadei de 1 an ptr obtinerea unui nou permis de conducere chiar si in conditiile in care dati in judecata pe "cineva", probabil va ganditi la procurorul de caz, deoarece legea prevede ptr infractiunea respectiva eliberarea unei dovezi inlocuitoare fara drept de circulatie.

Art.111. - (1) Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reţine în următoarele cazuri:
a) la cumularea a cel puţin 15 puncte de penalizare;
b) când titularul acestuia a săvârşit una dintre infracţiunile prevăzute la art.85, art.86 alin.(2), art.87 alin.(1), (2), (4) şi (5), art.89 alin.(1), art.90 alin.(1) şi art.92 alin.(3) şi (5);
(2) La reţinerea permisului de conducere, în cazurile prevăzute la alin.(1), titularului acestuia i se eliberează o dovadă înlocuitoare cu sau fără drept de circulaţie.
(3) În situaţiile prevăzute la alin.(1) lit.b) şi art.102 alin.(3) lit.a) – c), dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează fără drept de circulaţie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dovada de circulatie permis suspendat pentru alcoolemie cryssa_pink cryssa_pink Buna ziua, Am urmatoarea situatie, unchiul meu a facut un accident doar cu daune materiale, iar altestarea cu etilotestul avea alcoolemie 0,86. I-au ridicat ... (vezi toată discuția)
Conducerea unui autovehicul cu numere provizorii expirate visan_veve visan_veve In ziua de 13 am condus autoturismul personal neverificad termenul la care autorizatia de circulatie expira,iar in momentul opririi de catre agentul de politie ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat romanr romanr Buna seara...In urma unui accident rutier soldat cu victime(fratele meu,prietena mea) in care cei 2 au suferit rani usoare(nu au depus plangere)...mi-a fost ... (vezi toată discuția)